Günahların örtülmesi biri dünyada diğeri mahşerde olmak üzere iki boyutu vardır.
Dünyadaki günahların örtülmesi ve ifşa edilmemesinin en büyük vesilesi tövbedir. Allah, samimi olarak tövbe eden insanların günahlarını bu dünyada da öbür dünyada da affeder ve açığa çıkarmaz, örter.
Günahların bağışlanması, örtülmesi, affedilmesinin birinci şartı günahta ısrar etmemek, ikincisi tövbe etmektir. Tövbe eden insan zaten bağışlanması için dua eder. Fakat dua tek başına yeterli değildir.
Din imtihanındaki ilahi değerlendirme, önce fiillere, niyetlere, sonra da dualara bakar. Tövbe-istiğfar da bir duadır. Ancak bir yandan tövbe-istiğfar ederken, diğer yandan günahlara devam eden kimsenin bu durumu kendisini çok komik bir duruma düşürür.
- Ahirette de -vesilesi ne olursa olsun- Allah affettiği kulunun günahlarını kimseye göstermez. Şu hadis-i şeriften bunu anlıyoruz:
"Allah, kıyamet gününde mümin kuluna yaklaşır, şefkatiyle örterek insanlardan gizler; 'Şu, şu günahını biliyor musun?' der; kul 'Evet Rabbim biliyorum.' der. Allah tekrar 'Şu şu günahını da biliyor musun?' der; o kul 'Evet, Rabbim' der. Böylece o insan bütün günahlarını ikrar eder. Artık ben kurtulamam diye düşünmeye başlayınca Allah, 'Ben senin bütün o günahlarını dünyada örttüm. İşte bugün de onları mağfiret edeceğim.' der." (Buhârî, Mezâlim, 3)
- Konumuzla ilgili Bakara suresinin son ayetinde yer alan “Biz affet, bizi mağfiret et/günahlarımızı ört, bize merhamet et” mealindeki dualar önemlidir.
Bunların manası şöyledir:
“Bizi affet”: Hak ettiğimiz cezadan bizi berat ettir; cezamızı düşür.
“Bizi mağfiret et”: Günahlarımızı affetmekle beraber, onları ört, kimseye gösterme, bizi rezil-rüsvay etme.
“Bize merhamet et”: Bizi cezadan kurtarıp suçlarımızı örttükten sonra, bize merhametini de esirgeme! Yani bize cennete nimetlerinden de lütfeyle!
Burada, yer alan “Af”, insanın cismani azabına bakar. İkinci sıradaki “günahların örtülmesi”, ruhani azaba bakar. Üçüncü sıradaki “merhamet” ise, Cismani mükâfata bakar. Dördüncü sıradaki “Sen bizim Mevlamızsın”cümlesi ise ruhani mükâfata bakar. (bk. Razi, ilgili yer)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet