Haber Ajanslarının geleceği konuşuldu

Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı yetkilileri konuştu

Hüseyin Aydın'ın haberi:

Cihan Haber Ajansı (Cihan) Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, günümüzde gelişen teknolojinin ajanslar için fırsat haline geldiğini söyledi. Teknolojik gelişmelerin gazete tirajlarına olumsuz etkisine değinen Bilici, "Cep telefonları ve anlık geçilen canlı bültenler sayesinde binlerce kullanıcı sizin müşteriniz haline geliyor." dedi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen Gelişen Teknoloji Küreselleşme ve Çalışma Bağlamında 21. Yüzyılda Haber Ajansları konulu panelin konuşmacıları, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Cihan Haber Ajansı (Cihan) Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ballı oldu. Panel boyunca haber ajanslarının geleceği masaya yatırıldı.

Anadolu Ajansı'nın nasıl kurulduğunu ve günümüzdeki faaliyetlerini anlatan AA Genel Müdürü Bengi, ajans haberciliğinin önemini dile getirdi. Bengi, günümüzde görüntülü haberciliğin de çok fazla ilerleme kaydettiğini belirtti.

Cihan Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ise teknolojinin ajanslara fırsat sunduğunu ifade etti. Gazete tirajlarının gelişen teknolojiden olumsuz etkilendiğini aktaran Bilici, "Cep telefonları, internet siteleri, canlı yayınla geçilen anlık bültenlerle gazetelerin yarışması zorlaşıyor. Gazetelerin biteceği, iddialı bir argümandır. Ancak zorlandığını basındaki tirajların düşmesinden net olarak görüyoruz. Amerika'daki gazetelerin tirajlarının düşmesini buna örnek olarak gösterebiliriz. Ajanslar açısından şöyle bir durum var, gazeteler için tehdit olan bu durum, ajanslar için bir fırsat sunuyor. Dün 10 tane televizyon sizin haberinizi kullanırken, bugün teknoloji sayesinde yüzlerce internet sitesi, binlerce cep telefonu kullanıcısı sizin bir anda müşteriniz haline geliyor." diye konuştu.

Geçmişte il dışından gelecek görüntüler için otogardan gelen kasetleri beklediklerini hatırlatan Bilici, "Eski kağıt, sanayi ve matbaa gibi unsurlara çok bağlı değilsiniz. Ajanslar ile gazeteler arasında birbirine zıt bir durum var. Ajans ilk kurulduğu günlerde görüntülüye önem veriliyordu. Görüntüler otogardan gelen kasetlerle temin ediliyordu. Bu devir kesinlikle kapanmış durumda. Çin'deki bir muhabir bilgisayardan, FTP'den görüntüsünü gönderebiliyorsa, Hakkari'deki muhabir de ayın şekilde gönderebiliyor. Canlı yayın arabalarına bir bağımlılığımız var. 3G ve 4G'ye geçildiği zaman bunun yerini alacak gibi görülüyor. Canlı yayın ile 3G teknolojisi arasında maliyet farkı olacak. Daha az maliyetle canlı yayın yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Cihan'ın ajans haberciliği alanında önemli aşamalar kaydettiğini ifade eden Bilici, ajans olarak hazırladıkları "Cihan Haber Dergisi" ve 'Haber Estetiği' adlı kitabın tanıtımını da yaptı.

TELEVİZYONLARDA LOGOLARIN KALDIRILMASI KONUSU

Panelin soru cevap bölümünde ajans yöneticilerine son günlerde İHA tarafından uygulamaya konulan logoların kaldırılması ile ilgili de sorular yöneltildi. Logoların kaldırılmasını televizyonların istediğini belirten İHA Genel Müdür Yardımcısı Ballı, "Televizyonlar bundan hoşlanmıyor. Logonun bulunduğu yere ya şehir adı, ya da saat koyuyorlar." diye konuştu. Bilici ise logoların kaldırılması konusunda şunları söyledi: "Biz şeffaf logoya geçtik. Televizyonlar bundan memnundu. Daha sonra farklı uygulamaya gidildi."

Öte yandan panel sırasında salona giren güvercin katılımcıların ilgisini çekti. Güvercinin salona girdiği sırada konuşma yapan Ballı, kısa süreli tedirginlik yaşasa da konuşmasına devam etti. Bu sırada Abdülhamit Bilici de cep telefonu ile güvercini görüntülemeye çalıştı.

Panelin ardından konuşmacılara İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin tarafından plaket armağan edildi.

Sosyal - Medya Haberleri