İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından yapılan etkinlik, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Etkinliğe katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Azak'ın gençlere örnek olabilecek önemli isimlerden biri olduğunu belirterek, "Sadece basın mesleğinin bir koluyla kalmayan bir insan. Bağrı yanık olan, ülkesinin derdiyle dertlenen sadece bir dal ile yetinemiyor. Hangi alanı boş görürse orada yapabileceklerini yapmaya çalışıyor. Gürbüz Ustamız da bu konudaki önemli örneklerimizden biri" ifadelerini kullandı.
"Yazıları, eserleri ve hal diliyle bizi eğitiyor"
Anma toplantısında konuşan Mehmet Nuri Yardım da Azak'ı 1978'den beri tanıdığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Yeni Asya ile başlayan yıllar, sonra Türkiye Gazetesi ve birçok yerde. Ben kendimi Gürbüz Bey'in bir talebesi olarak sayıyorum. Eğer o da kabul ederse. Tabii sohbetleriyle aslında hepimizi eğitiyor. Yazıları, eserleri, en önemlisi de insan haliyle, hal diliyle bizi eğitiyor. Dolayısıyla ben Gürbüz Bey'e en güzel sıfat olarak, 'baş muallim'in çok yakışacağını düşünüyorum. Gerçekten muallimdir, baş muallimdir. Hepimizi her zaman tembihliyor, nasıl konuşmalıyız, nasıl yürümeliyiz, nasıl yazı yazmalıyız ve hangi kelimeleri kullanmalıyız."
Gazeteci ve yazar Üstün İnanç da Gürbüz Azak'ın meslek ve gönül dünyasında kendisinin vazgeçilmezi olduğunu söyleyerek, "Gürbüz de ben de biraz çileli yolları tercih ettik. Çileli yollardan birisi, herkesin akıntıda gittiği kalabalıkların dışına çıkarak, daha yerli, daha kimlikli meseleleri kovalamak olmuştur ve böyle olunca biraz da tenhalaşma gelir onun yanında ama bunun göze alınması gerekiyor. Bir bakımdan da insanlar birbirlerini o sürede daha da iyi destekliyor" dedi.
AA