Her üniversiteye ayrı rektör atama modeli geliyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yaklaşık 6 aydır üzerinde çalıştığı yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı’nı tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.

İsa Yazar'ın haberi:

Taslak, YÖK Yasası’nda önemli değişiklikler barındırıyor. YÖK’ün ismi, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) olarak değişiyor.

Rektör atamalarına çoklu model getirilirken, başörtüsü yasağını da ortadan kaldıracak kanunî bir düzenleme yapılıyor. Kılık-kıyafet tercihi sebebiyle hiçbir öğrencinin eğitim öğretim hakkının engellenemeyeceği maddesi konuluyor. Taslakta ayrıca vakıf üniversitelerinin dışında şirketlerin de üniversite kurulabilmesine imkân tanınıyor.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), yaklaşık 6 aydır üzerinde çalıştığı yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi. MEB’in son şeklini vereceği tasarı, Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek Meclis’e sevk edilecek. Yeni tasarı taslağı, YÖK Yasası’nda önemli değişiklikler öngörüyor. YÖK’ün ismi, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) olarak değişiyor. Taslakta, rektör atamalarına da çoklu model getirildi.

Üniversiteler öncelikle, ‘konseyi bulunan’, ‘konseyi bulunmayan’ ve ‘yeni üniversiteler’ diye üçe ayrılıyor. Her biri için ayrı bir rektör atama modeli getiriliyor. Konseyi bulunan üniversitelerde rektör adayları, üniversite konseyinin oluşturacağı kurul tarafından belirlenecek. Bu adaylardan biri, konsey üyeleri tarafından seçilecek. Seçilen kişi, konsey başkanı ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Küçük üniversitelerde ise rektör, TYK ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Konseyi bulunmayan üniversitelerde ise üç alternatifli bir rektör atama modeli öngörülüyor. Bu modeller, öğretim üyelerinin rektör adayını seçmesi, oluşturulacak bir seçim kurulunun rektör adayını seçmesi ve üniversite meclisleri oluşturularak rektörün seçilmesi şeklinde olacak.

Yasa taslağında başörtüsü yasağını da ortadan kaldıracak kanunî bir düzenleme yapılıyor. Yasaya, kılık-kıyafet tercihi sebebiyle hiçbir öğrencinin eğitim öğretim hakkının engellenemeyeceği maddesi konuldu.

Taslakta, TYK Genel Kurulu’na Bakanlar Kurulu ve Meclis tarafından üye atanmasını da öngörüyor. İki alternatif önerilirken ilk alternatife göre 21 üyeden 7’si cumhurbaşkanı, 7’si Bakanlar Kurulu ve 7’si de Rektörler Kurulu tarafından seçilecek. İkinci alternatife göre ise RTÜK modeli geliyor. 5 üye Meclis tarafından partilerin milletvekili sayısına göre gösterecekleri adaylar arasından seçilecek. Bu alternatifte 5 üye cumhurbaşkanı, 5 üye Bakanlar Kurulu, 6 üye de Rektörler Kurulu tarafından seçilecek.

Şirketler üniversite kurabilecek

Yeni yasa taslağıyla birlikte üniversite genel sekreterlerinin rektörle gelip rektörle gitmesi de karara bağlandı. Ayrıca üniversitelerdeki öğrenci konseylerine, üniversite tarafından bütçe ayrılacak. Taslakla vakıf üniversitelerinin dışında özel üniversiteler kurulabilmesine imkân tanınıyor. Buna göre şirketler üniversite kurabilecek.

Kurulması planlanan üniversite konseyleri önerisi ise yumuşatıldı. Konseyler, üniversitelerin isteği üzerine kurulabilecek. Üniversitenin talebi üzerine, Bakanlar Kurulu’nun izniyle üniversite konseyi kurulabilecek. Üniversite konseyinde Bakanlar Kurulu tarafından seçilen iki üye de görev yapacak.

Zaman

Eğitim Haberleri