Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşe Müsellim, sağlıklı gebelik döneminde dengeli beslenme alışkanlığının önemine işaret ederek, "Gebe anne iyi beslenmez ise bebek, annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar ve böylece anne ve bebeğinin sağlığı tehlikeye girer" dedi.
Normal sınırlar içinde kilo almak, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası eski kilolara dönmek için ilk adımın çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Müsellim, "Dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde kilo almak, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası eski kilolarınıza dönmek için ilk adımları başarıyla attınız demektir. Gebe anne iyi beslenmez ise bebek, annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar, böylece anne ve bebeğinin sağlığı tehlikeye girer. Bebekte ölü doğum, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bedensel veya zihinsel özürler; annede ise kansızlık, bacaklarda şişkinlik, yorgunluk, kemiklerde zayıflık görülebilir. Et, yumurta, kuru baklagiller; beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Süt ve süt ürünleri, kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidir, protein ve kalsiyum kaynağıdır" dedi.
Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacının 2 kat daha artacağına çeken Dr. Müsellim, "Kalsiyum, bebeğinizin 8. haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli bir mineraldir. Gebelikte, normalde gerek duyduğunuz miktarın 2 katı kadar kalsiyum gereklidir. Çünkü gebelik boyunca diş ve kemiklerden sürekli bir kalsiyum eksilmesi olmaktadır. Kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir"
SİGARADAN UZAK DURULMALI
Gebelikte sigara içiminin bebeği olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Müsellim, "Gebelikte sigara tüketimi bebek ve gebelik üzerine son derecede olumsuz etkilere sahiptir. Gebeliklerinde sigara kullananlarda erken doğum eylemi, Amnion suyunun erken gelmesi (erken membran ruptürü), bebeğin rahim içinde gelişme geriliği (intrauterin gelişme geriliği), bebeğin anne rahminde ani ölümü (intrauterin exitus) gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır" dedi.
Bebeğin, merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftasından itibaren folik asit alınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Müsellim, "Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Ancak uzun süreli pişirilen ve uzun süre bekleyen gıdalardaki miktarı azalır. En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnabahar, kepekli ekmekte mevcuttur. Doğal gıdalar gebenin folik asit açığını tam olarak kapatamayacağından ötürü, gebeliğin ilk haftalarından itibaren hap olarak dışarıdan alınması uygun olacaktır. Gebelerde folik asit eksikliğine bağlı bir takım anormallikler çıkabilir" dedi.
"BALIK BEBEĞİN ZEKA GELİŞİMİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİ YAPAR"
Gebelik döneminde balığın zeka gelişiminde önemli etken olduğunun altını çizen Dr. Müsellim, "Gebelikte artan protein gereksinimini karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller ( fasulye, mercimek, barbunya) gibi proteince zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır. Hayvansal gıdalardaki yağın mümkün olduğu ölçüde alınarak, etin yağsız şekilde tüketilmesi önerilir. Ayrıca balık da bebeğin zeka gelişimi üzerinde olumlu etki yapar. Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır. Genellikle tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca yiyebilirsiniz. Kepekli besinler de lif içerir ancak diğer bazı besinlerim bağırsaklarda emilimini azalttığından aşırı tüketilmemelidir. Lifli gıdalar en sık kepekli ekmek, barbunya, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç ve kuru yemişte bol miktarda bulunur. C vitaminini de unutmamak gerekir. C vitamini, demirin bağırsaklardan emiliminde, vücudun hastalık etkeni mikroorganizmalara karşı bağışıklık direncinin arttırılmasında ve metabolizmadaki pek çok biyokimyasal süreç için gerekli bir vitamindir. Düzenli bir şekilde beslenen gebelerde hap şeklinde vitamin alınması önerilmemektedir. C vitamini portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası gibi pek çok taze meyve ve sebzede bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır" diye konuştu.