Güneydoğu'da 115 bin öğrenci eğitimden mahrum bırakıldı

Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'deki terör saldırıları nedeniyle 5 ilçedeki 255 okulda eğitim gören 115 bini aşkın öğrenci terör mağduru oldu.

Güneydoğu'da 115 bin öğrenci eğitimden mahrum bırakıldı

Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'e bağlı 5 ilçedeki 255 okulda okuyan 115 bini aşkın öğrenci, PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle eğitim hakkından mahrum kaldı.

Terör örgütü mensuplarının kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar ve yollara tuzakladığı patlayıcıların imha edilmesi amacıyla Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Silopi ve Cizre, Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan operasyonlar devam ediyor.

Bu ilçelerde 255 okulda okuyan 115 binden fazla öğrenci, elleri kalem tutması gerekirken teröristlerin okulları hedef alan saldırıları sonucu eğitimin yanı sıra arkadaşlarından ve öğretmenlerinden de uzak kaldı.

Mardin'in Nusaybin ilçe merkezinde 34 okulda 25 bin, Dargeçit ilçesinde 42 okulda 8 bin 590, Şırnak'ın Silopi ilçe merkezi ve köylerindeki 68 okulda 39 bin, Cizre merkez ve köylerindeki 104 okulda 41 bin 127, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda da bini aşkın öğrenci okula gidemiyor.

- Eğitim yuvalarını ateşe verdiler

Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlk ve Ortaokulu, Bağlar'daki Vehbi Koç İlkokulu, Cizre'de Menderes İlköğretim Okulu, Silopi'de de Cumhuriyet İlkokulu teröristlerce ateşe verildi.

Cizre'deki Ahmet El Cezire İlköğretim Okulu ile Atatürk Anadolu Lisesi ek binasına operasyonların başladığı günden bu yana defalarca roketatarlı saldırıda bulunan teröristler, sokağa çıkma yasağının uygulandığı bu ilçelerde karargah veya mevzi gibi kullandıkları okul binalarına büyük zarar verdi.

Eğitim yuvalarında elleri kalem tutması gereken ancak terörist saldırılar nedeniyle bu haklarından mahrum bırakılan öğrenciler dersliklerine, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşacakları günü bekliyor.

Okullara yönelik saldırılara toplumunun her kesiminden büyük tepki gösteriliyor.

Yaşamı hiçe sayan terör saldırılarının eğitimi de hedef almasına tepki gösteren vatandaşlar terörün neden olduğu mağduriyetin giderilmesini arzuluyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince kapalı olan okullardaki öğrencilerin başka okullara nakledilmesine rağmen bazı veliler, güvenlik endişesiyle çocuklarını okula göndermek istemiyor.

- Telafi eğitimi verilecek

Terör saldırıları sonucu eğitimden mahrum kalan öğrenciler için güvenliğin sağlanmasının ardından telafi eğitimleri verileceği belirtildi.

Nusaybin'de ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılamayan mazeret sınavlarının ocak ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

- "Okullara saldırı kimseye fayda getirmez"

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hendek, barikat ve bu çatışmalardan dolayı en büyük mağduriyeti yaşayanların çocuklar olduğunu söyledi.

Çocukların patlayan bombalardan, döşenen mayınlardan ruhsal ve bedensel olarak etkilendiğini, bu etkinin giderilmesinin uzun zaman alacağını vurgulayan Ezgin, okullara yapılan saldırıların kabul edilemeyeceğini kaydetti.

"Bunlar kesinlikle halkın gönlünde yer bulmayacaktır. Okullara saldırma, eğitim hakkını engelleme, korku, kaygı, endişe, tedirginlik, toplumda bir umutsuzluk yaratma girişimleri, hiç kimseye fayda getirmeyecektir" diyen Ezgin, eğitim hakkının savaşlarda bile dokunulmaz olduğunu bildirdi.

- "Şiddetle kınıyoruz"

"Hitler bile bu kadar zulüm yapmamıştır. Öğrencilerin eğitimini engellemenin, onların cahil kalmalarını sağlamanın kime ne faydası olur? Cehalet insanlığın en büyük düşmanıdır" ifadelerini kullanan Ezgin, şöyle devam etti:

"Kürtler, yoksulluk, cehalet ve ayrılık girişimlerinden çok çekti. Nobel Kimya Ödülü alan Aziz Sancar, bu bölgede doğdu. Bölgedeki diğer çocuklar da neden Aziz Sancar gibi olmasın? Eğitimin dili ve çeşidi çok mu önemli? Anadilde eğitimi savunanların, bu saldırılara neden sesleri çıkmıyor? Bu çifte standarttır, ikiyüzlülüktür. Biz bunu da şiddetle kınıyoruz. Okullara yapılan saldırıları doğru bulmuyoruz. Bunlar insan hakkı ihlalidir, kaos yaratma amaçlıdır. Çocuklar bize emanettir. Onlar birer melektir."

Başkan Ezgin, çocuklara iyi bir gelecek hazırlamak gerektiğine işaret ederek, "Çocuklara karşı sorumluyuz. Herkes aklını başına alsın. Bu doğru bir yol değildir. Sağduyu çağrısı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

- "Örgüt, çocukların cahil kalmasını istiyor"

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de 1990'lı yıllarda terör örgütünün yaptığı oyunların halen devam ettiğini, çocukları cahilleştirme politikasıyla okulları yakıp yıktığını, bu yolla çocukların eğitimsiz kalmasına neden olduğunu söyledi.

Örgütün çocukların cahil kalmasını sağlayacak bir çalışma içerisinde olduğunu, okullara, eğitim yuvalarına savaşlarda dahi dikkat edildiğini vurgulayan Memiş, "Örgütün okul yakarak, çocuklar üzerinden siyaset yaparak, hendek kazarak eğitimin önüne geçmesi asla kabul edilemez. Kürt halkı da asla bunlara prim vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

AA


 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri