Sosyal medyada geçen sene yayılan iddiada dünya nüfusunun yüzde 99'unun 8 Temmuz'da aynı anda güneş ışığı alacağı öne sürülüyordu.
Güncel Dünya saatinin takip edildiği internet sitesi TimeandDate.com, bu iddiayı doğruladı. Site, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a (UTC) göre 8 Temmuz 11.15'te (TSİ: 14.15) insanların yaklaşık yüzde 96'sının biraz da olsa Güneş ışığı göreceğini belirledi. Yüzde 3'lük bir kısımsa astronomik alacakaranlıkta kalıyor. Astronomik alacakaranlık, Güneş ufkun altında kaldığında meydana geliyor. Bu durumda Güneş, gökyüzünün bir parçasını yine de aydınlatmayı başarıyor.
Bunlar, Dünya'daki yaklaşık 8 milyar kişinin yüzde 99'unun aynı anda Dünya'nın Güneş gören tarafında olacağı anlamına geliyor.
Washington Post, bunun sebebinin dünya nüfusunun çoğunun gezegenin bir tarafında yaşaması olduğunu yazdı. Pasifik Okyanusu, Dünya'nın yaklaşık yarısını kaplıyor. Pasifik'te gece olduğunda, neredeyse bütün kara kütleleri gündüzü yaşıyor.
Güneş ışınları aralık, ocak ve şubatta Güney Yarımküre'ye en dik şekilde geliyor. Bu bölge, nüfusun sadece yüzde 10-12'lik kısmına ev sahipliği yapıyor.
Bu yüzden TimeandDate.com'un doğruladığı fenomen, Kuzey Yarımküre'de en uzun günün yaşandığı 21 Haziran'a yakın bir zamanda meydana geliyor. Haberde aslında yüzde 99 olayının yaşandığı pek çok günün olduğu yazıldı.
Veriler, 18 Mayıs-17 Temmuz arasında 60 günde dünya nüfusunun yüzde 99'ununun güneşli tarafta olduğu birkaç dakika olduğunu gösteriyor. Güneşli tarafta kalan insan sayısının en fazla olduğu günse 8 Temmuz. Çünkü bu tarihte Kuzey Yarımküre'deki güneş ışığının bir kısmı Güney Yarımküre'nin kuzeyine geçıyor. Böylece güneşli taraftaki insanların sayısı artıyor.
Güneş ışığı, az insanın yaşadığı Kuzey bölgelerden uzaklaşarak buralara göre daha fazla kişinin bulunduğu Filipinler ve Endonezya gibi bölgelere geçiyor.
Independent Türkçe