Günlük yaşamda gözün istemsiz olarak kasılmasıyla ortaya çıkan, zaman zaman alt ya da üst göz kapağının elde olmadan kontrol dışı titreşmesi ile kendini gösteren göz seğirmesinin ana nedeninin uykusuzluk, stres ve kafein olduğu belirtildi.
Hastaların gözlerinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını merak etmelerine yol açan seğirmeler, genellikle sadece birkaç saniye sürüyor.
Seğirmelerin çoğunlukla önemsiz bir rahatsızlıktan kaynaklandığını belirten
Op. Dr. Murat Moray, göz seğirmesinin en önemli üç nedenini yorgunluk-uykusuzluk, stres ve kafein olarak sıraladı. Op. Dr. Moray ayrıca bilgisayar kullanımı ve parlak ışıkların da göz seğirmesi için tetikleyici olabildiğini kaydetti.
Çoğu seğirmelerin sebebinin ise halen bilinemediğini ifade eden Dr. Moray, "Bunlar genellikle stres ve zihinsel bağlantılıdır. Birçok kişi bunları tedirgin edici bulduğu için endişe eder. Bazıları ise daha ciddi bir sorunun işareti olmasından korkar. Bazı kimselerde göz kapakları nadir görülen bir rahatsızlık olan esansiyel blefarospazm (nedeni açıklanamayan göz kapağı kasılması) nedeniyle kendiliğinden kapanır" dedi.
Moray, göz seğirmesinin çok ender olarak da ciddi bir rahatsızlık belirtisi olabildiğine işaret ederek, " Ciddi yüz tikleri, yüz kaslarındaki spazmlar ve multiple sklerozis (MS hastalığı) göz kapaklarını da etkileyebilir fakat bu hastalıkların belirtileri, göz hekiminin normal göz seğirmesiyle karıştırmayacağı kadar farklıdır. Eğer göz seğirmesi göz hekimince önerilen yöntemler ile geçmiyorsa kişinin nöroloji tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır" diye konuştu.
Göz seğirmesini geçirecek öneriler :
Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat edilmesi
Stresli yaşamdan uzak durulması
Bilgisayar kullanımının azaltılması
Evde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmaların kullanılması
Çay-kahve tüketiminin azaltılması
Geceleri göz kapağına su bazlı nemlendiriciler ile kapak cildinden yüz kemiğine doğru hafif hafif bastırırarak masaj yapılması
Bunlara rağmen göz seğirmesi devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, beraberinde yüzün diğer bölümlerinde kasılmalar olursa, seğiren gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa, seğirme gözü tamamen kapatan bir şekil alirsa ve göz kapağında düşüklük olursa zaman kaybetmeden hekime başvurulması gerekiyor.
Haber Türk