MANA-İ HARFİ BAKIŞ VE MEZC ÖRNEKLERİ-1
(Mana-i Harfi meselesini vukufiyetle anlattığını düşünen; fakat ilim adamlarını, öğretmen ve öğrencileri, eğitimle ilgili resmi makamları rahatsız etmeden ortaokul-lise seviyesinde okul kitaplarına bunu doğru tarzda bir mezc ile aktaramadığını düşündüğüm arkadaşlara bu mananın iyi örnekleri olarak inandığım mezc taslaklarıdır.)
DÜNYA’NIN HAREKETLERI, MEVSİMLERİN OLUŞMASI
Dünya’nın Güneş sisteminde iki türlü hareketi vardır. Bunlar, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönme hareketi ve Güneş etrafında dolanma hareketidir. Dünya kendi etrafında dönerken aynı zamanda Güneş etrafında da dolanır. Dünya, Kuzey ve Güney Kutuplarından geçtiği kabul edilen bir eksen etrafında batıdan doğuya döner ve bu dönüşü 24 saatte tamamlar…
& BUMERANG
TEMEL BİR SORU:
Dünyamızın, son yıllardaki ilmî bilgilerden anlaşıldığına göre diğer gezegenlerden farklı özelliklere sahip halde olması; yıl, mevsim ve gün sürelerinin ve ısı, besin oluşumlarının vb. açılarından özelliklerinin tam da canlılığa, hayata uygun hale getirilmesi, eksen eğikliğinin büyük faydalara sebep olması çok önemlidir.
Tesadüflere verilemeyecek kadar hassas ayarlamalar olduğu, bunların sadece Dünyamızda görülmesi, ilmen, aklen, mantıken muhakkak değerlendirilmelidir.
Bu gökyüzünde yüz binlerce km. hızla dönen yıldız, gezegen denen ateş veya taş parçalarından, sadece Dünya’da, her yönden ince, hassas düzenlemeler…
A-Tesadüfen olabilir mi?
B-Bunları Güneş, Dünya veya bizler yapabilir miyiz?
C-Bu işler için çok büyük bir ilim, kudret ve irade gerekirken, tam da menfaatimize uygun bir şekilde bu işleri KİM veya NE yapabilir?
DÜNYA’NIN EKSEN EĞİKLİĞİ
Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken izlediği yola yörünge denir. Dünya, Güneş etrafında elips şeklinde bir yörüngede dolanır. Dünya’nın Güneş etrafında dolandığı yörünge düzlemi ile Ekvator düzlemi dik değildir, yörünge düzlemi ile Ekvator arasında 23°27’ lık bir açı vardır. Bu açıya eksen eğikliği açısı denir. Eksen eğikliği, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki veya Güneş etrafındaki hareketine bağlı olarak değişiklik göstermez.
EKSEN EĞİKLİĞİ OLMASAYDI NE OLURDU?
- Dünya üzerindeki bir konuma düşen ışık miktarı değişmezdi.
- Her konuma özel yıl içinde değişmeyen mevsimler görülürdü.
& BUMERANG
Diğerlerinde değil de sadece bizim Dünya gezegenimizin, çok faydalı eksen eğikliğini kim veya ne yapabilir? Dünya mı kendini bizlerin menfaatleri, faydaları için ayarlamıştır? Burada büyük bir güç ve ilim ve hatta şefkat gerekmez mi? Dünyamızda böyle bir ilim ve güç, hatta merhamet ve şefkat var mıdır?
EKSEN EĞİKLİĞİNİN SONUÇLARI
• Güneş ışınlarının yeryüzünde bir noktaya düşme açısı yıl boyunca değişir.
• Mevsimlik sıcaklık ve basınç farklılıkları oluşur.
• Kuzey ve güney yarım kürelerde aynı anda farklı mevsimler yaşanır.
• Güneşin doğuş/batış saatleri ile doğup battığı yerler değişir.
• Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir.
DÜNYANIN KENDİ EKSENİ ETRAFINDA DÖNMESİ
Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu gece ve gündüz oluşur. Güneş ışınlarının günlük geliş açıları değişir. Bunun sonucunda günlük sıcaklık farklılıkları oluşur yani öğle vaktindeki sıcaklık, sabah ve akşam vakitlerindeki sıcaklıktan daha yüksek olur.
Aynı zamanda bu hareket sonucu cisimlerin gölge boyu uzunlukları değişir. Mevsimlerin oluşumuna katkı sağlamaz.
DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDA DOLANMASI
• Dünya’nın Güneş etrafında dolanması sonucu mevsimler oluşur. Güneş ışınlarının dik açıya yakın açılarla geldiği yerlerde yaz mevsimi, eğik açı ile geldiği yerlerde kış mevsimi yaşanır.
• Dünya’nın Güneş etrafında dolanma yörüngesi elips şeklinde olduğu için Dünya, Güneş etrafında hep aynı hızda dolanmaz.
Dünya’nın Güneş’e yaklaşmasının mevsimlerin oluşumuna etkisi yoktur, bu durum yalnızca mevsimlerin sürelerini etkiler.
& BUMERANG
Dünyamızda bir yılın 4 mevsimle daha yaşanır hale gelmesi sizce tesadüfen mi oluşmuştur? Diğer gezegenlerde böyle bir faydalılık yoksa bunu bizim dünyamızda kim veya ne yapmıştır. Bir taş-toprak ve su parçası olan Dünyamızın, saatte yaklaşık 108.000 km hızla, harika bir eğiklikle, çok uygun tarzda seyahat ederken, mevsimleri ve gece-gündüzü, hem de belli ve faydalı sürelerde meydana getirmesi, hatta bunları adeta merhamet ve şefkatle yapması mümkün müdür?
HAVA OLAYLARININ SEBEPLERİ
Atmosferdeki hava olaylarının ortaya çıkmasında sıcaklık değişimi, nem ve hava basıncı gibi faktörler etkilidir. Hava olayları günden güne ve bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Bunun nedeni sıcaklık, nem ve hava basıncının farklı olmasıdır. Azot (N2) % 78,084 Oksijen (O2) % 20,946 Karbondioksit (CO2) % 0,035 Diğer gazlar % 0,935.
& BUMERANG
Sadece Dünyada canlılık için yeterli ve uygun olarak Azot (N2) % 78,084 Oksijen (O2) % 20,946 Karbondioksit (CO2) % 0,035 ve diğer gazların % 0,935 miktarlarda bulunmasını hangi sebebe veya neye verebiliriz. Tesadüf bu yüksek özelliğe sebep olabilir mi. Atmosferin kendisi bu yüksek ve faydalı kaliteye neden sadece Dünyada ulaşmıştır acaba?
Fotosentezin bitkilerin kendi beslenmesi yanında; İnsan ve hayvan beslenmesindeki, havanın karbon dioksitin dengelenmesi ile temizlenmesindeki önemi ilmen bellidir. Bu hikmetli yardımlaşmayı bitkilerle, insan ve hayvanlara kim yaptırabilir? Ayağımızla çiğneyebildiğimiz akılsız bitkinin yaptığı fotosentezi, insan yapamıyorsa, formülünü yazana milyar dolarlar Nobel Ödülü veriliyorsa, acaba bitkiler fotosentezi kendileri mi yapıyordur? Diğer gezegenlerde ele geçmeyen su ile karbondioksit ve ışık uygun şekilde dünyamıza kim tarafından sağlanmıştır? Bunlara neyin gücü, ilmi, iradesi yeter? bu mucizevî fotosentezi basit, akılsız bitkilere kim yaptırabilir?
ATMOSFER VE HAVANIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Dünya’nın etrafını saran ve onunla birlikte dönen hava tabakasına atmosfer denir. Atmosfer, gaz karışımıdır ve canlılar için gerekli gazlar bu tabakada bulunur. Su buharı ve karbondioksit gazları atmosferin çok az bir kısmını oluşturmasına rağmen hava olaylarının gerçekleşmesini sağlayan en önemli gazlardır.
& BUMERANG
Hayvanlar ve insanların hem de zehirli atığı olan karbondioksitin bitkilerin fotosentezinde temel madde oluşu, fotosentezde açığa çıkan oksijenin ise insan ve hayvanların solunumla yaşamasında temel madde oluşu gibi büyük bir işi karşılıklı yardımlaşma gibi kim ayarlayabilir? Bitkiler mi, hayvanlar mı, insanlar mı?
Dünyamızın yaşanır halde olmasına ortalama ¾’ü sularla kaplı ortamında, planktonlarla, yağmur ormanlarından daha çok oksijen ekleyerek yardım ettiren tesadüf olabilir mi? Bu işler diğer gezegenlerde değil de “neden sadece dünyada oluyor” temel sorusunun cevabını ilmin bulması gerekmez mi?