Zeynep Haşlak'ın haberi
Hasan Saltık, 15 yıl önce 4 arkadaşı ile yardıma muhtaç kişiler için kolları sıvar. Öyle ki gayret ve çalışmaları, ihtiyaç sahiplerini harekete geçirecek kadar samimi bir hal alır. Yardım ettikleri kişiler, artık onlarla birlikte koşturuyor. Kimi Kur'an-ı Kerim öğreterek ilmini kimi de aşevinde yemek dağıtarak fiziksel gücünü kullanıyor ve hayır halkasına eşlik ediyor.
"Komşusu açken, tok yatan bizden değildir." hadisini kendisine prensip edinen birkaç hayırsever işadamının çalışmaları, bu günlerde ihtiyaç sahiplerini de harekete geçirecek kadar samimi bir hal alıyor. Yardım ettikleri aileler artık onlarla birlikte yardım kolisi hazırlıyor, ihtiyaç sahiplerini ziyaret ediyor, aldıkları yardıma karşılık başkalarına Kur'an-ı Kerim öğretiyor.
Mütevazı bir esnaf olan Hasan Saltık, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için 15 yıl önce 4 arkadaşı ile yola çıkar. Onlar, ulaştıkları her haneye yardım kolileri ile birlikte 'Acaba siz ne yapabilirsiniz?' sorusunu da bırakır. Bu soruyu kendisine soranlardan biri de Sümeyra Kaya. Kendisi gibi maddi sıkıntısı olan aileleri Hasan Saltık'ın ekibi ile buluşturan Kaya, bu kişilere aynı zamanda Kur'an-ı Kerim öğretir. Durumu iyi olmadığı için maddi yardımda bulunamayan Sümeyra Hanım, "Şimdiye kadar ben yardım alıyordum. Ben de yardım etmek istedim ama verecek bir şeyim yoktu. Ben de ilmimle yardım etmek istedim. Bunun için tanıştığım muhtaç insanlara karşılıksız Kur'an öğretiyorum." diye konuşuyor. Yaklaşık 15 kişilik iki ayrı gruba Kur'an öğreten Sümeyra Hanım'ın ilmiyle bu hayır halkasına dâhil olmasındaki mutluluk gözlerinden okunuyor.
Samimiyetle koşuşturan bir diğer isim ise 56 yaşındaki Mehmet Kara. O, Bağcılar'da bir aşevinde yemek dağıtıyor. Yemek dağıttığı insanlar kadar yardıma muhtaç olan Mehmet Kara da gördüğü iyiliği karşılıksız bırakmak istememiş. Tıpkı yardım alan 350 kişi gibi kendisi için hazırlanan gıda kolisini Somali'ye gönderiyor. "Biz açlıktan ölmüyoruz, ama orada çocuklar açlıktan ölüyor." diyen Mehmet Kara, üzerinde ismi yazan yardım kolisini kendi yüklüyor nakliye aracına.
Yardım halkası, her geçen gün büyüyor
Arkadaşları ile başladığı hayır yarışında Hasan Saltık'ın yolu 5 yıl önce 70 yaşındaki Şeref Ay ile kesişir. Emekli olmasına rağmen kendini hayır çalışmalarına veren Şeref Amca, yardım yapan ve yardım alan aileler arasında sadece bir köprü olduğunu söylüyor. "Para bizi bulmuyor, biz de peşine düşmüyoruz. Hayırseverlerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz." diyen Şeref Amca'nın Hasan Bey ile karşılaşması da yine bir yardım çalışması vesilesiyle olur. Yardım yapan ekibin önünde öyle uçuk rakamlarda paralar olmuyor çoğu zaman. Yardımların finans kaynağı hâlâ birkaç gönüllü işadamından ibaret. Tek sermayeleri sağlam dostları ve onları kırmayan arkadaş çevreleri. Kazançlarından ayırdıkları parayla gıda alan Hasan Bey ve arkadaşları, bu yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması için eşleri ile birlikte ev ziyaretlerine çıkıyor. Cami yapımından gıda ve kıyafet yardımına kadar her hayır işine koşturan arkadaşlar önümüzdeki yıl bir dernek çatısı altında toplanmayı planlıyor. Zira bu yardım halkası, her geçen gün büyüyor.
Zaman