Helal gıda sağlık problemlerini de önleyecek

Helal gıda fuarı öncesinde Türkiye Standartları Enstitüsü, ilk defa bir firmaya, “helal” sertifikası verdi.

Üsame Karakış'ın haberi

Türkiye önümüzdeki hafta İstanbul’da yapılacak Helal Gıda Fuarı’na hazırlanırken, Türkiye Standartları Enstitüsü, ilk defa bir firmaya, Aytaç’a “helal” sertifikası verdi. GİMDES tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Helal Gıda Fuarı, 13-16 Ekim tarihlerinde CNR Expo’da yapılacak. Avrupa Helal Konseyi ve GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, “Helal” sertifikası alan firmaların, ihracatında yaşanan önemli artışlar yaşadığını söyledi.

Türkiye’de alanının tek fuar organizasyonu olan Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nın ikincisi 13-16 Ekim 2011 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da düzenlenecek.

GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği), WHC (World Helal Council) ve KOSGEB desteğinde gerçekleştirilecek organizasyona Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan gelecek çok sayıda satın alma heyeti ile dikkati çekerken, sektör ticaretinin rotasına İstanbul’dan yön verecek. Fuarla aynı tarihlerde GİMDES tarafından “Helal Ürün Ticaretini Artırmada Küresel Tek Bir Standardın Önemi” teması ile gerçekleştirilecek 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Konferansı’nda helal ürün standardı masaya yatırılacak. Bu önemli organizasyona sayılı günler kala, yoğun tempoyla çalışan Avrupa Helal Konseyi ve GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer Akit’e önemli açıklamalarda bulundu. Fuar ve konferanslara 30 bin kişiden fazla katılım bekleniyor.

100’DEN FAZLA KATILIMCI FİRMA BEKLENİYOR
Dünyanın dört bir yanından fuara katılım olacağını belirten GİMDES Başkanı Büyüközer, “Fuar Türkiye’de ikinci defa organize ediliyor. Aynı yerde ve aynı zamanda 4. Helal Gıda Konferansı da yapılacak. GİMDES’ten sertifika alan yaklaşık 30 firma ve bunun yanında dünyanın dört bir yanından 45 firma fuara katılım sağlayacak. Daha bir hafta var. Bu sayı daha da artar. Amerika, Hollanda, Almanya, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden katılım olacak. Fuar GİMDES öncülüğünde yapılıyor. Fuar günü 100’den fazla firmanın orada olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

HELAL GIDA KONUSU MASAYA YATIRILACAK
Fuarla eşzamanda bir dizi konferans serileri de yapılacağını ifade eden Büyüközer, “Bu konferanslar çok önemli. Çünkü bu konferanslar helal gıda konusunda bu zamana kadar konuşulmamış konular konuşulacak ve ilk defa yeni bilgiler aktarılacak. 7 ülkeden 20’den fazla kişi konuşmacı olarak yer alacak. Türkiye’den ve dünyadan birçok önemli isim 6 farklı konuda tebliğler sunacak ve teknik araştırma raporlarına dayanarak önemli bilgiler verecek. Bu konferansta günlerdir kamuoyunda tartışılan plastik damacanalardaki tehlikeler de masaya yatırılacak ve çok önemli bilgiler verilecek” dedi.

“GEÇEN SENE CNR NOKSAN İŞ YAPTI”
Helal Gıda Fuarı’nda gıdadan, kozmetiğe, tekstil ürünlerine kadar birçok sektörde katılımcıların olacağını söyleyen Büyüközer, şöyle devam etti: “Geçen sene Türkiye’de ilk defa yapılan fuarda alıcılar fazla organize edilemedi. Bu CNR’in noksanlığıydı. Bu sene onları ikaz ettik, ulaşabildiğimiz bütün alıcı firmalara davetiyeler gönderdik, göndermeye devam ediyoruz.”

“MİLLİ KATILIM ÇOK ÖNEMLİ”
“Fuara katılım az. Çünkü insanlar helal gıda fuarlarının anlamını ve önemini tam olarak kavrayamadı” diyen Büyüközer, “Almanya’daki Anuga fuarının ilk yapıldığı yıllarda ben de oradaydım. O zaman bu fuara katılım çok çok azdı, ama Almanyalı şirketler, kendi fuarlarına sahip çıkarak bugün dünyanın en büyük fuarı yaptılar. Bu olay Malezya Helal Gıda Fuarı’nda da aynı şekildeydi. 10 sene öncesine kadar tek holde yapılan bu fuar şu anda alanında en büyük fuar oldu. Bunda ülkenin kendi firmalarının destekleri büyük. Türkiye’de de buna benzer bir uygulama şart. Türk firmaları bizim fuarımızı desteklemezse yabancılar hiç desteklemez. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda gerçekleştirdiğimiz bu fuar çok daha büyük ve kapsamlı olacak” dedi.

“HELAL GIDA SAĞLIK PROBLEMLERİNİN DE ÖNÜNE GEÇECEK”
Sağlık problemlerinin çoğunluğunun gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinden kaynaklandığını ifade eden Büyüközer, Helal Sertifikayla bu sağlık problemlerinin de önüne geçilebileceğini söyledi. Büyüközer, şöyle konuştu: “Helal gıda, helal sağlığı da beraberinde getiriyor. Şöyle ki, kanser hastalarının yüzde 55’i yediği gıdalardan bu hastalığa kapılıyor. Gıdada kansere sebep olan ise katkı ve koruyucu maddeler. Bu maddeler helal gıda sertifikalandırmasında kesinlikle yasak. Yani gıdalara helal gıda sertifikalandırılması getirilirse, bu katkı maddeleri ortadan kalkacak. Vatandaş sağlıklı gıda tüketecek. Ayrıca kanserdeki yüzde 55’lik oran da anında yok olur. Bu da ancak helal gıda sertifikalandırmasıyla mümkün. Vatandaşlar helal sertifikalı ürünleri artık market raflarında görmek istiyor.”

Yeni Akit

Güncel Haberleri