Hacı Bayram-ı Veli doğduğu evde anıldı

Ankara'nın manevi mimarlarından Hacı Bayram- ı Veli, doğumunun 658. yılında anısına düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı

Ankara'nın manevi mimarlarından ve tasavvuf kültüründe önemli yeri olan Hacı Bayram-ı Veli, doğumunun 658. yılında anısına düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı. Solfasol Köyü Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri Sevenler Derneği ile Hacı Bayram-ı Veli Sosyal Hizmetler ve Kültür Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen anma törenine çok sayıda vatandaş katıldı.

Hacı Bayram-ı Veli’nin doğduğu evde Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan etkinlikler Hacı Bayram İmam Hatip Lisesi bahçesinde düzenlenen mehteran gösterisiyle devam etti. Solfasol Köyü Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Mert, “Türkiye’nin manevi mimarlarından olan Hacı Bayram Veli’yi ve onun düşüncelerini genç kuşaklara tanıtabilmek için binlerce broşür ve CD dağıttık. Böylece kuşaklar arasındaki bilgi eksikliğini bir nebze de olsun giderdik” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Hacı Bayram-ı Veli Sosyal Hizmetler ve Kültür Vakfı temsilcisi Hüseyin Yaman da Hacı Bayram-ı Veli’nin Anadolu tarihindeki önemine değinerek “Fikirleri asırları aşan Hacı Bayram-ı Veli’yi anmak, yaşatmak ve düşünüşünü genç kuşaklara aktarmak önemli bir görev, bir sorumluluktur” dedi. Anma etkinliği konuklara pilav ve aşure dağıtılmasıyla sona erdi.
 
Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri
 
15. yüzyılda Anadolu birliğinin yeniden sağlanmasında en az politik ve askeri güçler kadar etkili olan Anadolu sufilerinin en önemlilerinden biri olan Hacı Bayram-ı Veli Ankara’nın Solfasol köyünde 1352 yılında doğdu.  Asıl ismi Numan olan Hacı Bayram-ı Veli, çocukluk yıllarından itibaren ciddi bir eğitim aldı. Medreseye devam etti ve bu dönemde Tefsir, Fıkıh, Hadis, Matematik, Felsefe, Arapça, Farsça ve Edebiyat gibi çeşitli dersleri okudu. Öğrencilik hayatından sonra Kara Medrese de müderrislik yapan  Hacı Bayram-ı Veli zamanın ünlü din bilgini olan Ebu Hamidüddin Aksarayi (Somucu Baba) tarafından Kayseri’ye davet edildi. Ardından Bursa’ya giden ve Çelebi Sultan Mehmet (Yeşil Medrese) Medresesi’nde müderrislik yapan Hacı Bayram-ı Veli 1400 yılında şeyhi ile Bursa’dan ayrılır ve üç yıl süren Şam, Mekke ve Medine’yi kapsayan  hac yolculuğuna çıkar. Üç yılın sonunda Ankara’ya dönerek ilmi ve dini çalışmalarını sürdüren Hacı Bayram-ı Veli 1430 yılında vefat eder.

İslam Haberleri