Hayatımın mühim bir levhası

Günlük Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim

On Üçüncü Rica
 
Bu Ricada, sergüzeşt-i hayatımın mühim bir levhasından bahsedeceğimden, herhalde bir derece uzun olacak; usanmamanızı ve gücenmemenizi arzu ediyorum.
Harb-i Umumîde Rusun esaretinden kurtulduktan sonra, İstanbul'da, iki üç sene Dârü'l-Hikmette, hizmet-i diniye beni orada durdurdu. Sonra, Kur'ân-ı Hakîmin irşadıyla ve Gavs-ı Âzamın himmetiyle ve ihtiyarlığın intibahıyla, İstanbul'daki hayat-ı medeniyeden usanç ve şâşaalı hayat-ı içtimaiyeden bir nefret geldi. Dâüssıla tabir edilen iştiyak-ı vatan hissi beni vatanıma sevk etti. Madem öleceğim, vatanımda öleyim diye Van'a gittim.

Herşeyden evvel, Van'da Horhor denilen medresemin ziyaretine gittim. Baktım ki, sair Van haneleri gibi onu da Rus istilâsında Ermeniler yakmışlardı. Van'ın meşhur kalesi ki, dağ gibi yekpare taştan ibarettir, benim medresem onun tam altında ve ona tam bitişiktir. Benim terk ettiğim yedi sekiz sene evvel, o medresemdeki hakikaten dost, kardeş, enîs talebelerimin hayalleri gözümün önüne geldi. O fedakâr arkadaşlarımın bir kısmı hakikî şehid, diğer bir kısmı da o musibet yüzünden mânevî şehid olarak vefat etmişlerdi.

Ben ağlamaktan kendimi tutamadım. Ve kalenin, tâ medresenin üstündeki, iki minare yüksekliğinde, medreseye nâzır tepesine çıktım, oturdum. Yedi sekiz sene evvelki zamana hayalen gittim. Benim hayalim kuvvetli olduğu için, beni o zamanda hayli gezdirdi. Etrafta kimse yoktu ki, beni o hayalden çevirsin ve o zamandan çeksin. Çünkü yalnızdım. Yedi sekiz sene zarfında, gözümü açtıkça, bir asır zaman geçmiş kadar bir tahavvülât görüyordum.

Baktım ki, benim medresemin etrafındaki şehir içi, kale dibi mevkii, bütün baştan aşağıya kadar yandırılmış, tahrip edilmiş. Evvelki gördüğümden şimdiki gördüğüme, güya iki yüz sene sonra dünyaya gelip öyle hazîn nazarla baktım. O hanelerdeki adamların çoğuyla dost ve ahbap idim. Kısm-ı âzamı, Allah rahmet etsin, muhaceret ile vefat etmişler, gurbette perişan olmuşlardı. Hem Ermeni mahallesinden başka, Van'ın bütün Müslümanlarının haneleri tahrip edilmiş gördüm. Benim kalbim en derinden sızladı. O kadar rikkatime dokundu ki, binler gözüm olsaydı beraber ağlayacaktı. Ben gurbetten vatanıma döndüm, gurbetten kurtuldum zannediyordum. Vâ esefâ, gurbetin en dehşetlisini vatanımda gördüm. On İkinci Ricada bahsi geçen Abdurrahman gibi ruhumla pek alâkadar yüzer talebelerimi, dostlarımı kabirde ve o ahbapların yerlerini harabezar gördüm. (Lemalar S.247)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:
RİCÂ : İstek, ümit.
SERGÜZEŞTE-İ HAYAT : Hayat mâcerası, biyografi.
HARB-İ UMÛMİ : Dünya Savaşı (I., II.)
İRŞAD : Doğru yolu gösterme; gafletten uyandırıp hidâyet yolunu gösterme.
İNTİBÂH : Uyanıklık, hassasiyet.
HAYAT-I İÇTİMÂİYE : Sosyal hayat, toplum hayatı.
DÂÜ\'S-SILA : Kavuşma hasreti, vatan özlemi.
İŞTİYÂK-I VATAN : Vatan sevgisi, aşkı, arzusu.
İSTİLÂ : Kaplama, yayılma, ele geçirme.
ENÎS : Dost, arkadaş; alışılmış, kendisiyle ünsiyet edilmiş olan.
MÂNEVÎ : Mânâya âit, maddî olmayan.
NÂZIR : Nazar eden, bakan,
ASR : Yüzyıl
TAHAVVÜLÂT : Bir halden diğer hâle geçmeler, değişiklikler. Dönüşüm.
MEDRESE : İslâm tarihi boyunca üniversite seviyesinde eğitim yapılan müessese.
MUHÂCERET : Göç etmeler, hicretler, muhâcirlik.
RİKKAT : Acıma; incelik; yufka yüreklilik; yumuşaklık.
VÂ ESEFÂ : Eyvah, çok yazık!
AHBAP : Dostlar, sevilenler.
HARÂBEZÂR : Virânelik, yıkıntı yeri.

Risale-i Nur Haberleri