Risale Haber-Haber Merkezi
Senai Demirci, Esma Dergisi ile okuyucularının karşısında. Demirci, derginin amacını ve hedeflerini Aysel Yaşa'ya anlattı.
Esma Dergisi’nin sizin uzun yıllardır hayaliniz olduğunu biliyorum. Derginin ortaya çıkışını anlatır mısınız?
Esma bizim "Ademoğulları" olarak tarihimizin başlama sebebidir. Babamız Adem'in [as] 'adam' olma sürecidir. "Biz Adem'e esmayı talim ettik/öğrettik" diye haber verir Allah. Demek ki Adem oğlu olan herkese bir miras tavsiye ediyor Rabbimiz. Adam olmanın yolu esmayı öğrenmekten geçer. Gelin görün ki, esma öğrenim konusu olmaktan çıkmış. Hayattan koparılmış. Oysa her eşya, canlı ya da cansız onlarca esmanın tecelli yeridir. Biz de bir esma dergimiz olsun ama hayatın esma olduğunu, esmanın hayat olduğunu bize anlatsın diye yola çıktık. Esmayı duvarlara asılan bir nostalji, hastalık tedavisinde kullanılan bir tablet gibi görmekten kurtulmak için bu yol.
Sözün Özü: "Moda derginiz vardı, yemek dergisi de çıkardınız, spor derginiz de oldu, hani sizin esma derginiz?" diye sorulunca hesap günü, ümmet-i Muhammed adına cevap vermeyi ümit ediyorum: Evet, bir esma dergimiz oldu.
Esmaları bilmek, duyumsamak herkese farzdır, farz-ı ayn'dır. Biz ise hiç olmazsa farz-ı kifaye gibi ümmet adına yerine getiriyoruz bu farzı...
Dergimizin ilk olmasından memnunum ama tek kalmasını arzu etmiyorum.
Kaç kişilik bir ekip Esma Dergisi’ni çıkarıyor?
Yaklaşık iki yüz kişiyiz; şimdilik. Derginin başından beri ümidimizin elinden tutan, hayalimize ortak olan okuyucularımızı da ekibe dahil ediyorum. Beraber çıkarıyoruz dergiyi. Abonelerin onayı olmasaydı, kredi açmasalardı altıncı sayıyı göremezdik. Yazı kadromuz yavaş yavaş genişliyor. Bakış açımız da öyle.
Bazen mevsime göre, bazen döneme göre. Mesela, baharda öldükten sonra dirilmeyi konu edindik. Kış aylarında kar'lı esma tefekkürleri yazılmasına öncülük ettik Kutlu Doğum günlerinde, "Esmanın insan hali Peygamber" dedik.. Ramazana da "oruç gözlü esmalar" gündemiyle çıkacağız. Kriterimiz yok aslında. Çünkü neye baksak, hangi konuya eğilsek, rengarenk esma görebiliyoruz.
Esma denince herkesin aklına hemen Esma-i hüsna gelir. 99 isimden öte manalar var Esma’nın içerisinde. Sizin bu dergiyi çıkarırken ki amacınız ‘esmanın farkına varın ve kıymetini bilin’ demek mi?
Eşya, esmanın hatırına vardır. Aslolan esmadır, eşya esma tecelli etsin diye var edilmiştir. Böyle olunca, eşyaya bakışımız kadar önceliklidir esma. Ve esma bizim baba mesleğimizdir, din adamlarının, ilahiyatçıların profesyonel uğraşı değil, tasavvuf ehlinin hobisi değil. 'Ademoğlu' olan herkesin görevidir esmayı hissetmek, anlamlarını fark etmek. Bu yüzden hayatın içinde cıvıldaşan bir esma gündemi oluşturmak istiyoruz. Kar tanesinde esma, yağmur damlasında esma, esnafın terazisinde esma,, otoyolda esma, öğrencinin bakışında esma, ceninin büyümesinde esma, renklerin dağılışında esma...
Derginin içeriğini anlatır mısınız biraz?
Merkez'de kapak konumuz var.... Ağırlıklı olarak sayfaları kapak konusuna ayırıyoruz. Bu güne kadar Suda Akan Esmaları, Baharla Konuşan Esmaları, Vaktin Kalbine B/akan Esmaları, Peygamberimizin Duruşunda Okunan Esmaları, Mevlana'nın Sırlarını Fısıldadığı Esmaları yazdık. Dergi'de Söz Ağacı diye gündem derlemeleri var, Kur'an'da Esma Okumaları, Esma Mektupları, Esma Anlatıları, Esma Seyri, Esma Öyküleri, Esma Şiirleri gibi bölümler var. Her sayıda mutlaka esmalı bir kitap ya da eser tanıtımı var.
Yazarlardan bahseder misiniz?
Melahat Aydıner, bir anneden çocuğuna esma mektuparı yazıyor. Derya Güney, esmayı gündelik yaşamın içinde aktarıyor. Hilal Uyanık, esmaların iç dünyasındaki kıpırtılarını kaleme alıyor. Semine Demirci, eşyanın yüzünde ve olayların akışındaki esmaları yazıyor. İnci Okumuş, her ay bir esma şiiri yazıyor Ali Hakkoymaz, esmaları çocukça ve çocuklara yazıyor. A.Cem Toprak, gündemde esmaya dair bakışları Söz Ağacı adı altında derliyor. Aişe Gül, esmalı bir hayatın, özelde de iş hayatının niteliklerini keşfe çıkıyor. Bendeniz, Kur'an'ı esma eksenli biri okumaya tabi tutarak, notlarımı kaydediyorum. Gülay Yahşi, sıcacık esma öyküleri yazıyor. Metin Karabaşoğlu'ndan zaman zaman katkılar alıyoruz. Yusuf Özkan Özburun ve Mona İslam ise esma gündemlerini bizimle paylaşıyor.. Neşe Kutlutaş esmalı duaları kaleme alıyor.
Derginin yanında bir de şükür ajandanız var. Bu ajanda ne işe yarar?
Şükür Ajandası da, Esma dergisi gibi uzun yıllardır rüyamdı. Yıl ortası olduğu halde, şükretmek için kaydettiğim bine yakın nedeni gözden geçirdim. Ajandanın haftalık sayfasına birer tane olmak üzere 52 tane yerleştirdik. Ayrıca, günlere dair notları da şükür eksenli ve şiirsel yazmaya çalıştık. Örneğin "kırlangıç fırtınası" gibi bir not değil de, "baharın uyanış sancıları başlıyor, Halık ismi sahnede..." gibi bir not koyduk. İskilipli Atıf Efendi'nin katledilme gününe, "İskilipli Atıf'ı şapka giymedi diye asanların hepsi toprağa şapkasız konuldu" diye bir not koymayı tercih ettik. Daha çok şiirsel ve içsel bir gündem... "Bugün de dünya fani, insan ölümlü; gerçek değişmedi..." Kısmetse her yıl farklı bir tema ile çıkarmayı düşünüyoruz ajandayı. Gelecek yılın ajandasının temasına karar verdim; kısmetse Ekim-Kasım gibi daha gelişmiş halde ellerinde olacak okuyucuların. Zamanın akışına hükmetmek İslam'ın nihai hedefidir. Biz de vakti kendi rengimizi kazımaya çalışıyoruz. Ajandanın fiziksel yapısını da epey geliştirmeyi ve bağımsız olarak da satışa sunmayı düşünüyoruz.
Dergiyi okumak isteyenler nasıl ulaşabilirler?
Abonelik sisteminde başta sorunlar yaşadık. Ancak büyük oranda düzeldi. Bizimki gibi baskısı az bir dergiyi genel dağıtıma vermek zor. Sağolsun NT'ler sahip çıktılar. Ümidim o ki, esma gündemini diri ve dik tutmak adına okuyucular hem umduğunu bulur dergide hem de dergi umduğu okuyucuya ulaşır. Dergimizin sahibi Muhammet Özdemir, şahsi telefonunu abone işlemlerine ayırdı. Adını soyadını yazıp bir SMS gönderene dönüyor ve detayları bizzat konuşuyor. 0532 2269757
Derginin konu başlıklarına www.esmadergisi.com adresinden ulaşmak mümkün. sosyal medyada da aktif olarak yer alıyoruz. facebook.com/esmadergi ve twitter.com/esmadergi.