Günlük hayatınızı geliştirecek 22 icat

Her geçen gün hayatımızı kolaylaştıran yeni bir cihaz, sistem icat ediliyor.

Vasfiye Özcanbaz'ın haberi

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, sağlık, teknoloji, bilim ve eğlence alanlarındaki yeni icatlar yeni bir çığır açacak ve hayatınıza renk katacak.

1. Biyonik göz küresi: Körlüğün 2 büyük nedeni olan yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve retina hastalığına sahip milyonlarca insan için umut kaynağı olan biyonik gözün 3 yıl içinde Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'nden onay alması bekleniyor.

2. Dört günlük çalışma haftası: Brigham Young Üniversitesi'nden Profesör Dr. Rex Facer, aynı maaşı alan çalışanların 4 uzun çalışma gününü 5 kısa iş gününe tercih ettiklerini buldu. Birmingham, Alabama ve Melbourne Beach ile Florida gibi şehirlerin geçtiğimiz günlerde bazı çalışanlara pazartesi-perşembe günlerini kapsayan çalışma haftası sunulduğu belirtildi.

3. Enerjili top: "Occket" isimli top, oyuncular kendisini tekmelediğinde enerji üretiyor ve depoluyor, daha sonra evde enerji sağlıyor. 15 dakika sahada oynanan top, küçük bir lambaya 3 saat süreyle çevresini aydınlatacak kadar güç verebiliyor.

4. Matkapsız diş hekimliği uygulamaları: Enter Icon isimli şirketin erken çürüklerdeki yeni tedavisi ile dişin içine sıvı reçine enjekte ediliyor. Reçine çürüğün içine geleneksel kompozit ya da metal dolgudan daha hızlı ulaşıyor ve gelişimini durduruyor. Avrupa'da kullanımda olan tedavinin bu yıl Amerika'da da piyasaya çıkması bekleniyor.

5. Kalp hastalarına umut: Yeni bir kalp pompası, nakil için elverişli olmayan hastaların hayatta kalma süresini uzatıyor. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'nden onay alan "the Heart Mate II" isimli cihaz, hastanın karnının içine yerleştiriliyor ve kalp pompası olarak çalışıyor.

6. Geleceğin eğitimi: Bir tasarım firmasının kurucusu David Kelley'nin sistemi, geleceğin sınıfında, eğitimin her öğrenci için ısmarlama olmasına dayanıyor. Her öğrencinin öğrenme şekline ve hızına göre dizüstü bilgisayar programlanacak.

7. Kapsül içinde kolonoskopi: Yemek borusunun ve ince bağırsağın görüntülenmesini sağlayan kapsül, kolon kanserini tespit etmede de kullanılacak. Avrupa'nın onay verdiği cihazın testleri Amerika'da yapılıyor.

8. Ödemenin yeni yolu: Akıllı telefon uygulamasıyla, "dokun ve git" kartlar gibi aynı teknolojiyi kullanacaksınız. Cep telefonunuz üzerinden finansal verilerinize hızlıca ulaşacak, ekrandan kredi ya da banka kartınızı seçeceksiniz.

9. Daha iyi arabalar:

PTV'ler (Kişisel ulaşım araçları): Pilli ve iki kişilik olan arabaların, park etmesi ve navigasyonu kolay, fiyatı ise 25 bin dolar ve üzeri olacak.

Elektrikli arabalar: Şarja takın ve sürün. 60-160 km'de bir şarj edeceğiniz Nissan Leaf, Chevy Volt gibi bir araca 25 ila 35 bin dolar ödeyeceksiniz.

Mini arabalar: Verimli yakıt tüketimiyle öne çıkan Ford Fiesta, Chevy Spark gibi bir aracın olumsuz tarafı yüksek hızda gürültülü olmasıdır. Fiyatı 2 bin ile 17 bin dolar arasında değişiyor.

10. Daha çevreci ambalajlama: Eben Bayer'in geliştirdiği çevreci sistem olan EcoCradle, tarımsal atık maddelerden yapılan bir köpüktür. Bilgisayarlar ve mobilyalar için koruyucu olarak kullanılan bu köpük toprakta yok oluyor.

11. Spray güneş paneller: Evinize sıcak su ve elektrik sağlayan güneş panellerinin kurulumu zahmetli ve pahalı. Ama bunun tüketici dostu sürüm geliştirildi. Sprey tabancasıyla uygulanan solar mürekkep, inşaatçılara ve ev sahiplerine pencerelerini, kapılarını ve çatılarını güç üreten panellere dönüştürme imkânı veriyor. Mürekkep 3-5 yıl içinde piyasaya çıkacak.

12. Akıllı evler: Tatildesiniz, bilgisayarı ve klimayı kapatmayı unuttuğunuzu hatırladınız. Yakında iPhone büyüklüğünde bir cihaz, tüm bunları sizin için yapacak. Intel's Home Dashboard isimli cihaz, bir bilgisayar ya da akıllı telefon sayesinde evinize bağlanacak ve güvenlik sistemlerini kontrol edebilecek, eşiniz için görüntülü mesaj bırakabileceksiniz.

13. Her göze aynı gözlük: Oxford Üniversitesi'nden İngiliz bilim adamı Prof. Josh Silver, göz doktoruna gerek görülmeden göz numarasını ayarlayan gözlük geliştirdi.

14. Fırtına geçirmeyen evler: Normal bir evin 4 bin 500 parçası olduğunu söyleyen New Panel Homes firmasının kurucusu Brian Bishop, oluşturduğu prefabriklerin 300 parçası olduğunu söylüyor. Daha ucuz olan evler saatte 320 kilometre hızla esen rüzgâra dayanıyor.

15. Güvenli başlıklar: Bilim adamları daha koruyucu motosiklet kaskları geliştirmek için ince jöleyi andıran plastik bir kask üretti. Eskiden kişi düştüğünde ya da kaskını yere çarptığında, hareket başı döndürüyor ve sık sık beyin ve boyun hasarına yol açıyordu. Ancak, yeni sistem bunu engelleyecek.

16. İleri teknoloji gitar: Misa Digital firmasının ürettiği bu gitarda sesi normalde perdelerin bulunması gereken yerde bulunan bir dokunmatik ekran ile kontrol ediyorsunuz. Gitarın bu yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor.

17. Geleceğin telefonları: "gizmodo.com" isimli internet sitesinin editörü Jason Chen, veri bağlantılarının daha da hızlanacağını cep telefonu ile ortama bağlanacağınızı belirterek, "Konserde, cep telefonunuz kablosuz bağlantı ile diğer koltuklardan size dalgalar yayacak. Telefonunuzu kalabalığa yönelttiğinizde insanların kimliğini belirlemek için yüz tanıma yazılımı kullanacak ve doğrudan online profilleriyle bağlantı kuracaksınız." diyor.

18. Serin evler: ThermalCORE'un mucidi mikroskopik parafin mumu kapsülü kullanarak duvar paneli geliştirdi. Yüksek sıcaklıkta mum sıcaklığı yumuşatıyor ve emiyor ve odanın ısısını ayarlıyor.

19. Sigarayı bıraktıran aşı: Yeni geliştirilen aşının, sigarayı yüzde 90 bıraktıracağı belirtiliyor. 6 aylık aşılamanın ardından, NicWax kullanıcılarının nikotine karşı antikorlar geliştirdiği görüldü. Aşı sinir sistemini etkilemiyor, ağız kuruluğu ve uykuya dalmada zorluk gibi birkaç yan etkisi var. Aşı, 2012'de piyasaya sunulacak.

20. Dijital yemek pişirme: Üç boyutlu bilgisayar yazıcıları bir gün yemeklerinizi pişirecek. MIT tasarım öğrencilerinin geliştirdiği yemek hazırlama makinesi, gıdaları bir arada karıştırma, lezzet ve pişirme teknikleri dokusunu oluşturuyor.

21. Mikroplarla savaşan kumaşlar: iFyber'in kurucu üyesi Aaron Strickland, kumaşın su ve yağ püskürtmesine, mikroplarla savaşmasına, tehlikeli kimyasalları ve patlayıcıları tespit etmesine ve iPod'a çalıştırmaya yetecek kadar enerji iletmesine izin veren teknoloji geliştirdi. Kumaş 5 yıl içinde orduda, otellerde, hastanelerde kullanılacak.

22. İğnesiz aşı: Boston Üniversitesi'nden araştırmacılar, iğnesiz aşı üzerinde çalışıyor. Aşı insan gözeneğinden daha büyük olmayan nanopartiküllerin içine bırakılıyor. Bu partiküller nikotin bantı gibi folyo üzerine uygulanıyor ve sırta yapıştırılıyor. Bu partiküller buradan cilde aktarılıyor. Acı hissedilmiyor.
Zaman
 

Tefekkür Haberleri