Hindistan’ın büyük devlet üniversitelerinde biri olan Jamia Milli Islamia’ya bağı Zakir Hussain Institute of Islamic Studies ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın ortaklaşa organize ‘Islam and Modernity: The Perspective of Bediuzzaman Said Nursi’ “Bediüzzaman Said Nursi’nin Düşüncesinde İslam ve Modernite” konulu uluslararası sempozyumun açılışı yoğun bir katılım ile gerçekleşti.
Yeni Delhi’de bulunan Jamia Milli İslamia üniversitesi kampüsünde bulunan Ansari konferans salonunda yapılan açılışta, Zakir Hussain Institute başkanı Prof. Akhtarul Wasey, azınlıklar bakanı Mr.K. Rahman Khan, Tarım ve Sanayi bakanı Mr.Tariq Anwar, Hindistan dışişleri bakanı E. Ahmed, Hindistan Türkiye Büyük Elçisi Doç. Dr. Burak Akçapar, Jamia Millia İslamia rektör yardımcısı Prof. S.M. Rashid, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Özdemir, İİKV genel sekreteri Prof. Faris Kaya ve Risale-i Nur Külliyatını Arapçaya tercüme eden İhsan Kasım Salihi birer konuşma yaptılar. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin yoğunlukla katıldığı konferansa ilgi büyüktü.
Türkiye’de daha once defalarca bulunmuş ve kendisinin de bir Türkiye hayranı olduğunu ifade eden ve az da olsa Türkçe konuşabilen Zakir Hussain Enstitüsü başkanı Prof. Akhtarul Wasey Türkiye’den katılan misafirleri Türkçe olarak, “Merhaba Türkiye’den gelen çok değerli misafirlerimiz, hoşgeldiniz sefalar getirdiniz” diyerek selamladı. Wasey konuşmasında, Nursi’nin fikirlerine bugün bütün dünyanın çok ihtiyacı olduğunu ve bu konferansın bu ihtiyaca bir katkı yapmak amacıyla organize edildiğini ifade etti. Daha sonra İİKV Genel Sekreteri Prof. Faris Kaya, Bediüzzaman ve Risale-i Nurlar hakkında bilgi verdi.
Azınlıklar bakanı Mr.K. Rahman Khan konuşmasında, Bediüzzaman’ın münazarat isimli eserinden alıntılar yaparak Nursi’nin azınlıklara bakışı ve barış içinde yaşama yaptığı katkılardan bahsetti. Bediüzzaman’ın sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın değeri olduğunu ve bu yüzden Allah'a şükretmemiz gerektiğini vurguladı.
Hindistan dışişleri bakanı E. Ahmed ise konuşmasında, Bediüzzaman’ın sürekli birlik mesajları verdiğini, hiçbir zaman dışlayıcı bir tavır sergilemediğini ve her zaman kapsayan kucaklayan bir yaklaşımının olduğunu belirtti. Nursi’nin bu yaklaşımının bütün müslümanlar ve İslam ülkelerinin örnek alması gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca Bediüzzaman’ın ittihad olabilmesi için cahilliğin öncelikle ortadan kalması gerekliliği yönünde söylemiş olduğu sözlerine atıf yaparak, yine onun, üç büyük düşmanımız olan cehalet, ihtilaf ve fakirliğe, ilim, ittifak ve sanat ile savaşmamız gerektiğini vurguladı.
Diğer konuşmacıların da Nursi’nin çeşitli yönleri üzerine yaptığı konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekilerek bütün katılımcılar 8-9 Şubat tarihlerinde devam edecek, Urduca, Arapça ve İngilizce olarak toplam 55 tebliğin sunulacağı bilimsel oturumlara davet edildi.
iikv.org