Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES), “Peygamberimiz’den (s.a.v) Helal Yaşam Örnekleri” programı düzendi.
Helal rızık, hakça kazanç, temiz üretim ile sağlıklı beslenme ve yaşama ilkelerini esas alan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES), “Peygamberimiz’den (s.a.v) Helal Yaşam Örnekleri” programı düzendi. Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, Müslümanların tükettikleri gıdaların helal dairesi içinde olmasına büyük önem vermesi gerektiği anlatıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan ve Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) getirilen salât ve selamlarla devam eden programda katılımcılar arasında duygulu anlar yaşandı.
Programda söz alan GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Hz.Peygamber’in bir günlük beslenme şekline dair bilgiler verirken, temel noktanın “Sofradan doymadan kalkınız” Hadis-i Şerifi olduğunu hatırlattı.
“Batının empoze ettiği beslenme alışkanlıkları güçten düşürüyor”
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) günde iki öğün yemek yediğini hatırlatan Büyüközer, “Bizler her noktada O’nun sünnetine muhtacız” dedi. İki öğün yediği yemeğin de bulduğu kadarıyla süt, arpadan ya da kepekten yapılmış ekmek ve hurma olduğunu söyleyen Büyüközer, “O hiçbir zaman bizim yediğimiz gibi bir ekmek yemedi” şeklinde konuştu.
Büyüközer, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) yediği ekmeğin sadece un, su ve tuzdan yapıldığına işaret ederek, bizim yediğimiz ekmeklerin ise içinde 78 adet katkı maddesi olduğuna dikkat çekti. Büyüközer, “Helal olamayan gıda insanı madden ve manen kuvvetten düşürür” dedi.
Günlük beslenme alışkanlıklarımızın da Batı kaynaklı olduğuna dikkat çeken Büyüközer, şunları kaydetti: “Bu beslenme sistemi ile insanlık kuvvetten düşüyor. Batının bize empoze ettiği beslenme alışkanlıkları bizi güçten düşürüyor. Hz. Peygamber her konuda olduğu gibi bu konuda da muazzam bir medeniyet kaynağı oluşturuyor.”
YILDIZ: HARAM, AHİRET HAYATIMIZI TEHLİKEYE ATAR
GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi Nurettin Yıldız ise Müslümanların cennete gidip gitmeyeceklerini belirleyen en önemli etkenin helal-haram kavramları etrafında döndüğünü belirterek, “Helaller sınırsızdır, haramlar ise kısıtlıdır” dedi. Helal ve haramı Allah’ın belirlediğine ve hiçbir kurumun bunları değiştirmeye kudreti olmadığını ifade eden Yıldız, harama helal demenin ne kadar günahsa, helale haram demenin de o kadar günah olduğunu kaydetti. Yıldız, “Haram, vücudumuzdaki kolesterol gibidir. Kolesterolün artışı nasıl dünyevi hayatımızı tehlikeye sokuyorsa, haram da ahiret hayatımızı tehlikeye atar” ifadelerini kullanarak tükettiğimiz gıdaların helal dairesinde olmasına dikkat çekti.
Yeni Akit