Hapisteki 10 milyon insan Asay-ı Musa bekliyor

Dünya genelinde cezaevlerinde 10 milyondan fazla hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Haber Yorum: Ahmet Bilgi-RİSALEHABER

''Dünya Cezaevleri Nüfus Listesi'' başlıklı rapora göre, dünya genelinde hükümlü ve tutukluların toplam sayısı 10 milyon 350 binden fazla. Rapora göre ABD, cezaevi nüfusu en fazla olan ülke. ABD'de 2 milyon 200 binden daha fazla mahkum ve tutuklu bulunuyor. Türkiye'de ise 179 bin 611 kişi bulunuyor.

Ömrünün önemli bir dönemini hapishanede ve tecritte geçiren Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri “Yusuf (a.s.) daha yıllarca zindanda kaldı.” (Yûsuf Sûresi) ayetinin ihbarı ve sırrıyla, Yusuf Aleyhisselâm mahpusların pîridir; ve hapishane bir nevi medrese-i Yusufiye olur" ifadesini kullanarak mahkumlara büyük bir teselli vermiş ve özellikle Asay-ı Musa eserini yazmıştı.

10 MİLYONDAN FAZLA MAHKUM VAR

Önce haberin detayına dönelim. AA'nın haberi şöyle:

Londra Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Kriminal Politika Araştırma Enstitüsü (ICPR) ve Dünya Hapishane Hülasası (WPB) kuruluşları tarafından hazırlanan ''Dünya Cezaevleri Nüfus Listesi'' başlıklı rapora göre, dünya genelinde hükümlü ve tutukluların toplam sayısı 10 milyon 350 binden fazla. Rapora göre ABD, cezaevi nüfusu en fazla olan ülke. ABD'de 2 milyon 200 binden daha fazla mahkum ve tutuklu bulunuyor.

Listede ABD'yi sırasıyla Çin (1 milyon 650 bin), Rusya (640 bin), Brezilya (607 bin) Hindistan (418 bin), Tayland (311 bin), Meksika (255 bin) ve İran (225 bin) takip ediyor.

Raporda, Türkiye'deki Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 2016 ocak ayı itibariyle cezaevlerinde 179 bin 611 kişi bulunuyor.

HAPİSHANE MEDRESE-İ YUSUFİYE'YE DÖNÜŞÜYOR

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri "hapis ve musibet sürelerini" tövbe ve keffaret için büyük bir fırsat olarak değerlendirmiş ve özellikle mahpuslara Kur'an'dan aldığı reçeteyi sunmuştu.

Asay-ı Musa ve Zülfikar eserlerinin mahkumların ıslahı için büyük bir faydasının olduğunu ifade eden Bediüzzaman Hazretleri, "hapishane müdürleri, baş gardiyanlar, memleketi idare edenler ile asayiş muhafızları"nın Risale-i Nur’un bu dersinden memnun olmaları gerektiğine dikkat çekmişti.

Asay-ı Musa eserinin başlangıcı ve örnek bir bölümü şöyle:

“Yusuf (a.s.) daha yıllarca zindanda kaldı.” (Yûsuf Sûresi) ayetinin ihbarı ve sırrıyla, Yusuf Aleyhisselâm mahpusların pîridir; ve hapishane bir nevi medrese-i Yusufiye olur. Madem Risale-i Nur şakirtleri iki defadır çoklukla bu medreseye giriyorlar; elbette Risale-i Nur’un hapse temas ve ispat ettiği bir kısım meselelerinin kısacık hülâsalarını, bu terbiye için açılan dershanede okumak ve okutmakla tam terbiye almak lâzım geliyor. İşte o hülâsalardan, beş altı tanesini beyan ediyoruz:

Birincisi

Dördüncü Sözde izahı bulunan, her gün yirmi dört saat sermaye-i hayatı, Hâlıkımız bize ihsan ediyor; tâ ki, iki hayatımıza lâzım şeyler o sermaye ile alınsın. Biz kısacık hayat-ı dünyeviyeye yirmi üç saati sarf edip, beş farz namaza kâfi gelen bir saati, pek çok uzun olan hayat-ı uhreviyemize sarfetmezsek, ne kadar hilâf-ı akıl bir hata ve o hatanın cezası olarak hem kalbî, hem ruhî sıkıntıları çekmek ve o sıkıntılar yüzünden ahlâkını bozmak ve meyusâne hayatını geçirmek sebebiyle, değil terbiye almak, belki terbiyenin aksine gitmekle ne derece hasâret ederiz, kıyas edilsin.

Eğer, bir saati beş farz namaza sarf etsek, o halde hapis ve musibet müddetinin herbir saati, bazan bir gün ibadet; ve fâni bir saati, bâki saatler hükmüne geçebilmesi ve kalbî ve ruhî meyusiyet ve sıkıntıların kısmen zevâl bulması ve hapse sebebiyet veren hatalara kefâreten affettirmesi ve hapsin hikmeti olan terbiyeyi alması ne derece kârlı bir imtihan, bir ders ve musibet arkadaşlarıyla tesellîdârâne bir hoş sohbet olduğu düşünülsün...

Dördüncü Sözde denildiği gibi, bin lira ikramiye kazancı için bin adam iştirak etmiş bir piyango kumarına yirmi dört lirasından beş on lirayı veren ve yirmi dörtten birisini ebedî bir mücevherat hazinesinin biletine vermeyen -halbuki dünyevî piyangoda o bin lirayı kazanmak ihtimali binden birdir; çünkü bin hissedar daha var- ve uhrevî mukadderat-ı beşer piyangosunda, hüsn-ü hâtimeye mazhar ehl-i iman için kazanç ihtimali binden dokuz yüz doksan dokuz olduğuna yüz yirmi dört bin enbiyanın ona dair ihbarını keşfle tasdik eden evliyadan ve asfiyadan had ve hesaba gelmez sâdık muhbirler haber verdikleri halde, evvelki piyangoya koşmak, ikincisinden kaçmak ne derece maslahata muhalif düşer, mukayese edilsin.

Bu meselede hapishane müdürleri ve sergardiyanları ve belki memleketin idare müdebbirleri ve asayiş muhafızları, Risale-i Nur’un bu dersinden memnun olmaları gerektir. Çünkü bin mütedeyyin ve Cehennem hapsini her vakit tahattur eden adamların idare ve inzibatı, on namazsız ve itikatsız, yalnız dünyevî hapsi düşünen ve haram-helâl bilmeyen ve kısmen serseriliğe alışan adamlardan daha kolay olduğu çok tecrübelerle görülmüş."

Bu hakikatlerin mahkumlara ulaşması için Nur talebelerine büyük görev düşüyor.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri