Her görüşten STK referanduma çalışıyor

Anayasa referandumu için birçok sivil toplum kuruluşu harekete geçti

Emine Dolmacı-Ayşe Tosun'un haberi:

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra gözler, 12 Eylül'de halkın önüne getirilecek referandum sandığına çevrildi. Toplumun çeşitli kesimlerinden sivil toplum örgütleri, pakete destek veriyor. Referandumdan 'evet' oyunun çıkması amacıyla başlatılan 'Yetmez ama evet' kampanyası içinde yer alan isimlerden Volkan Akyıldırım, çalışmalarını 12 Eylül'e kadar aralıksız sürdüreceklerini ifade ediyor. Genç Siviller'den Turgay Oğur, referandumda verilecek 'evet' oylarının AK Parti'yi onaylamak anlamına gelmeyeceğini, ama Türkiye için tam demokrasi taleplerinin yansıması olacağını vurguluyor. Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da, bu değişiklik yapıldıktan sonra yeni bir anayasa için erken seçime gidilmesi gerektiğini savunuyor. Kimden geldiğine bağlı olmaksızın bu sürecin desteklenmesi gerektiğini aktaran Liberal Düşünce Topluluğu Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç, "Halk 'evet' diyerek daha çok demokrasi istediğini göstermeli." çağrısında bulunuyor. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Tarhan da, Alevilerin bu sürece olumlu yaklaşacağını ve referandumda 'evet' diyeceklerini savunuyor. Anayasa değişikliği paketine daha mesafeli yaklaşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, pakette destekledikleri pek çok madde olduğunu ancak toptan 'evet' ya da 'hayır' tartışmasına girmeyeceklerini bildiriyor. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

Volkan Akyıldırım / Yetmez Ama Evet Kampanyası: Bu paket toplumun demokratikleşme ihtiyaçlarına tam olarak yanıt vermese de darbe anayasasından uzaklaşmak için önemli bir adımdır. 12 Eylül'e kadar aralıksız bir kampanya yürüteceğiz. Çünkü askeri vesayet ve yargı vesayetine yanıtı halk sandıkta verecek. Bu tarihte yapılacak referandumda ezici bir çoğunlukta evet cevabının çıkacağını düşünüyoruz.

Turgay Oğur / Genç Siviller: Türkiye 50 koca yıldır darbe anayasalarıyla yönetiliyor ve ilk defa sivil anayasa yapmayı konuşabiliyor. Bu nedenle atılan adımlar ürkek, yetersiz ama daha bu konuda çok yeniyiz. Verilen evet oylarının asla AKP'yi onaylamak anlamına gelmeyeceğini, 'evet'lerin AKP'den çok daha ileride olan Türkiye'deki tam demokrasi taleplerinin yansıması olacağını herkesin bilmesini istiyorum.

Ahmet Faruk Ünsal / Mazlum-Der: Bu değişiklik desteklenebilecek mahiyette bir metindir ama yeterli değildir. Bundan sonra mutlaka yeni bir anayasa yazmak için Meclis'in erken seçime gitmesi lazımdır. Çünkü mevcut anayasa ile ne yaparsanız yapın, bürokratik ve yargısal vesayet millet iradesinin önünde her zaman engel olacak. Bunun için gündemi yeni anayasa yapmak olan bir seçim şart.

Şenol Kaluç / LDT Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü: Bu sürecin ve değişikliğin desteklenmesi gerekir. Kimden geldiği mühim değil. Önemli bir adım olarak görüyoruz. Bu adımın devamı olarak referandum sürecinde tüm siyasi partilerin 12 Eylül Anayasası'nı değiştirme vaadinde bulunması gerekiyor. Halk da bu değişikliğe 'evet' diyerek daha çok demokrasi istediğini tüm siyasi partilere göstermeli.

Metin Tarhan / Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı: Bu değişikliğin toplum tarafından desteklenmesi gerekiyor. Ben halkın büyük bir çoğunlukla onay vereceğini düşünüyorum. Alevilerin bu süreçte biraz kafası karışık. Ben inanıyorum ki biraz daha anlatıldıkça Aleviler bu sürece olumlu yaklaşacak ve referanduma evet diyecekler. Bu süreç sadece Aleviler tarafından değil her kesim tarafından tartışılacak. Tartışıldıkça da bu değişiklik paketinin topluma ne kadar nefes aldırtacağı görülecek.

Zaman

Güncel Haberleri