Hastalıklara karşı dirençli olabilmek için dengeli beslenme önemli

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Gülgün Ersoy, vücudun dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Sinan Kabatepe'nin Haberi

Prof. Dr. Ersoy, yiyecek ve içeceklerin besleyici değerlerinin yanı sıra sağlığa uygunluğunun da büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Gülgün Ersoy, Ereğli'de ERDEMİR tarafından düzenlenen "Sağlıklı Yaşam ve Beslenme, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı Ürünler" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Erdemir Halkla İlişkiler Müdürü Gülşin Yöney'in yaptığı açılış konuşmasından sonra söz alan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy, iyi beslenme için hangi ürünlerin seçileceği konusunda bilgiler verdi. Ersoy, sigara ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmasına dikkat çektiği konuşmasında, günlük yağ tüketimin azaltılmasının da insan sağlığı açısından önemine işaret etti.

Konuşmasına beslenmenin tarifini yaparak başlayan Ersoy şunları kaydetti: "Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Vücudun büyüme ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için sağlığın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Yiyecek ve içeceklerin besleyici değerleri yanı sıra sağlığa uygunluğu da önemlidir."diye konuştu.


"AÇLIKTAN VE FAZLA YEMEKTEN KAÇINIP DENGELİ BESLENİN"

Sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Ersoy, "Açlıktan ve fazla yemekten kaçınıp, yaşa, cinsiyete, yapılan aktiviteye ve içinde bulunduğumuz özel duruma uygun şekilde yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Hareketsizlikten kaçınıp, her gün düzenli egzersiz yapmalıyız. Böylece boya uygun vücut ağırlığınızı yaşam boyu koruyabiliriz. Öğün atlamamak, günde üç ana öğün, mümkünse 1-2 ara öğün tüketmeliyiz. Günlük yağ tüketimimizi azaltarak, çok yağlı yiyecekleri yememeye özen göstermeliyiz. Günlük saf şeker tüketimimizi azaltmaya çalışmalıyız. Daha çok posalı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Sigara içmemeliyiz. Çok tuzlu yiyecekler yememeliyiz." dedi.

Yiyecek ve içeceklerin mikrop ve kimyasal maddelerden arındırılmış olmasına özen gösterilmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gülgün Ersoy, "Sigara ve alkol alışkanlığı, şeker, tuz ve yağın fazla tüketimi, aşırı hayvansal yağ ve protein tüketimi, yetersiz ve kalitesiz uyku, hareketsiz yaşam, enerjisi yüksek ürünlerle beslenme bu yanlış yaşam tarzını oluşturan öğelerdir. Örneğin düşük yağlı süt ürünleri ile kolestrol sorununu azaltmayı, omega 3 ile kalbini, prebiyotik bakteri eklenmiş ürünlerle sindirim sistemini desteklemeyi düşünmektedir. Yeni bin yılda insanlar ilaç gibi besinler beklemekte ve Hipokrat'ın 'Yiyip içtiklerinize ilaç muamelesi yapın' sözü gerçekleşecek gibi görünmektedir." dedi.

Konferansa Ereğli İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin'in yanı sıra çok sayıda vatandaş ve askerler de katıldı.

Aile Haberleri