Keçiören Belediyesi'nin "İslam Sanatkarları Dünyayı Barışa Davet Ediyor" konulu projesine katılan ünlü hat ve tezhip sanatçıları, izleyicilerin karşısında canlı performans sergileyerek tuval üzerinde ortak ve doğaçlama biçimde sanatlarını icra ettiler.
Uluslararası hat ve tezhip sanatçılarının konuk olduğu etkinlik için Kalaba Kent Meydanı'na 900 kişilik dev çadır kuruldu. Çalıştaya Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın yanı sıra, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, hat sanatının büyük üstadı
HasanÇelebi, Keçiören TOGEM Başkanı Dr. Ayten Aydın, Ankara'daki büyükelçiliklerin temsilcileri, dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçılar ve çok sayıda izleyici katıldı. EtkinliğeTürkiye'den katılan Muhammet Mağ ve Ayşe Özkan, İran'dan Ali Mirabadi, Babek Hejazi ve Maryam Norouzi ile İngiltere'den Sabah Arbilli sahneye çıkarak izleyicileri selamladılar.
Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mustafa Ak, bütün izleyicilerin Miraç Kandili'ni kutlayarak, "Bugün aynı zamanda mübarek cuma günü ve İslam eserleri sanatları sergimizle dünyayı barışa çağırıyoruz. Hat ve tezhip ustalarımızın sanatlarını sergilediği bir çalıştay gerçekleştiriyoruz. Sanatçılarımız herhangi bir taslak olmadan tuval üzerinde sanatlarını aynı anda sergileyecekler. Bu yüzden cesaret isteyen bir çalışma. Bu tarz bir etkinlik dünyada ve Türkiye'de ilk defa Keçiörenimizde gerçekleştiriliyor. Keçiören Belediyesi olarak biz de hem sanatımızın hem de sanatçımızın arkasındayız ve her türlü desteği veriyoruz" dedi.
Belediyenin meslek edindirme kurslarında hem sıfırdan sanat öğrettiklerini hem de sanatında ileri gitmek isteyenlere eğitim verdiklerini belirten Başkan Ak, "Estergon Kalemizdeki atölyelerimizde hat, tezhip, ebru, çini ve kaligrafi üzerine kurslarımız var. Hocalarımız kendi öğrencilerini yetiştirerek bu güzel sanatlarımızı gelecek nesillere aktarmış oluyor. Toplumların gelişmişlik seviyesini sanat gösterir. Toplumun hak ettiği yere gelmesinde sanat önemlidir" ifadelerini kullandı.
"KEÇİÖREN BELEDİYESİ GÜZEL BİR FİDAN DİKTİ"
Hasan Çelebi ise, hat ve tezhip sanatlarına gösterdiği özen nedeniyle Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ı takdirle karşıladıklarını dile getirerek, "Bu faaliyetler Ankara'da değil de İstanbul'da olsaydı Keçiören Belediyesi'nin değeri bir kat daha artardı. İnşallah bu sanatlara ilgi Ankara'da da gelişecek. Sizlerin canı gönülden bu sanata önem verip buraya toplanmanız bizim terimizi kurutuyor. Diğer belediyeler de bu tip faaliyetlere özen gösterirler inşallah. Keçiören Belediyesi çok güzel bir fidan dikti. Bunu geliştirmek siz dostlara kalıyor. Bunun için Sayın Başkana ve hizmet eden herkese dua ediyorum. Başkanın bu hayırlı işinde hayra ulaşmasını bu mübarek cuma gecesinde ve Miraç Kandili'nde Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum" diye konuştu.
"BİZİM ADIMIZA SANATIMIZ KONUŞTU"
Çalıştayın ilk gününde Muhammet Mağ ve Sabah Arbilli, dev tuval üzerinde yaptıkları ortak çalışmada hat ve tezhip sanatlarının en güzel örneklerini doğaçlama olarak sergilediler. Çalışmalarını tamamladıktan sonra kısa birer konuşma yapan sanatçılardan Muhammet Mağ, "Burada 'aşk ile sulh' yazıldı. Kullandığımız renkler tamamen kahverengi ve tonlarıdır. Bu da bize toprağı anlatıyor. İnsanlar isterlerse toprağa farklı şeyler ekebilirler. Biz de İslam sanatkarları olarak bu topraklara artık çiçeklerin ekilmesini ve savaşın son bulmasını istiyoruz. Savaşın hiçbir topluma faydası yoktur. Eserimizle dünyaya bir tepki vermiş olduk. Bizim tepkimiz boyamızdır, kamış kalemimizdir, renklerimizdir" dedi.
Sabah Arbilli ise, Keçiören'deki bu etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Eserimizle İslam sanatkarları olarak herkesi barışa davet ediyoruz. Kullandığımız renklere bakarsak, aşk ve sulh kelimeleri yeşille yazıldı. Yeşil de barışı temsil ediyor. Dünyadaki savaşların durdurulmasında biz sanatkarların da bir rolü var. ve bizim adımıza sanatımız konuşuyor. Çünkü sanatın dili yoktur ve buradaki eserimizle herkes ne demek istediğimizi anladı" şeklinde konuştu.
Haberler.com