Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra alt yapı ve sosyal belediyeciliği vatandaşa en iyi şekilde ulaştırmaya çalışan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bir takım hizmetleri de vatandaşın ayağına götürüyor. Belediye bünyesinde Alo Doğum Hattı, Alo Kadın Danışma Hattı, Anne Merkezi, Kadın Sığınma Evi ile hizmeti vatandaşın ayağına kadar götürdüklerini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, 'Biz insan odaklı bir hizmet veriyoruz. Doğrudan insanın hayatına dokunan birçok faaliyetlerimiz var.' dedi. Son dönemlerde kadına yönelik şiddetin artmasıyla birlikte kadınlara hizmet veren birimlerin önem arz ettiğine dikkat çeken Akyol, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Kadın Sığınma evinde 20 çocuk 20 kadın olmak üzere 40 kişinin kaldığını söyledi.
HUKUKİ VE SAĞLIK YÖNÜNDEN DESTEK OLUYORUZ
Bu kapasitenin talep gelmesi durumunda 120'ye kadar çıkabileceğini işaret eden Akyol, Kadın Sığınma evindeki yapıyı şöyle özetledi: "Bize gelen herhangi bir şikâyette (Alo 444 17 01 ücretsiz) uzmanlarımız ve psikologlarımız hemen harekete geçiyor. Kadınlarımızın sorunları ile ilgili bilgileri alıyorlar. Bazen telefonda sorunu çözebiliyoruz, bazen de gidip evinden alıyoruz. İlla ki şiddet dayak olmayabilir. Fiziki ve psikolojik şiddetin yanında aile fertlerinin dışındaki şiddet biçimlerinden kaynaklanan sorunları da değerlendiriyoruz. Özellikle kadınlarımız 'Çocuklarım var. Ben çocuklarımı bırakıp gidemem' diye bir düşünceye kapılmasınlar. Biz çocuklarını da alıyoruz ve duruma göre onları da yardım kapsamında değerlendiriyoruz. Kadın Sığınma Evimizde hukuki ve sağlık yönünden destek oluyoruz. Okula giden çocuğu varsa onu okula yönlendiriyoruz. Beş yıldızlı otel nitelliğindeki bu kadın sığınma evimizde mağdur kadınlarımıza ve çocuklarına her türlü desteği veriyoruz.'
KADININ HAYATA TUTUNMASINI SAĞLIYORUZ
Şiddet gören kadınların ücretsiz Alo 444 17 01 hattını arayarak her türlü sıkıntılarını anlatabileceklerini hatırlatan Akyol, görüşmeleri kadının talep ettiği mekâna göre yaptıklarını belirtti. Şiddet gören kadının kocasından boşanmak istemesi durumunda hukuki süreçle ilgili Baro ile irtibata geçip bir avukat aracılığı ile kadına yardımcı olduklarını vurgulayan Muhtar Akyol, 'Kadın eşinden boşandıktan sonra biz kadını göndermiyoruz. Kadını işe yerleştirip hayata tutunmasını sağlıyoruz. Kadın bize sığındığı zaman kendini güvende hissediyor.' diye konuştu. Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşim merkezlerinde yasa gereği Kadın Sığınma Evleri'nin açılmasının zorunlu olduğunu anımsatan Akyol, bu tür sığınma evlerinin açılmasından sonra töre ve namus cinayetlerinin azaldığına dikkat çekti. Tüm kurum ve kuruluşlar ile STK'lardan Kadın Sığınma Evleri'nin tanıtılması için yardım beklediklerini aktaran Akyol, kadınların da hak ve hukuklarını çekinmeden aramalarını istedi.
Yeni Şafak