Güneş sayesinde gazdan tasarruf

ABD Enerji Bakanlığı’nca geliştirilen yeni sistem, doğalgaz tüketiminde devrim yaratacak.

Sistem, güneş enerjisiyle doğalgaz santrallarının yüzde 20 daha az yakıt tüketmesini sağlıyor.

ABD Enerji Bakanlığı, güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda yeni bir yöntemi test ediyor. Söz konusu yöntem, güneş ısısı kullanılarak, doğalgazın daha verimli kullanılmasını öngörüyor. Buna göre doğalgaz ve güneş ışığı, enerji açısından daha zengin bir yakıt olan sentez gazına (syngas) dönüştürülüyor, bu yakıt da santraller tarafından elektrik üretiminde kullanılıyor. Yeni sistem kullanılabilir enerjide yüzde 20’ye varan oranda artış sağlıyor.

YÜZDE 20 TASARRUF

Sentez gazı yaparken, konsantre güneş enerjisi kullanılıyor. Güneş enerjisi, güneş ışınlarını büyüteç gibi yoğunlaştıran bir yüzeye yansıtılıyor. Geliştirilen bir  cihaz ise sentez gazı üretmek üzere güneş ısısını emiyor. Laboratuar araştırmacıları, yaza kadar testleri tamamlamış olmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu yöntemle doğalgaz kullanım miktarı ve yayılan sera gazı yüzde 20 civarında azaltılabilir” diye konuştu.

MÜHENDİSLİK EVLİLİĞİ

Sektör uzmanları, bu sistemin bir kimya mühendisliği ve makine mühendisliği evliliği olduğunu dile getirirken, güneşli olan her yerde çalışabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, doğalgazın göreceli olarak pahalı olduğu yerler için böyle bir sistemin çok daha değerli olduğunu vurguluyor. Hala geliştirme aşamasında olan projenin, ticari hale gelmesine ise hala birkaç basamak kaldığı belirtiliyor.

DOĞALGAZI BÖLÜYOR

Güneş ısısının elektrik üretiminde kullanımının yeni bir yöntem olmadığı vurgulanırken, yeni sistemin güneş enerjisini kimyasal bir formda yakalayarak, ısıyı doğalgazın moleküllerini kırmak için kullandığı ve bölünen molekülleri de daha iyi yanan birşey (karbon monoksit ile saf hidrojen) haline getirerek birleştirdiği kaydediliyor. Bu karışıma ise sentez gazı deniliyor.

Sistem nasıl işliyor?

DOĞALGAZ santralleri, güneş enerjisi enjekte edilerek, yüzde 20’ye varan oranda daha az yakıt kullanabilecek. Peki böyle bir sistem nasıl işliyor?

* Güneş ışınları ters dönmüş şemsiye görünümündeki aynalı çanağa düşüyor ve bir noktaya odaklanıyor.

* Bu da su ve doğalgazı 700 dereceye kadar ısıtıyor.

* Bir katalizör molekülleri kırıyor ve atomlar yeniden düzenleniyor.

Hürriyet

Bilim - Teknoloji Haberleri