Nurullah Kaya'nın haberi
Birim sorumlusu Dr. Muhsin Öztürk, eğitim programı çerçevesinde şu ana kadar binlerce gıda üreticisine, seminerlere katılan esnaf ve vatandaşa hastalıklardan korunmanın yollarından ilkinin gıda hijyeni olduğunu anlatıyor. Gıda sektöründe çalışan bütün herkesin temizlik ve gıda saklama şartlarına dikkat etmesi halinde bulaşıcı hastalıkların büyük oranda azalacağını ifade eden Dr. Öztürk'e göre; "Günümüzde hastalıkların çoğu gıdalardan insanlara bulaşıyor. Gıdaların sunumu esnasında gerekli şartlara riayet edilmemesi halinde mikroplara davetiye çıkarılmış olunuyor. Bu da hastalıkları doğuruyor."
Son gıda hijyeni seminerini Küçükçekmece Sefaköy Kültür Merkezi'nde düzenleyen Dr. Öztürk, bugüne kadar 100'ün üzerinde gıda üreticisine seminer verdiklerini kaydetti. Esnafın yoğun ilgi gösterdiği eğitim seminerinde özellikle gıda hijyeni ile ilgili temizlik, dezenfeksiyon, dezenfektan, sterilizasyon, pastörizasyon, mikroorganizma ve bakteri gibi kavramların ne anlama geldiği anlatılıyor.
Gıdanın yaşam için vazgeçilmez bir unsur olduğunu ancak bunun temiz bir şekilde sunulması gerektiğini ifade eden Öztürk, "Hastalanmamak için hijyenin hayatımızın her safhasında uygulanması gerekiyor. Gıda maddelerini mümkün olduğunca mikroplardan uzak tutmazsak, onlar saniyede milyonlarca kez çoğalabiliyor. Bu konuda gıda üretim sektöründe çalışan kasiyerden taşıyıcıya kadar herkese büyük görevler düşüyor." şeklinde konuştu.
Hijyen eğitiminin insan sağlığıyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Öztürk, gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine uzanan süreçte hijyen şartlarına uyulmadığında ciddi zehirlenmelerle karşılaşılabileceği görüşünde. Eğitim seminerine katılan esnafa soru-cevap şeklinde anlatım yapan Öztürk, hijyenin yararlarını ise tüketicinin korunması ve halk sağlığının temini, gıda kalitesinin yükseltilmesi, gıdaların dayanıklılığının ve raf ömrünün uzatılması, işyerinde çalışanların kaza, hastalık gibi tehlikelerden korunması, işyerinin güven ve itibarının artırılması şeklinde sıraladı.
Zaman