Harvard Üniversitesi’nde Bediüzzaman konuşuldu

Harvard Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki konferansta Tabiat Risalesi gündemdeydi

Risale Haber-Haber Merkezi

Harvard  Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen “Occasionalism East and West” (Doğu ve Batı’da İlliyetçilik) başlıklı konferansta Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Tabiat Risalesi ayrıntılarıyla anlatıldı.

Zaman'dan Abdullah Aymaz'ın yazdığına göre özellikle Bediüzzaman’ın İlliyetçilikle ilgili fikirleri çok ilgi uyandırdı. Dr. Hasan Horkuç ve Dr. Colin Turner tarafından ortak hazırlanan tebliğde illiyetçilik görüşünün nasıl geliştiği ve Bediüzzaman’ın özellikle Tabiat Risalesi’ndeki bu konuyla ilgili değerlendirmeleri anlatıldı.

Bediüzzaman’ın ifadeleri içinde günümüz dünyasında dinsizliği ifade eden dehşetli kelimeler olduğu, müminlerin bile bilmeyerek bunları kullanabildikleri ifade edildikten sonra detaylı olarak bu kelimelerden ilki olan “Sebepler bu şeyi icad ediyor”, ikincisi olarak “Kendi kendine teşekkül ediyor, oluyor, bitiyor” ve üçüncü olarak da “Tabiîdir, tabiat iktiza edip icad ediyor” gibi ifadelerin İslam itikadında yeri olamayacağı izah edildi. Özellikle bu konunun Bediüzzaman’ın Tabiat Risalesi adlı eserinde hiç boşluk bırakılmayacak şekilde izah edildiği gibi ve Risalelerin değişik yerlerinde de konunun tevhid eksenli olarak ağırlıkla ele alındığı vurgulandı. Sonundaki soru-cevaplarla Tabiat Risalesi’nin, materyalizmi aklî, mantıkî ve felsefî olarak kökten çürüttüğü ortaya konuldu…

Bediüzzaman Hazretleri’nin bu karmaşık sınıflandırmada tevhid eksenli bir yaklaşım sergilediği ve kudsi bir ilim anlayışı sergilediği vurgulandı, ‘tepkisiz İslam’ anlayışını temsil ettiği vurgulandı. İlimle bilimin ayrılamayacağı, İslamiyet’in de özünde ilimle bilimin mezc olduğu vurgusu yapıldı. İslamiyet’in menşei vahiy ve ilim, esası akıl olduğu vurgusu Bediüzzaman’ın bütün külliyatında çok açık olarak ifade edilmiştir, denilerek Bediüzzaman’ın bilim ve dini ilimlerin yeri konusundaki netliğini ifade eden veciz “Vicdanın ziyası, ülûm-ü dîniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecellî eder. O iki cenah ile talebenin himmeti pervaz eder. İftirak ettikleri vakit, birincisinde taassup, ikincisinde hile, şüphe tevellüd eder.” ifadesi arz edildi.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bediüzzaman Haberleri