Göz hastalıklarında erken tedavi uyarısı

Geleceği etkileyebilen göz hastalıklarında tedaviye erken başlanılmadığı taktirde, çocukların hem okul hayatı hem de sosyal yaşantısı ciddi şekilde etkilenebilir.

Opr. Dr. Mehmet Vakıf Orhan, çocuğun sağlıklı görebilmesinin okul başarısı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Orhan, "Öğrenci, dersine iyi konsantre olamıyor. Okurken satır atlama, ödevlerini anlayarak yapamamayla birlikte baş ve göz ağrısı, gözde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, çift görme ve kirpikte kepeklenme gözlemleniyorsa, göz ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilir. Ayrıca, öğrenim çağındaki bir çocuk, tahtadaki yazıyı görmekte zorlanıyor ya da görmek için ayağa kalkıyor veya arkadaşından yararlanmaya çalışıyorsa hem kendi hem de yanındakilerin öğrenimini etkilediğinden dolayı mutlaka göz kontrolü yaptırılmalıdır" dedi.

“GÖZ MUAYENESİ İHMALE GELMEZ"

Opr. Dr. Orhan, okul çağına gelmiş ya da öğrenime devam eden çocukların göz muayenesinin ihmale gelmeden zamanında yapılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda en önemli adımın anne-baba ve eğitimcinin gözlemiyle gerçekleşebileceğini vurgulayan Orhan, "Geç kalınmadan göz problemini tespit edebilmek; çocuklarda göz problemine bağlı öğrenme güçlüğünü önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Eğitim sürecinin başlangıcında çocukların göz hekimi tarafından kontrol edilmesi ve göz hastalıklarının erken farkına varılması sağlandığında çocuklar yarınlara daha sağlıklı ve öz güvenli olarak bakabilecektir" diye konuştu.

DÜZENLİ GÖZ KONTROLÜNÜN ÖNEMİ

Opr. Dr. Mehmet Vakıf Orhan, çocukların belli zamanlarda göz kontrollerinin gerçekleşmesi gerektiğini de söyledi. Orhan, "Pek çok göz problemi erken yaşlarda başladığından dolayı kontrolleri ihmal edilmemeli. Çocukta bir problem görülmese bile okul öncesi çağda 6. ayda ve okula başlamadan 3 ve 5 yaşlarda, okul esnasında da 2 yılda bir göz muayenesi ve kontrolü yapılması uygundur. Eğer herhangi bir sorun varsa tabi ki bu dönemler beklenmemelidir.
Okul öncesi dönemde ailenin gözlemleri, okul çağına gelindiğinde aileden ayrı olarak öğretmen ve eğitmenlerin de çocukları izlemeleri, onlar hakkında gerekirse notlar tutmaları, anormal davranışlara dikkat etmeleri, bir sorun gördükleri ya da hissettiklerinde aileyi uyararak çocuğun göz muayenesinin yaptırılmasına yardımcı olmaları çok yararlı olacaktır" dedi.

GÖZ SAĞLIĞI TEDAVİ SÜRECİ

Göz sorunlarında tedavi süreci hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Orhan, tedaviye çoğu zaman gözlük ile başlandığını, sonuç alınamaması durumunda cerrahi müdahale yapıldığını hatırlattı. Orhan, "Görme problemi yaşayan çocuklarda gözlükle düzeltilebilecek sorunların ertelenmesi durumunda önemli derecede görme kayıpları yaşanabilmektedir. Şaşılık, refraktif farklılık, göz dokularının geçirgenliğinin bozulması ve her iki gözde ileri derecede yüksek kırma kusurları da çocukluk çağında karşılaşılan görme sorunlarındandır. Gözlük ile tedavi olanağı sağlamaktadır.
Optik gözlüklerin kullanımı kadar UV korumalı güneş gözlüklerinin kullanımı da çocukların görme gelişimi dönemlerinde önemlidir. Ayrıca ambliyopi dediğimiz göz tembelliği okul öncesi ve okul döneminde tedavisinin yapılması gerekmektedir. Göz hekimine yaptırılacak kontrol, pek çok olası göz hastalığını engelleyeceği gibi yarınlara daha sağlıklı bakılabilmesini sağlayacaktır" diyerek açıklamasını tamamladı.

IHA

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri