Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY), Halepçe'deki anma törenine, ölenlerin yakınları, Irak Cumhurbaşkanı Abdülatif Reşid, IKBY yetkilileri, siyasiler, diplomatik misyon temsilcileri ile kent sakinleri katıldı.
HALEPÇE'YE KİMYASAL SALDIRININ ÜZERİNDEN 35 YIL GEÇTİ
Törende "Şehitlik Anıtı"na çelenk bırakan Reşid, burada yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun yakın zamanda Halepçe'nin il statüsünü onayladığını hatırlattı. Bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Reşid, "Halepçe halkı daha fazlasına layık. Çünkü onlar fedakarlıklarıyla Kürtleri dünyaya tanıtmıştır." ifadelerini kullandı.
Reşid, Halepçe'de yaşanan felaketin tüm dünyayı derinden sarstığını ve bu tarz felaketlerin tekrarlanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Halepçe dünyada bedel ödeyen bir şehirdir." dedi.
"HALEPÇE HALKI VE KENTİNİN HER ALANDA DAHA FAZLA HİZMETE İHTİYACI VAR"
Öte yandan Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta da yetkililer ve vatandaşların katılımıyla çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.
IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Halepçe saldırısının 35. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Halepçe halkı ve kentinin her alanda daha fazla hizmete ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz. Gecikmeden ve mahkemenin kararlaştırdığı şekilde, (hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine) tazminatları verilmelidir." ifadelerine yer verdi.
"TÜRKİYE, KÜRT KARDEŞLERİNE KAPILARINI AÇMIŞ VE YARDIM ELİNİ UZATMIŞTI"
Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu da Twitter hesabından, Halepçe katliamına ilişkin bir anma mesajı yayımladı.
Halepçe'de Baas rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda binlerce sivilin acımasızca katledildiği belirtilen açıklamada, bu vahşetin, tarihte ve vicdanlarda büyük bir kara leke olarak yer aldığı vurgulandı.
Açıklamada, "Türkiye, Halepçe katliamından kaçarak kendi topraklarına sığınan Kürt kardeşlerine kapılarını açmış ve yardım elini uzatmıştı. Bu tarifsiz acıyı bugün de üzüntüyle hatırlıyoruz. 35. yıldönümünde Halepçe katliamında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.
HALEPÇE'DE DÜZENLENEN KİMYASAL SALDIRI
Halepçe'ye kimyasal saldırı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak gerçekleşti.
Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin'ın kuzeni ve "Kimyasal Ali" olarak tanınan Ali Hasan el-Mecid'in komutasında 16 Mart 1988'da İran sınırına çok yakın bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe'ye hardal ve sarin gazlarının bulunduğu bombalarla saldırı düzenlendi.
Halepçe'nin merkezi ve yakınındaki yerleşimlerine yönelik saldırı sonucu kentte elma kokusu yayılmaya başladı. Kokunun neden kaynaklandığından habersiz 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde birbiri üzerine yığılarak hayatını kaybederken, 7 bini de yaralandı. Geride kalanlar ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başladı.
aa