Güvenliğiniz için algoritmal şifre kullanın

Araştırmalar, yılda 3,4 milyon şifrenin çalındığını gösteriyor. Her altı ayda bir şifrelerin değiştirilmesini öneren uzmanlar, büyük, küçük harf ve rakamlardan oluşan algoritmal şifreleri tavsiye ediyor. Kullanıcıların yüzde 40’ı ise şifreleri hatırlamanı

 

Dijital yaşam, sunduğu pek çok kolaylığın yanında sorunları da beraberinde getiriyor. Güvenlik, gizlilik, korunma derken artık hayatımızın her alanında şifreler var. Janrain adlı Amerikalı bir araştırma şirketinin 2012’de 2208  kişi üzerinde düzenlediği araşwtırmaya göre kullanıcıların yüzde 40’ı şifreleri hatırlamanın dünya barışına çözüm bulmaktan daha zor olduğunu düşünüyor. Jarnain’in yaptığı araştırmada kullanıcının yaşı arttıkça kullanılan farklı şifre sayısının da arttığı gözlemleniyor. Yapılan araştırmada 18-34 yaş grubunda kullanılan ortalama farklı şifre sayısı 6,7. 35-44 yaş grubunda 8,4’e, 45-56 yaş grubunda ise 9,8’e çıkıyor.
 
Data Genetics şirketi ise geçtiğimiz günlerde hazırladığı raporda dünyanın en güvenilir dört haneli ATM şifresinin 8068 olduğunu açıklamıştı. Bankaların yaptığı tüm uyarılara rağmen en çok tercih edilen şifre kombinasyonları ise hâlâ ‘1234’, ‘1111’ ve ‘0000’ rakamları. En popüler şifreler ise genellikle 19 sayısı ile başlıyor. Araştırmacılar doğum tarihini şifre olarak kullananların şifrelerinin de aynı sıklıkla çalındığını söylüyor. Sıradan bir hırsızın bir ATM şifresini çözebilme şansı 10 binde bir iken deneme sayısıyla doğru orantılı olarak bu şansın arttığı görülüyor. Yılda 3,4 milyon şifrenin çalındığını belirten şirket araştırmacıları, her altı ayda bir şifrelerin değiştirilmesini öneriyor.
 
Kullanımı gittikçe yaygınlaşan ve güvenlik önlemlerinin üst düzeyde tutulduğu internet bankacılığında ise şifre ve kullanıcı adı belirlemek yetmiyor. Çoğu banka çeşitli isimler vererek sistemine ekstra bir güvenlik aşaması daha koyuyor. Bununla da yetinmeyen birçok banka, ‘tek kullanımlık şifre’ gibi uygulamalarla kullanıcının cep telefonuna SMS gönderiyor. İnternet bankacılığında ayrıca neredeyse her banka, şifrelerin her ay değiştirilmesini zorunlu kılıyor.
 
FARKLI HESAPLARDA FARKLI ŞİFRE KULLANIN
 
Bilişim uzmanı Levent Vural şifre seçerken çok bilindik olmayan daha çok şahsa özel hobi gibi şifreler veya büyük, küçük harf ve rakamlardan oluşan bir algoritmal şifre oluşturmayı tavsiye ediyor. Vural, “Sosyal ağlar, e-ticaret siteleri ve daha nice farklı sitenin her birinde farklı şifreler kullanmak kesinlikle tek bir şifre kullanmaya göre çok daha güvenli. Çünkü herhangi bir nedenle bir sitede kullandığınız şifrenin başkalarının eline geçmesi durumunda sorun sadece ilgili site ile sınırlı kalıyor. Her sitede tek şifre tercih edenler içinse bu ciddi ve çok daha geniş kapsamlı bir probleme dönüşebiliyor.” diyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise tüketicinin çok sayıda şifre ezberlemek zorunda kalmaktan mağdur olduğunu savunuyor. Toplumun teknoloji konusundaki eğitim düzeyinin yeterince iyi olmamasının da bu mağduriyette payı olduğunu dile getiren Yılmaz, teknolojinin getirdiği bu tür sorunların yine teknolojinin imkanlarıyla aşılabileceğini ifade ediyor.
 
 
ZAMAN

Bilim - Teknoloji Haberleri