'Helal' konusunda Müslümanlar ortak hareket etmeli

Helal Expo, TÜMEXPO, ALLINTECH ve Dünya Helal Zirvesi, İnovasyon Zirvesi ve KOBİ Şurası'nı organize eden Discover Events'in Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, Türkiye'nin helal gıda konusunda önder bir ülke olacağını söyledi.

Ete, helal gıda pazarının Türkiye'de her geçen yıl artış göstermekte olduğunu ifade etti. Dünyada helal sertifikası veren kuruluşların güvenilirliğinin çok önemli olduğunu bildiren Ete, Dünya Helal Konseyi'nin bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptığını dile getirerek, "Bu sene Helal Expo fuarıyla beraber Dünya Helal Zirvesi'ni yaptık. Bu zirveye 26 üye ülkeden temsilciler katıldı. Tıp, fıkıh, kimya ecza şuraları yapıldı. Gerek mezhep farklılıklarına göre gerekse gelenek ve örflere göre farklılık gösteren katkı maddeleri ve diğer malzemelerin hepsi burada tartışıldı ve bu tartışmaların sonucunda İslami kaidelere uygun olabilecek, helal denilebilecek ürünlerin listesi belirlendi" diye konuştu.

Türkiye'nin helal gıda konusunda çok önemli bir noktada olduğunu aktaran Ete, Dünya Helal Zirvesi'ni bundan sonra her yıl düzenli olarak Helal Expo Fuarı ile beraber Türkiye'de organize edeceklerini dile getirdi.

Ete, bundan sonra neyin helal ya da neyin helal olmadığı tartışmalarının Türkiye'de yapılacağını ve alınan kararların Türkiye'den dünyaya yayılacağını anlattı.

Türkiye'nin bu konuda çok önemli bir görev ve misyon üstlendiğinin altını çizen Ete, "Dünya Helal Konseyi ile beraber helal gıdayla ilgili tartışmalarımız ve tıp fıkıh ecza çalıştaylarımız Türkiye'de gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de helal gıda konusunda birkaç sertifika veren kuruluş olduğunu kaydeden Ete, şu anda GİMDES'le çalıştıklarını anımsattı. Ete, "Temennimiz şu ki; tüm helal sertifika veren kuruluşlarımız omuz omuza verip bu davaya el atsın, beraber çalışalım, Türkiye ve bütün dünya için, tüm İslam alemi için en doğru kararları alalım" diye konuştu.

Yurt dışına giden ya da yurt dışında yaşayan Müslümanlara helal gıda konusunda hizmet verebilmenin önemini dile getiren Ete, "Bu konuyla alakalı olarak Dünya Helal Konseyi'ne üye ülkeler birbirini akredite edebiliyor. Örneğin Malezya'daki helal gıda kuruluşu, Türkiye'deki GİMDES Derneği'ni kabul ediyor ve biz onların ürünlerine inanabiliyoruz. Onlar da bizim ürünlerimize gönül rahatlığıyla yaklaşabiliyorlar. Bu şekilde oluşturulan iş birlikleri yurt dışına çıkan vatandaşlarımıza da gönül rahatlığıyla neyi tercih edip neyi edemeyecekleri noktasında yol gösterecek. Konu sadece tek bir lokasyonla alakalı değil. Dünyada yaklaşık 2 milyarın üzerinde Müslüman var." ifadelerini kullandı.

Ete, Türkiye'nin helal gıda konusunda önder bir ülke olacağını kaydetti.

"Müslümanlar ortak helal sertifika kodunda buluşsun"

Tüm dünyada 2 milyarın üzerindeki Müslümanın, ürünler üzerinde Müslümanlara özel bir damga olmadığı için Yahudilerin kullandığı "Kosher" sembolüne bakarak tüketim gerçekleştirdiklerini aktaran Ete, en büyük arzularının ise bütün Müslümanların ürün tüketirken ortak bir helal sertifika kodunda buluşması olduğununu dile getirdi

Bu sene "ALLINTECH" fuar ve zirvesini organize ettiklerini anımsatan Ete, 2023 hedefleri doğrultusunda ulaşılmak istenilen ihracat rakamlarına ancak inovasyon tekniklerini kullanarak ulaşılabileceğini ve bu sebeple de zirvede ilgili tarafları biraraya getirdiklerini belirtti. Ete, amaçlarının Türkiye'nin katma değeri yüksek üretim yapabilmesi amacıyla ortak bir paydada tüm kurumları birleştirmek olduğunu ifade etti.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İslam Haberleri