Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının sona ermesinden sonra Halep kentinde yaşanan yıkımı gözler önüne seren uydu fotoğraflarını yayımladı. Ülkede ateşkesin sona ermesinden itibaren 18 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında çatışmalar artarken, Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları Halep'te muhaliflerin bulunduğu bölgeleri yoğun bombardımana tuttu.
BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'ne (UNITAR) bağlı Operasyonel Uydu Yönetim Programı (UNISAT), ABD ve Rusya arasında sağlanan çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının sona ermesinden sonra son 2 haftada meydana gelen hasarı, yayımladığı uydu fotoğrafları ile gösterdi. Uydu fotoğraflarında, özellikle Halep'in güneyinde hava saldırıları sonucu yıkılan bina ve okullar görülüyor. Ateşkesin sona ermesinden beri düzenlenen yoğun hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık bin kişi hayatını kaybetti. AA
Suriye’nin ekonomik başkenti ve en büyük ikinci şehri olan Halep, beş yıllık savaşın kaderini belirleyecek. Muhalifler, stratejik öneme sahip şehri kurtarabilmek için kıyasıya mücadele veriyor
Suriye'de en az 470 bin kişinin ölümüne ve 12 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına neden olan savaş, Halep'te düğümlendi. Geçtiğimiz hafta şehirdeki kuşatmayı yarmayı başaran muhalifler, Esad rejimine ve müttefiklerine karşı birleşmiş durumda. Rejim ve muhalifler, başkent Şam'dan sonra ülkenin en büyük şehri olan Halep'te üstünlük sağlayabilmek için ihtiyatlı bir güç mücadelesine girdi.
KİMİN NE KADAR GÜCÜ VAR?
Askeri uzmanlara göre muhaliflerin Suriye'de 30 bin ila 40 bin arasında savaşçısı bulunuyor. İyi motive olmuş savaşçıların 10 bininin Halep'te bulunduğu, bunların arasından birkaç bin yabancının da yer aldığı söyleniyor. Buna karşılık Esad yanlısı El Masdar haber kanalı, rejimin 40 bin askerinin bulunduğunu iddia etti. Esad'ın, Irak ve İran'daki Şii milislerden ve Lübnan merkezli Hizbullah'tan da militan desteği aldığı biliniyor. AFP'nin analizine göre muhaliflerin elinde tanklar, nakliye araçları ve toplar var. Bu silahların çoğu Suriye ordusundan ele geçirilirken, ABD yapımı anti-tank TOW füzelerinin de muhaliflere verildiği belirtiliyor. Rejim kuvvetleri ise tank, top ve savaş uçaklarının yanısıra, Rusya'nın nokta atışı yapabilen jetlerinin yardımına sahip. Lyon Üniversitesi'nde görev yapan uzman Fabrice Balanche "Muhalifler, kardeşlerini Halep'te yüzüstü bırakamaz. Esad da Halep'i tamamen ele geçirerek, İdlib vilayetini tamamen teslim almak istiyor" yorumunda bulundu. Carnegie Ortadoğu Merkezi'den Yazid Sayegh de "Rejimin asker eksiği var, üstelik Halep'e gönderdiği birlikler dolayısıyla güneydeki savunması da zayıfladı. Ancak muhaliflerin de asker ve tahrip gücü açısından Halep'i tamamen ele geçirecek kapasitesi yok" dedi. Uzmanlar, Halep savaşının uzun süreceği yorumunda bulunuyor.
BM'DEN İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI
Batı kesimi Esad rejiminin, doğu kesimi ise muhaliflerin elinde olan Halep'te halen 2 milyon sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler, önceki gün yaptığı çağrısında Halep'te daimi ya da en azından hafta 48'er saatlik ateşkeslere gidilmesi, bu sayede bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. Elektrik hatlarının tahrip olması ve pompaların çalışmaması nedeniyle susuz kalan şehirde salgın hastalık riski artıyor. Halep'teki tıbbi malzeme ve gıda stoğunun da tehlikeli seviyelere düştüğü söyleniyor.