Ünal Livaneli'nin haberi:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bardakçı, yaz günlerinde hamilelik yaşayan kadınları uyardı: "Vücudunuzu susuz bırakmayın, yürüyüşleri akşam ve sabah serininde yapın, mantar oluşumuna karşı bol ve pamuklu kıyafetler giyin."
Hamileliğin zorluklarına bir de havanın sıcak olması eklenince anne adaylarının hayatı daha da zorlaşıyor. Bunaltıcı sıcak ve nem ortamında gerekli tedbirler alınmazsa hamileler hayati riskler yaşayabiliyor. Özel Konya Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bardakçı, sıcak yaz günlerinde hamilelik yaşayan kadınları uyardı: "Her zamankinden daha fazla su için. Aşırı sıcakların etkisiyle vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara, kasılmalar ise doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabiliyor." Sıcakların vücudun adaptasyon sistemini olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Bardakçı, sıcak havanın kas krampları, bulantı, kusma, kalp ritim bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıkları gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti.
Hamilelerin enfeksiyonlara karşı direncinin diğer bireylere göre daha düşük olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Bardakçı'nın verdiği bilgilere göre, sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme, kızarıklık ve kaşıntı çeşitli mantar rahatsızlıklarına yol açabilir. Gün içinde sık sık ılık duş alınması, mantar riskine karşı anne adaylarını koruma yöntemi olarak faydalı olur.
Aşırı ısı artışının sebep olduğu bu durumda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik şeklindeki belirtiler bilinç kaybına kadar gidebilir.
Anne adaylarının sıcak havalarda her zamankinden daha fazla sıvı alımına özen göstermesini öneren Bardakçı şöyle konuştu: "Günde 8-10 bardak su içilmesi ve taze meyve suları ile limonata gibi içeceklerin tüketilmesi gerekir. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler ise hem anneye hem de bebeğe zarar verir. Tansiyonun yükselmesine sebep olabilecek tuzlu, baharatlı yiyeceklerden ve az pişmiş etlerden kaçınmaları önemlidir. Ayrıca kızartma yerine haşlama yöntemi ile pişirilen yiyecekler yenmeli, bol sebze, meyve tüketilmeli, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzaklaşıp, sık sık ve az miktarlarda beslenilmeli.''
Anne adayları, sıcak havalarda bol su için, serinde yürüyüş yapın
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde kesinlikle dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Mehmet Bardakçı, anne adaylarına şu önerilerde bulundu: Öğle saatlerinde dışarı çıkmanız gerekiyorsa geniş şapka takın, vücudunuzun açıkta kalan yerlerine yüksek faktörlü koruyucu krem sürün. Ter emilimini sağlayan açık renk, pamuklu, keten ve geniş kıyafetler giyin. Sıcak havanın etkisiyle ayakların şişmemesi, nefes alabilmesi ve vücut dengesinin sağlanması için ortopedik ve rahat ayakkabıları tercih edin. Sıcaklığın en fazla olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında gerekmedikçe dışarı çıkmayın. Sabah ya da güneşin etkisini kaybettiği saatlerde kısa süreli güneşlenebilirsiniz. Bacaklardaki ödemi gidermek için uzun süre ayakta durmayın ve aynı pozisyonda oturmaktan kaçının. Varis probleminiz varsa, özel varis çorapları işe yarar. Ağır ve fazla miktarda yemek yemeyin. Besin zehirlenmesinden korunmak için açıkta satılan gıdalardan kaçının. Kan dolaşımının rahat sağlanabilmesi ve ödemin oluşmaması için uzun uçak yolculuğu yapmayın. Özel araçla yapılacak yolculuklarda ise 2 saatte bir mola verip 10 dakika yürüyün. Yüzmek, karın kaslarını sıkılaştırdığı için doğumu kolaylaştırır. Özel bir durum söz konusu değilse bol bol yüzün.
Zaman