Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavide Demirci, meslek seçmenin hayat biçimini seçmek olduğunu belirterek, doğru ve gerçekçi seçim yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Çocuk Evleri çok amaçlı salonunda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kurumlarda kalan çocuklara yönelik "Hangi Meslek Bana Uygundur" konulu bir konferans veren Doç. Dr. Demirci, mesleklerin, gerektirdiği nitelikler ve sağladıkları olanaklar yönünden çok çeşitlilik gösterdiğini anlatti. Demirci, gelecekte mesleğin kişinin yaşam tarzını belirlemede dönüm noktası olduğunu, kişinin, meslek seçme konusunda doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkileyeceğini belirterek, "Meslek seçimi, kişinin hayatı boyunca yapacağı en önemli seçimlerden biridir ve tüm yaşamını etkiler. Meslek seçmek hayat biçimini seçmek demektir. Her birey farklı ilgi ve yeteneklere sahiptir. Her meslek de farklı yetenekleri gerektirir. İnsan hayatında önemli etkileri olan bir kararın iyice düşünülmeden verilmesi;hayal kırıklığına, mutsuzluğa ve başarısızlığa yol açar. Bunun sonucunda kendini değersizleştiren ve işe yaramaz gören bireyin ruh sağlığı ve çevreyle olan iletişimi de bozulur. Kendine uygun meslek seçmiş olan kişilerin işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini, böylece hem coşkulu hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını sürdürdüğünü görmekteyiz. Meslek seçmek, hayat biçimini seçmek demektir. Bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir" dedi.
"NELERİ İYİ YAPABİLİYORUM?"
Kişinin meslek seçimi ile birlikte birçok seçimi de yaptığını ifade eden Demirci, "Kişi mesleğini seçmekle hayatını nasıl bir ortamda sürdüreceğini, ekonomik durumunu, iş yapacağı arkadaş çevresini, çalışırken zevkle iş yapıp yapamayacağını, mesleğinde tatmin olup olamayacağını, genel yaşam biçimini, toplumda hangi konumda olacağını, nelerden ödün verip vermeyeceğini de belirlemiş olur. Kişinin meslek seçiminde kendi istek ve hayalleri, ilgileri, özel yetenekleri, zekası, cinsiyeti ve fiziksel özellikleri, meslek hakkındaki bilgi düzeyi, arkadaşlarının etkisi ve düşünceleri, ailenin sosyo ekonomik durumu, ailenin beklentisi, okul başarısı ve öğretmenlerinin düşünceleri, mesleğin toplumdaki yeri, mesleğe olan talep, çalışma alışkanlıkları gibi faktörler rol oynar. Meslek tercihi yapacak kişi kendine şu soruları sormalıdır; Ben nasıl birisiyim?, Kişilik özelliklerim neler?, Neleri iyi yapabiliyorum?, Yeteneklerim neler?, İlgi alanlarım neler?, En çok neleri yapmaktan zevk alıyorum?, Nasıl bir ortamda daha rahat ve verimli çalışabilirim?, En başarılı hissettiğim alanlar nelerdir? ve benzeri" ifadelerine yer verdi.
"SİZİ HANGİ MESLEK MUTLU EDER"
Seçilecek olan mesleğin koşullarının da öğrenilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Cavide Demirci, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Sağlıklı bir meslek seçimi için de mesleğin gerektirdiği özellikleri, mesleğin gerektirdiği eğitimi, mesleğin çalışma ortam ve koşullarını, mesleğin iş bulma olanaklarını, meslekte ilerleme koşullarını bilmemiz gerekir. Kişi tüm bunları rehber öğretmenden, ÖSYM’nin hazırladığı kılavuzdan, çevresinde o meslekte çalışan kişilerden, seçtiği bölümde çalışan üniversite öğretim görevlilerinden öğrenebilir. Meslek seçmek için üniversite mezunu olmak gerekmiyor. İmkanların artmasıyla birlikte sevdiğiniz işleri yapmanız daha da kolaylaşmış durumda. Üniversite kazanamamış olabilirsiniz fakat bu işsiz olduğunuz anlamına gelmez. Milli Eğitim Bakanlığının meslek edindirme kursları ile de iş sahibi olabilirsiniz. Yeteneklerimiz ve ilgilerimiz doğrultusunda ilerleyerek sevdiğimiz mesleği yapmanız bütün yaşamınızı etkileyen bir unsurdur. Mutlu olmak için iyi kazanç değil sevdiğiniz şeyleri yapmanız önemlidir. O yüzden bir kez daha düşünün. Sizce hangi meslek sizi mutlu eder? Öyle karar verin."
MESLEKLER TANITILDI
Konferansın sonunda ’Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersini alan öğrencilere, Milli Eğitim Bakanlığının meslek edindirme kursları kapsamındaki havacılık, adalet, aşçılık, vatman, diş protez teknisyeni, çocuk gelişimi ve eğitimi, kuaför, fotoğrafçılık, itfaiyecilik, güvenlik görevlisi, hasta ve yaşlı bakımı, mekatronikçi, makina bakım ve onarımcısı gibi meslekleri tanıtıldı.
Milliyet