Günde 30 dakika kaylule iyi gelir

Şekerleme yapmak, çoğunlukla, tembellikle, hırs eksikliğiyle özdeşleştirilip sadece çocuklara, yaşlılara ve hastalara özgü bir eylem muamelesi görür

Günde 30 dakika kaylule iyi gelir

Rüya Karlıova'nın haberi

Oysa tarihe geçmiş pek çok ünlü aynı zamanda günlük şekerlemelerini ihmal etmemekle de ünlüdür. Bu ünlüler arasında Winston Churchill, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve John F. Kennedy sayılabilir. Araştırmalara göre, günde 20-30 dakika kestirerek ruh halinizi düzeltmeniz ve verimliliğinizi artırmak mümkün. Kısa süreli uykularla hataların azaldığı ve trafik kazalarının önlendiği de tespit edilmiş. Örneğin NASA'nın personeli üzerinde yaptığı bir araştırmada 40 dakikalık bir şekerlemenin performansı yüzde otuz dört ve dikkati de yüzde yüz artırdığı sonucuna ulaşılmış.

Şairin "çağırıp da gel dediğim / zorla misafir ettiğim / uyku" diye seslendiği, yaşamımızdan huzuru gittikçe çekilen bir sığınak uyku. Modern çağın hızlı temposuyla birlikte, şifayken adeta bir soruna dönüşüyor. Araştırmalar uyku bozukluklarının her geçen gün arttığını ve insan sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Tedavi edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek hastalıklar arasında hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, depresyon ve diğer kronik hastalıklar var. Bu çerçevede başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde uyku ve sorunları kurumsallaşıyor, öyle ki "Ulusal Uyku Kurumu" gibi kurumlarla uykunun önemi vurgulanmaya ve bu konudaki araştırmalar çoğaltılmaya çalışılıyor.
Gece uykusu kadar gün içinde kısa sürelerle kestirmek, diğer deyişle "şekerleme", "güzellik uykusu" ya da keyifli çağrışımlarıyla İspanyolların "siesta"sı da bu araştırmalara konu oluyor. İşte kestirmenin çağdaş dünyadaki serüveni ve uyku hakkındaki mitler, gerçekler ve öneriler...

Şekerleme yapmak, çoğunlukla, tembellikle, hırs eksikliğiyle özdeşleştirilip sadece çocuklara, yaşlılara ve hastalara özgü bir eylem muamelesi görmüştür. Oysa unutmamak gerekir ki tarihe geçmiş pek çok ünlü aynı zamanda günlük şekerlemelerini ihmal etmemekle de ünlüdür. Örneğin Winston Churchill, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve John F. Kennedy bu ünlüler arasında sayılabilir.

Araştırmalara göre, günde 20-30 dakika kestirerek ruh halinizi düzeltmeniz ve verimliliğinizi artırmanız mümkün. Bununla birlikte kısa süreli uykularla hataların azaldığı ve trafik kazalarının önlendiği de tespit edilmiş. Örneğin NASA'nın personeli üzerinde yaptığı bir araştırmada 40 dakikalık bir şekerlemenin performansı yüzde otuz dört ve dikkati de yüzde yüz artırdığı sonucuna ulaşılmış. Uzmanlar şekerlemenin psikolojik olarak da birçok yararı olduğunu dile getiriyor ve uykuyu "gün içindeki küçük bir tatil" olarak tanımlıyor. Araştırmacılara göre şekerleme için ideal saat dilimi öğle üzeri.

Amerikan kamuoyu araştırma şirketi PEW, geçtiğimiz haftalarda yayımladığı bir raporla 'şekerleme'lerin günlük yaşamın bir parçası olduğunu ortaya koydu. Buna göre, normal bir günde yetişkinlerin yüzde otuz dördü şekerleme yapmayı ihmal etmiyor. Cinsiyetler arasında bu konuda bir karşılaştırma yapıldığında ise erkeklerin kadınlardan daha çok kestirdiği görülüyor. Gelir seviyesi ölçüt alındığında, orta gelir düzeyindeki insanların alt gelir düzeyi ve yüksek gelir düzeyine oranla daha az kestirebildikleri sonucuna ulaşılmış. Hafta içi ve hafta sonlarında şekerleme oranı hemen hemen aynıyken araştırmaya göre bu oranı dengeleyenler çalışma günlerinde kendilerini uykuya veren işsizler olarak tespit edilmiş. İşsizlik sorunu yaşayanlar ya da emekli olanlar ise hafta sonuna oranla çalışma günlerinde daha çok uyuyor.
Zaman

Bediüzzaman Said Nursi diyor ki...

Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ (Kuşluk) vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü'l-Arabda, vaktü'z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor. (Lemalar)

Aile Haberleri