Gribe sarımsak, kansere zencefil

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün verilerine göre dünyada her yıl 10 milyon insan kansere yakalanıyor. 500 milyondan fazla da grip vakasıyla karşılaşılıyor

Duran Savaş'ın haberi
Ölümcül sonuçlar doğuran bu rahatsızlıklar, önceden kestirilebiliyor. Günlük hayatta yapılacak basit değişikliklerle tehlike azaltılabiliyor. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Korukluoğlu, Mısır'da, piramitlerin yapımında çalışanlara sağlıklarını korumak için verilen sarımsağın, nezle, grip ve burun iltihabına iyi geldiğini, zencefilin ise kansere karşı koruyucu olduğunu söylüyor.

UÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Korukluoğlu, son 10 yılda mikroplara karşı koruyucu özellikler taşıyan baharat ve tıbbi bitki üretiminin arttığını belirtti. Sadece ABD'de söz konusu ürün satışının 15 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Korukluoğlu, Türkiye'de halen tedavi amaçlı kullanılan bin 500'ün üzerinde bitki olduğunu ifade etti. Korukluoğlu, "Özellikle sarımsağın orta çağda salgın hastalıklardan korunmak için kullanılması, II. Dünya Savaşı'nda da ezilerek Rus askerlerinin yaralarına sürülmesi bu ürünün önemi hakkında bilgiler veriyor. Sarımsağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği de biliniyor." dedi. Adaçayı ve karanfilin boğaz ağrısına sebep olan virüsler ile enfeksiyonların ve ağızdaki zararlı mikroorganizmaların gelişmesini engellediğini anlatan Korukluoğlu, şunları ifade etti: "Zencefilin bakteri, virüs ve kansere karşı koruyucu etkisi var. Ancak baharat ve tıbbi bitkilerin etki mekanizmaları birbirinden farklı. Özellikle herhangi bir ilaçla olumsuz etkileşime girmemesi için dikkatli ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalı."

Doğal beslen, sigara ve alkolden uzak dur

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, kanser tehlikesini azaltan besinleri ve riski artıran faktörleri bir broşürde topladı. Sigara ve alkolün kansere davetiye çıkardığına dikkat çekilen broşürde, kansere karşı koruyucu özelliği olan gıdalar şöyle sıralandı: Sebze: Soğan, sarımsak, lahana, havuç, ıspanak, marul, kıvırcık, salatalık, pazı ve asma yaprağı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze fasulye, bezelye, bakla, mantar, patlıcan, enginar, kabak, domates, pancar, bamya. Meyve: Portakal, greyfurt, limon, kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne, çilek, kavun, karpuz, üzüm, incir, nar, dut, muz, hurma. Kuruyemiş: Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz. Tahıl: Kepekli ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma. Hayvansal besin: Karaciğer, böbrek, yürek, yumurta, yağsız peynir, çökelek, yoğurt.
Zaman

Aile Haberleri