Bir zamanlar su içmek, musluk suyu anlamına geliyordu. Su içmek ücretsizdi, hızlıydı, paketleme ve herhangi bir üretici talimatı gerektirmiyordu. Ama bu su ne kadar güvenliydi?
Günümüzde kullanılan çeşme suyu ile filtrelenmiş su arasındaki farkları biliyor musunuz?
Gelişmiş bir ülkede yaşıyorsanız, suyunuz bir şekilde evinize geliyor. Ancak insanlar bu suyun kaynağı üzerinde çok düşünmüyor. Bu suyu içiyorlar, onunla yemek pişiriyor ve duş alıyor. Güvenli olduğunu tahmin ediyorlar.
Çeşme suyu bugünlerde tüm alarm zili çeşitlerini çaldırıyor. Örneğin sadece Amerika'da insanlar 2007 yılında 33 milyar litreden fazla şişe suyu tükettiler ve Amerikan evlerinin yüzde 40'ından fazlası bazı su arıtma sistemi çeşitlerine sahip. Mutfak lavabosunun altına yerleştirilen filtreler sayesinde, eski çeşme suyunu değil filtrelenmiş su içiyorlar.
Çeşme suyuyla ilgili güvenlik kaygıları:
Belediyeye ait suyun içindeki partiküllerin, kimyasalların, bakterilerin ve diğer kirleticilerin ölmesi için ağır bir şekilde işlemden geçmesi gerekiyor. Çeşme suyunun etkisi 3 başlıkta toplanıyor: görünüşü, tadı ve içinde ne olduğu. İlk ikisi tercih konusuyken, üçüncüsü güvenlikle ilgilidir. Çeşme suyunu filtre edildikten sonra içen birçok insan kontaminasyon (bulaşma) hakkında endişe ediyor.
Bunun garantisi var mı? Suyu içen kişinin güçlü bir bağışıklık sistemi yoksa, genellikle bu suyun da garantisi yok. Amerika'da belediyenin çeşme suyu sistemleri güvenlik standartlarına uymak zorunda ve belediyeler düzenli olarak hükümet tarafından denetleniyor. Belediyeye ait su, partiküllerin, kimyasalların, bakterilerin ve diğer kirleticilerin öldürülmesi ağır bir işlemden geçiyor. Tipik olarak, dezenfeksiyon ve diş sağlığı için suya klor ve florür ekleniyor.
Tabi ki hiçbir sistem mükemmel değildir. Belediyenin suyunda da ender durumlarda tarım ilacı (atrazin), patojenler (E.coli gibi) ve yakıt yan ürünleri bulunabiliyor. Kuyu suyu ise mikropların bulaşması bakımından daha çeşme suyundan daha tehlikelidir. Çünkü kuyu suyu arıtma ve testlerden geçmiyor. Ve hiç bir su tedarikçisi klor ya da zararsız partiküller eklediği için koku, tat ve kötü görünüm riskiyle karşı karşıya kalmıyor.
Ancak, filtrelenmiş suyu da güvenli sananlar, filtrelere zararlı bakteri, partikül ya da kirleticilerin bulaşması halinde içtikleri suyun da tehlikeli olduğunu düşünmeyebiliyorlar. Filtre sistemi alırken, suyun için ne olduğu, bu filtrenin hangi kirleticileri ortadan kaldırdığı gibi konuların da bilinmesi gerekiyor. (Kaynak: HowStuffWorks)
Aktif Haber