Britanyalı bilim insanları, 'micaToolbox' adını verdikleri yazılımla fotoğrafları mavi baştankara, dağ gelinciği hatta bir arının gözünden görmemizi sağlayabildiklerini açıkladı.
IFLScience sitesine konuşan Dr. Jolyon Troscianko, 'kamuflaj üzerinde yaptıkları araştırmalarda hayvanların görüşüne ait modeller gerektiğini, yazılımı da bu amaçla geliştirdiklerini' söyledi.
Troscianko, fotoğrafları hayvanların görüşüne büründürecek kodlamanın çok zor olduğunu, bu yüzden işlerini kolaylaştırmak için bir analiz aracı kullandıklarını ifade etti.
Bir güvenin insan gözünden (solda) ve kuşların gözünden (sağda) görünümü. [Fotoğraf: Jolyon Troscianko]
İnsanlar gözün ağ tabakasında yer alan ışığa duyarlı koniler sayesinde 1 milyon rengi ayırt edebiliyor. Mavi-mor, yeşil ve sarı-kırmızı dalga uzunluklarına duyarlı üç koni türü, kuş gibi diğer hayvanların birçoğunda da yer alırken, ışığı algılama ve renk işleme farklılık gösteriyor.
Troscianko, bir spektrometre görevi gören yazılımın renkleri ölçmekte oldukça başarılı olduğunu söylerken, analiz kutusuna mevcut hayvanların dışında yenilerinin eklenebileceğini belirtti.
Troscianko, "Bir kez hayvanların gözünden baktınız mı etrafınızda fark etmediğiniz birçok şey olduğunu görüyorsunuz" ifadesini kullandı.
micaToolbox yazılımı bedava olarak indirilebiliyor: https://www.jolyon.co.uk/myresearch/image-analysis/image-analysis-tools/
IFLScience ve Al Jazeera