Hindistan'da ırkçı hükümet, Müslümanların tarihini ders kitaplarından siliyor

Modi hükümetinin "önce Hindular" politikası ders kitaplarında yapılan değişikliklere de yansıdı

Yeni okul sezonunun gelecek hafta başlayacağı Hindistan'da, hükümetin okul kitaplarında yaptığı değişiklikler tartışmaya yol açtı.

Hindu milliyetçisi Narendra Modi hükümeti, okul kitaplarından Hindu milliyetçilerinin Gandi karşıtı fikirlerini, 2002'de yüzlerce Müslümanın hayatını kaybettiği Gucerat olaylarını, Babür İmparatorluğu'nu ve Hindistan'ın 16. ve 19. yüzyıllar arasında Müslümanlar tarafından yönetilmesini çıkarma kararı aldı.

Okul kitaplarından yapılan değişiklikler nedeniyle, Modi hükümeti tarihi yeniden yazmakla suçlandı.

GANDİ SUİKASTIYLA İLGİLİ DETAYLAR KALDIRILDI

17-18 yaşındaki öğrencilerin aldığı siyaset bilimi ve tarih ders kitaplarında yapılan değişiklikle, Gandi'nin Hindu-Müslüman birliğini sağlamak istediği için radikal Hindular tarafından hedef alındığı gibi bilgiler kaldırıldı.

Mahatma Gandi, 1948'de bir Hindu milliyetçisi olan Nathuram Godse tarafından öldürülmüştü. Hindistanlı liderin bugün dahi bazı Hindu milliyetçileri tarafından sevilmediği ve Modi'nin partisi BJP iktidara geldiğinden beri Gandi'nin katili Godse'ye yönelik övgü dolu yaklaşımın arttığı biliniyor.

Ders kitaplarında Godse'yle ilgili kısımlar yumuşatılırken, Gandi suikastının ardından militan Hindu örgütü RSS'ye getirilen yasak da kitaplardan silindi. İktidardaki BJP'nin RSS ile ideolojik ve örgütsel bağları olduğu ve Başbakan Modi dahil olmak üzere bazı BJP yöneticilerinin eski RSS üyesi oldukları biliniyor.

MODİ'NİN HASSAS OLDUĞU GUCERAT OLAYLARI KİTAPLARDAN ÇIKARILDI

Hindistan'daki ders kitaplarından çıkarılan bir diğer konu da 2002'de yaşanan Gucerat olayları oldu.

Guceret eyaletinde yaşanan olaylarda onlarca Müslüman aileye saldırılar düzenlenmiş ve binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Guceret'de yaşanan katliam Başbakan Modi için siyasi hassasiyet taşıyan konulardan biri olarak görülüyor. Zira Modi, olayların yaşandığı 2002 yılında Gucerat eyaletinin başbakanıydı ve katliamın suç ortağı olmakla suçlanmıştı.

Modi'nin olaylardaki rolünü araştıran bir BBC belgeseli Hindistan'da yasaklanmıştı.

Son yapılan düzenlemelerle birlikte Gucerat olayları, 11-18 yaş grubunun okuduğu tüm sosyal bilimler ders kitaplarından çıkarıldı.

BABÜR İMPARATORLUĞU DA LİSTE DIŞI

16. yüzyılda Hindistan ve çevresinde kurulan bir Türk-Moğol devleti olan Babür İmparatorluğu da Hindistan'da okutulan ders kitaplarından çıkarılan konulardan biri oldu.

Babür İmparatorluğu 19. yüzyıla kadar bugünkü Hindistan, Pakistan ve Afganistan topraklarını kontrolü altında tutmuştu. Tarihçiler ve muhalif liderler karara tepki gösterdi.

Muhalefetteki Kongre Partisi'nin lideri Mallikarjun Kharge, "Kitaplardaki gerçeği değiştirebilirsiniz ama ülkemizin tarihini değiştiremezsiniz" dedi.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde modern Hint tarihi üzerine dersler veren Aditya Mukherjee, Babürlerin tarih kitaplarından silinişini, tarihi hükümetin siyasi ajandasına göre silaha dönüştürmek olarak tanımladı.

Mukherjee, "Ne zaman belirli bir topluluğun tarihimizden silindiğine tanıklık etsek, bunu genelde o topluluğa yönelik bir soykırım takip ediyor" diye konuştu.

BJP Sözcüsü Gopal Krishna Agarwal ise tarihi yeniden yazmadıklarını yapılan düzenlemelerin, bazı tarihçilerin "yanlı yaklaşımlarını" dengelemek adına yapıldığını savundu.

Independent Türkçe

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri