Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye, Türkiye’nin ısrarlı girişimleri sonucunda kendi ülkelerinde Hicaz demir yolu projesinin bağlantılarını tamamlayacak. Suriye ve Ürdün, çalışmalarına 2010 yılında başlayacak. Suudi Arabistan’da ise çalışmalar 2012 yılında tamamlanmış olacak. İstanbul-Mekke arasını 1 güne indirecek olan proje hayata geçtiğinde, yılda 10 milyon yolcu taşınacak. Ayrıca projeyle, Mekke ve Medine’den Avrupa’ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.
İSTANBUL’DAN BAŞLIYOR
Suriye, bugün gelinen noktada yeni hat döşemeye başladı. Meydan Ekbez ve Halep hattı da iyileştiriliyor. Bu hat, 2010 yılında tamamlanacak. Suriye, Halep-Şam rehabilitasyon projesine de ‘start’ vedi. Ayrıca Suriye-Ürdün ortaklığıyla Şam ve Amman arasına 201 kilometrelik yeni hat yapılacak. Bu hat, 2012 yılında hizmete açılacak. Ürdün de, Amman-Maan arasındaki tren hattını bitirecek. Suudi Arabistan ise Riyad’dan Ürdün sınırına uzanan hatları yenileyecek. Tarihî Hicaz demir yolu hattı; Haydarpaşa’dan başlayıp, Şam üzerinden Beyrut’un Hayfa Limanı’na ulaşıyor. Buradan devam eden hat, Suudi Arabistan topraklarına kadar ulaşıyor. Hicaz Demir yolu Projesi, ilk olarak Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid tarafından ortaya atıldı ve 1 Eylül 1900’da yapımına başlandı. Bu proje, Bağdat Demir yolu Hattı’nın devamıydı. İki demir yolu birleşince, İstanbul, Şam üzerinden Mekke ve Medine’ye bağlanacaktı. Bu sayede İstanbul’dan Mekke’ye demiryoluyla ulaşım 120 saatte gerçekleşecekti.
19 milyonluk nüfusun 1 milyonu Türkmen
Suriye’de 19 milyonluk toplam nüfusun 1 milyona yakınını Türkmenler teşkil ediyor. Humus, Halep, Havran, Cezire ve sınır boylarında yaşayan Türkmenler, hayvancılık, tarım ve dokumacılıkla uğraşıyor. Son yıllarda Türk dizilerinin en çok seyredildiği ülkelerden biri de Suriye. Dolayısıyla uydular Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Şam pazarında Seba adlı kadın, Türk dizilerindeki başrol oyuncularının fotoğraflarını satarak para kazanıyor...
MALULA’yı gezmeyen dağ gördüm demesin
Eğer Malula’yı görmediyseniz, ‘ben dağ gördüm’ demeyin! Malula, Hazreti Meryem Validemiz ile İsa Aleyhisselam, canlarına kastedenler ova tarafından gelince çaresiz kalıyorlar. Arkalarında sarp mı sarp bir dağ var. Rivayete göre dağ yarılıp yol oluveriyor, Meryem validemizle nurlu oğlu, rahatlıkla geçiyorlar deniz tarafına... Sırf burayı görmek için Suriye’ye gelinir...
Süleymaniye açılacak
Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan Süleymaniye Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları bitmek üzere. 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan bu eser, önümüzdeki senenin başlarında açılacak. Külliyede; Sultan Vahdeddin, Sultan Abdülhamid ve Sultan Abdülmecid’in çocukları ve torunlarının da aralarında bulunduğu 18 kişinin kabri yer alıyor.
Şam, Arapça’nın merkezi gibi
Başkent Şam’a, Arapça öğrenmeye gelenlerin sayısı giderek artıyor. Çok sayıda Türk ve yabancı, Şam’a yerleşmiş. Hamidiye Çarşısında karşılaştığımız Bursalı Osman Bey, Kur-an’ı Kerim’i daha iyi öğrenmek için buralara gelmiş ve 1 yılı aşkın zamandır bu ülkede yaşıyor. Türkiye’den aldığı 680 lira emekli maaşının 280 lirasını kiraya ödüyor. Geriye kalan parayla da çok rahat bir şekilde yaşadığını söylüyor.
Türkiye