Mehmet Şahin'in Haberi
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), TCDD ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin ortaklaşa hazırladığı nostaljik geziyle; demiryolunun sadece yük taşımacılığında değil, aynı zamanda tarihi ve doğal güzelliklerinden turizme açılması planlanıyor.
Toroslar'da dağlar delinerek yapılan 32 adet tünelin yanı sıra, Çakıt Nehri, 172 metre uzunluğundaki Hacıkırı - Varda Köprüsü, anıt ağaçları ve temiz havasıyla tüm zenginleri bağrında taşıyan uluslararası güzergâh Avrupa'yı Ortadoğu'ya bağlıyor. Adana'dan birçok bürokratın katıldığı seyahatin konaklama yeri olan Belemedik'te basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali İlhan Atış, organizasyonun kendilerinde tarihi bir kez daha yaşattığını söyledi.
Demiryolu hattında düzenlenecek seferlerle kent ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Atış, "Acaba biz bu yoldan para kazanabilecek miyiz? Benim derdim Adana'nın daha çok para kazanmasıdır. Sanıyorum ki bunu gerçekleştirebiliriz. Biz burada kara trenle nostalji yapabilirsek, bölge insanı gelir elde edebilir. Yörenin de aslına uygun şekilde yeniden onarımdan geçireceğiz." dedi.
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ise Belemedik ve civarında etkileyici bir doğanın bulunduğunu kaydetti. 100 yıl önce inşa edilen demiryolunun o dönemdeki kısıtlı imkânlarla inşa edildiğini hatırlatan Cuntz, "Yapıldığı tarih düşünüldüğünde gerçekten bu hat büyük bir eserdir. Hat aynı zamanda Türk-Alman dostluğunun bir sembolüdür." diye konuştu.
Belemedik'te Türk-Alman işçi ve mühendislerinin birlikte yaşadığına işaret eden Cuntz, buranın gelecekte Hicaz-Bağdat demiryolunun önemli bir istasyonu haline geleceğini dile getirdi.
CUNTZ: "BELEMEDİK'TE İKİ ÜLKE DOSTLUĞUNU SEMBOLİZE EDECEK ANIT YAPILSIN"
Belemedik'te iki ülke işbirliği ve dostluğunu sembolize edecek bir anıtın yapılmasını gündeme getiren Dr. Eckart Cuntz, "Burada eskide kalmış binalar, değişime uğramamış haliyle görmek için eski bir buharlı trenle bu tarihi güzergâhta yapılacak gezi çok büyük bir ilgi görür. Almanya'dan da bu geziye ilginin çok olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise Belemedik'te eski bir kervansarayı aslına uygun şekilde restore ettireceklerini belirtti.
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek de görevlerinin ülkenin tanıtımına katkıda bulunmak olduğunu hatırlattı. Bu anlamda Almanya Büyükelçiliği, TCDD ile işbirliği yaparak, geçmişi gündeme getirdiklerini aktaran Melek, şunları kaydetti: "Amacımız Hicaz-Bağdat Demiryolları'nın işler hale getirilmesidir. Bunu değişik illerde düzenlediğimiz fotoğraf sergisiyle gündeme getirdik. Demiryolunu 11 dildeki yayınlarla yurt dışında da tanıtacağız. Proje kapsamında yabancı basın mensuplarını bölgeye gelmesini sağlayacağız. Bu şekilde Türkiye ve demiryolu canlı bir koridor haline gelsin. Stratejik öneme sahip ülkemizin doğu ve batıyla ilişkileri ivme kazansın. Projenin yararlı olacağını düşünüyorum."
TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü de Adana-Pozantı arasındaki 75 kilometrelik demiryolunun 1800-1812 yılları arasında yapıldığını ifade etti.
Belemedik'te kurulan şantiyede Türk ve Alman 5 bin insanın çalıştığını açıklayan Köprülü, doğal güzelliklerle dolu güzergâhta önemli köprü ve tünellerin inşa edildiğini söyledi.
Sanat eseri konumundaki demiryolunun murç, kazma ve çekiçle olağanüstü bir çalışmayla bitirildiğini belirten Köprülü, bir proje dâhilinde tanıtılması halinde gelecek yerli ve yabancı turistlerin bölge ekonomisini canlandıracağını sözlerine ekledi.
Programda Vali İlhan Atış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ile Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek'e tarihi Varda Köprüsü'nün fotoğrafı ile köstekli saat hediye etti.