Türkiye’de hangi bölüm ve alan mezunları en kısa sürede iş bulabiliyor? Hangi bölüm mezunlarında kayıtlı istihdam daha yüksek? Hangi bölümlerden mezun olanlar daha çok para kazanıyor? En az kazananlar hangi bölümlerden mezun oluyor?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yükseköğretim istihdam göstergelerini açıkladı. 2021 verilerine göre lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranı en gözde alanları gösteriyor. Lisans mezunlarında veriler şöyle:
SAĞLIK, REFAH, MÜHENDİSLİK VE İNŞAAT EN GÖZDE ALANLAR
Zirvede yüzde 83 istihdam oranı ile “sağlık ve refah” var. Hemen ardından yüzde 78 istihdam oranı ile “mühendislik, imalat ve inşaat” geliyor. “Eğitim” de aynı orana sahip.
“Bilişim ve iletişim teknolojileri” yüzde 77 istihdam oranına sahip. “Doğa bilimleri, matematik ve istatistik” ise yüzde 72 ile beşinci sırada.
EN DÜŞÜK İSTİHDAM SANAT VE SOSYAL BİLİMLERDE
Listenin son sırasında ise yüzde 59 ile “sanat ve beşeri bilimler” var. Bunun hemen üstünde ise yüzde 65 ile “sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon” bulunuyor.
Öte yandan kayıtlı istihdam oranları cinsiyete göre değişiyor. Ancak tüm alanlarda erkeklerde istihdam oranının daha yüksek olması dikkat çekiyor. En büyük fark ise sanat ve beşeri bilimlerde. Bu alanda erkeklerde istihdam yüzde 70 iken kadınlarda yüzde 53’te kalıyor. Farkın en az olduğu alan ise “sağlık ve refah”. Bu alanda erkeklerde yüzde 86 olan istihdam kadınlarda yüzde 81.
EN YÜKSEK İSTİHDAM ORANIN OLDUĞU 5 BÖLÜM: ÖĞRETMENLİK
Bölüm bazında ise en yüksek kayıtlı istihdam oranının olduğu 5 bölümün hepsi öğretmenlik. Zirvede yüzde 97 ile “işitme engelliler öğretmenliği” var. “Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği” ise yüzde 96 istihdam oranına sahip. “Zihin engelliler öğretmenliği” yüzde 95; “görme engelliler öğretmenliği” yüzde 94 ve “çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği” yüzde 94 kayıtlı istihdama sahip.