Makarnayla eti tüketebilir miyiz? Ispanakla birlikte yoğurt yemek demiri azaltır mı? Balıkla yoğurt yiyebilir miyiz? Bu gibi sorular hep tartışılan ve genelde merak edilen sorulardır. Bu besinleri gerçekten ayırarak tüketmek doğru mu? Birlikte tüketilmesi iyi olan besinler yok mu peki?
Makarna-et ya da pilav-et diye de düşünebiliriz. Karbonhidrat ayırma diyetleriyle birlikte yerleşen bu düşünce doğru değildir. Karbonhidrat kaynaklı pilav, makarna, ekmek gibi yiyecekler ile protein kaynaklı et, tavuk, balık, peynir ve yoğurt gibi yiyecekleri birlikte tüketebilirsiniz. Bu besinlerin bazılarının içinde zaten protein ve karbonhidrat birlikte bulunmaktadır ve bunu ayırmanın imkanı yoktur.
Mesela süt ve yoğurt hem karbonhidrat hem protein hem de yağ içerir. Aynı şekilde ekmek, pilav ve makarna karbonhidrat ve proteini birlikte içerir.Ispanak- yoğurt birlikte tüketildiği zaman demir ve kalsiyum etkileşimi düşünülmektedir. Kalsiyum ve demir yüksek dozlarda alınırsa birbirini olumsuz etkiler. Ancak bizim bu yüksek dozları yediğimiz yiyeceklerle almamız mümkün değildir.
Ayrıca demirin en iyi kaynakları hayvansal ürünlerdir. Ispanak ve diğer sebzelerdeki demir daha düşük miktarda ve vücut için daha az kullanışlıdır. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzelerle yoğurt rahatlıkla tüketilebilir. Demir eksikliği anemisi olanlar yemek sonrası turunçgillerden tüketirlerse demir emilimlerini arttırırlar.
Balık – yoğurt ikilisinden hangisi zehirlenme etkisini yapar? Eğer yediğiniz balık bayatlamışsa ve iyi korunmamışsa zehirlenme etkisi yapar. Yanında yediğiniz yoğurt yüzünden değildir. Taze balık olduğu sürece yanında yoğurt yiyebilirsiniz. Genelde balık ve yoğurt bizim damak lezzetimize uymadığı için pek tüketilmez ama farklı kişisel tercihler olabilir. Balığın taze olmasına dikkat ettiğiniz sürece bir problem olmaz.
Kırmızı et- sebze ikilsi demir için arttırıcı güç... Kırmızı et, demir için en iyi kaynaktır. Sebzelerde de demir vardır ama vücudun bunlardaki demiri kullanabilmesi daha az olduğundan sebzeler için iyi kaynak diyemeyiz. Ama et yemeklerini sebzelerle pişirdiğiniz zaman demir emilimi artmaktadır. Burada dikkat edilecek önemli nokta et ürünleri zaten yağ içerdiği için sebzeleri sıvı yağla kavurma işlemi yapmamaktır. Hem et hem de yağ koyarak pişirilen sebze yemeklerinin kalorisini arttırmış olursunuz.
Kurubaklagil – tahıl süper etkili besinler. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagillerle tahıl grubu besinleri pilav, bulgur ve makarnayı birlikte tükettiğiniz zaman beslenme açısından sağlıklı bir model oluşturuyoruz. Türk halkı bunu bilmeden belki mutfağına yerleştirmiş ama kurufasulye ve pilav ikilisi birlikte tüketildiğinde eksik olan proteinleri tamamladığı için sağlıklı bir seçenektir. Ama her zamanki gibi ölçülere dikkat edilmeli, pilav üstü kuru değil de az porsiyonlarda kurufasulye ve pilav almak daha iyidir.
Sağlıklı Bir Tabakta 5 Çeşit Besin Olmalı
Dengeli ve sağlıklı bir öğün oluşturmak için besin gruplarının her birinden almak gerekiyor.
Hangi besinleri tüketerek bu dengeyi sağlarız?
Bir öğününüzde almanız geren temel besinleri 5 grupta gösterebiliriz. Bu 5 grubun içinden 1 tanesinin tabağınızda mutlaka olmasına dikkat edin.
1. ekmek - pilav – makarna
2. et – tavuk – balık – peynir - kurubaklagil
3. süt – yoğurt – ayran
4. sebze – salata
5. meyve
Serap Güzel / Radikal