Güneş tutulması bugün gerçekleşecek

Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos’ta (bugün) tarihin en büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıklamıştı. Yaklaşık 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş'in yüzölçümü, tutulma sayesinde ilk defa bugün, gerçek değerlerine yakın olarak ölçülebilecek.

İngiltere merkezli gözlemevinde görevli bilim insanlarının 'tarihin en büyüğü' olarak tanımladığı güneş tutulması sırasında Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş'in önünde kalacak.

En belirgin şekilde Kuzey Amerika’dan izlenebilecek tutulma, TSİ 21.44’te gerçekleşecek. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş tutulmasının en net şekilde görünebileceği eyaletler şu şekilde:

Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee, North Carolina.

Güneş tutulması her ne kadar 90 dakikaya yakın sürecek olsa da, izlenebilecek sürenin 2 ile 3 dakika arasında olduğu belirtiliyor.

DKIST teleskopu ile ölçümlenecek tutulma sayesinde neredeyse 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş'in yüzölçümü ilk defa gerçek değerlerine yakın olarak ölçülecek.


İlk kez 1891'de ölçülmüştü

Alman astronom Arthur Auwers, 1891 yılında tarihte Güneş'in boyutunu ilk kez tahmin eden kişi olarak tarihe geçti. Auwers, Yıldız'ın fotosferindeki çıplak gözle görülebilen dalgalanmaları baz alarak Güneş'in yarıçapını 696 bin kilometre olarak hesaplamıştı.

Alman astronomun modellemesi 2015 yılına kadar kullanıldı. Bu tarihte Uluslararası Astronomi Birliği, Güneş'i izleyen uyduları baz alarak, Yıldız'ın yarıçapını 695 bin 700 kilometre olarak yeniden hesapladı.

Google Maps için, Güneş ve Ay tutulmalarını detaylı olarak modelleyen araştırmacı Xavier Jubier, gözlemlerinin Güneş'in daha önce düşünülenden büyük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. NASA'dan araştırmacı Ernie Wright da yaptığı araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak Jubier ile aynı fikirde olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri