Proje insanoğlunun tüm bilgisinin toplandığı bir koleksiyon anlamına geliyor. Ancak Google’ın projesi akademisyenler, yazarlar ve teknoloji şirketlerinin eleştirilerine yol açtı. Bazıları projenin iptali, bazıları da değiştirilmesi için dava bile açtı. Google Books’un müdürü Daniel Clancy, amaçlarının 40 milyona yakın kitabı taramak olduğunu söylüyor. Clancy, “dünyanın bütün bilgilerini biraraya toplamayı amaçlıyoruz” diye konuşuyor.
Stanford dışında, California Üniversitesi Berkeley kampüsü ve Michigan Üniversitesi de kitaplarının taranması için Google’la anlaşma yaptı.
Stanford Üniversitesi kütüphane görevlisi Michael Keller, bu proje sayesinde karanlıkta kalmış kitapların da gün ışığına çıkarılabileceğini söylüyor. Keller, “bu kitapları dijital ortama aktarıp İnternet’e koyarsanız, çok daha yararlı olurlar. Normalde olabileceğinden on kat daha fazla işe yararlar” diyor.
Avukat Gary Reback, Open Book Alliance adlı kuruluşu temsil ediyor. Microsoft ve Amazon.com’un da üyesi olduğu ittifakın avukatı, Google’ın başlangıçta bu kitaplara erişim ücreti almayabileceğini, ama daha sonra büyük ücretler isteyebileceğini söylüyor. Reback, “Sonuçta Google halk kütüphanesi değil, özel kütüphane görevi yapacak. Google kar amaçlı bir kuruluş. Büyük karlardan söz ediyorum. Kopyaladığı kitaplara erişim için herkesten para alabilir” diyor.
Sorun hak sahibi belli olan kitapların taranması değil.
Telif süresi bitmiş kitapların taranmasında da sorun yok.
Asıl sorun, “öksüz kitaplar” denilen, baskısı devam etmeyen, telif hakkı hala geçerli olan, ama bu hakkın sahiplerinin belli olmadığı kitaplar. Bu kitapların dijital sürümlerinden kazanç sağlanırsa, bu kazancın kime gitmesi gerektiği asıl tartışma konusu.
Google’a göre ise amaç yalnızca para kazanmak değil. Dan Clancy, “Google arama motoru kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kitapları satmaya başladığımızda para kazanacağız. Ama bizi harekete geçiren şey, bu kitapların satışından elde edeceğimiz para değil” diyor.
Tartışmalar devam ederken, Google kamyonlar dolusu kitabı taramaya devam ediyor. Bu konudaki hukuki tartışmalar, gelecek ay federal mahkemede ele alınacak.
Timetürk