GSS Borcu nasıl sildirilir? GSS Borcu sildirmek için son tarih ne?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında Gelir Testi yaptırmayan kişiler için bir fırsat doğdu. SGK şubelerine gidip Gelir Testi yaptıranlar, önceki borçlarının affını sağlayablir. Peki GSS Borcu nasıl sildirilir? Gelir Testi için son tarih nedir? İşte yanıtlar.

GSS borcunu sildirmek isteyenler için gelir testi sayesinde af müjdesi geldi. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler, belirlenen tarihler arasında gelir testi yaptırırsa GSS borçları silinecek. Başvuruda bulunan kişiler yeni yıla borçsuz girebilecek! Peki, GSS borcu nasıl sorgulanıyor, gelir testi nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, GSS borç sorgulaması da dahil olmak üzere Genel Sağlık Sigortası hakkında merak edilenler detayda!

GSS borcunu sildirmek isteyenler için önemli bir adım atıldı. SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanların borçlarını yapılandırabilmek için çalışma başlattı. Bu uygulama sayesinde daha önce hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlar, belirlenen tarihe kadar gelir testi yaptırırsa borçlarından kurtulabilecek. Peki, GSS borcunu sildirmek için son gün ne zaman? SOSYAL Güvenlik Kurumu yapılandırma için son günü 2 Ocak olarak belirledi. Çalışmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında yer almayan kişilerin 2012'den itibaren gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak hala gelir testi yaptırmamış olanların borcu bulunuyordu. GSS borcu yapılandırmasıyla birlikte gelir testine girmeyen bir kişi, 2 Ocak 2017’ye kadar gelir testi yaptırırsa ve yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olduğunu kanıtlarsa bütün GSS borcunu sildirebilecek. Borçların sildirilmesi için kritik gün 2 Ocak! Bu nedenle bu durumdaki kişilerin mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor.

GELİR TESTİNE GİRENLERE DE YAPILANDIRMA VAR

Daha önce gelir testine girmeyenler için af getiren Sosyal Güvenlik Kurumu, gelir testine giren ve GSS prim borcu çıkan fakat bu borcu ödeyemeyenler için de yapılandırma fırsatı getirdi. Bu borçları yeniden yapılandırarak ödeyen vatandaşların gecikme zammı ve cezası da silinecek. Bu kişilerin borçlarını 12 ayda taksitle ödemeleri halinde borç dışında bir tutar tahsil edilmeyecek. GSS borcunu taksitlendirerek ödeyenler için başvuru tarihi ise 31 Ocak.

GELİR TESTİ NEDİR?

GSS borcunun sildirilmesiyle birlikte bir kez daha gündeme gelen gelir testinin ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2012’de hayatımıza giren bu kavramın tam olarak ne anlama geldiğini merak eden vatandaşlar, “Gelir testi nedir?” sorularına yanıt arıyor. Gelir testi uygulaması 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’de yaşayan tüm kişilerin genel sağlık sigortalısı sayılması sonucu ortaya çıkan bir uygulamadır. Buna göre, bu tarihten itibaren Türkiye’de ikamet eden herkes zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak zorunlu genel sağlık sigortalılarının primlerinin kim tarafından ödeneceği sorusu ortaya çıkmıştır. Bu sorunun cevabı ise gelir testi sonrasında verilebilmektedir.

GELİR TESTİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Daha önce gelir testi yaptırmayan kişiler GSS borçlarını sildirebilmek için başvurularını SGK'ya değil, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapacak. Vakıflar illerde valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunuyor. Bu kişiler önce SYDV'lere başvurup gelir testi yaptıracaklar, daha sonra SGK'ya başvuracak.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GSS borçlarında af yapılacağının yayılmasıyla birlikte pek çok vatandaş, GSS borcunun olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. GSS borçlarının tespit edilebilmesi için sorgulama yapılması gerekiyor. Peki, GSS borçları nasıl sorgulanıyor? GSS borç sorgulama işlemleri SGK’nın resmi sitesi üzerinden online olarak şu şekilde yapabilirsiniz; İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Girişi gerçekleştirdikten sonra yeni açılan sayfaya TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girmelisiniz. Daha sonra açılacak menünün sol kısmında bulunan e-Hizmetler sekmesine tıklamalısınız. Bu işlemi tamamladıktan sonra açılacak menünün yine sol bölümünde bulunan harflerden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilk harfi olan S harfini seçmelisiniz. Bu işlemi de yerine getirdikten sonra SGK içerisinde yer alan Diğer Hizmetler kategorisindeki ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’yı tıklamalısınız. Bu işlemler tamamlandıktan sonra sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilgi Bankası Haberleri