Bilim ve astronomi tarihine önemli katkılar sunan El Battani’nin hikâyesinden esinlenilerek, Türkiye'nin farklı yerlerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani” isimli uzun metrajlı belgesel, yurt içinde düzenlenen “İstanbul Film Awards” festivalinde en iyi belgesel ödülünü aldı.
Daha önce de birçok belgesel ve film performanslarıyla büyük beğeni ve ödüller alan Yönetmen ve Senarist Prof. Dr. Sedat Benek’in 66 dakikalık uzun çekim süresi olan Harran Ekolü: El-Battani Belgeseli, 1’i İstanbul ve 1’i de Paris olmak üzere 2 uluslararası film festivalinde uzun metraj belgesel kategorisinde “En İyi Uzun Metraj Belgesel” ödülüne layık görülürken, 4 uluslararası film festivalinde finalist, 2 uluslararası film festivalde yarı finalist ve 4 uluslararası film festivalinde de seçkin film olarak seçildi.
Yurt içinde ve yurt dışındaki festivalleri dolaşmaya devam eden Harran Ekolü: El-Battani Belgeseli, Fransa’da Paris International Film Awards, İstanbul Film Awards, İsveç’te Luleå International Film Festivalinde Finalist, Sweden Film Awards Finalist, Stockholm City Film Festivalinde Finalist, Rusya’da Eurasia International Monthly Film Festivalinde Finalist, Kanada’da Couch Film Festivalinde ödül adayı, İsveç Boden International Film Festivali, İsrail Near Nazareth Festivali, Romanya Cinematic European Film Festivali, Macaristan Paradise Film Festivali, Çek Cumhuriyeti Brno Film Festivallerinde ise özel seçim kategorilerinde değerlendirmelere alındı.
Batı dünyasının, El-Battani’nin bilim ve özellikle astronomi tarihine sunduğu katkılarından dolayı ona ayrı bir değer verdiğini belirten Prof. Dr. Sedat Benek; “Çok önemli buluşlarıyla bilimin öncülerinden birisi olduğundan dolayı dünyada birçok önemli merkeze El-Battani ismi verilmiştir. “Harran Ekolü: El-Battani” adlı bu belgesel, El-Battani’nin bilim ve astronomi tarihine katkı ve etkisini gerçekçi bir yaklaşımla ele alarak başta ülkemiz olmak üzere Müslüman Coğrafyası’nın kendi tarihlerinin farkına varabilmesini, bugün Batı Dünyası’nda ortaya çıkan Bilim ve Felsefe Tarihi’ni reddetmeden anlayarak özeleştiri yapabilmesini amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra gelişmenin ve dolayısıyla kalkınmanın, bilimin birikimli bir sonucu olarak ortaya çıkmasının olmazsa olmaz koşulunun, bilimin fikir özgürlüğünün bulunduğu doğal habitatında işlevsellik kazandığı gerçeğinin altını çizmek de bu belgeselin amaçlarındandır. Belgesel çalışması kapsamında Türkiye'nin farklı illerinden El-Battani üzerine akademik çalışma yapan 9 akademisyenin görüş ve önerilerinden faydalanarak geniş bir çalışma yürüttük. Ön çalışmaların ardından belgeselin çekimlerini Harran, Han El Barür ve Fırat Nehri kıyısında gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 yıl kadar süren bir çalışmanın sonunda belgeseli tamamladık” diye konuştu.