Hıristiyan arkadaşlar hatırıma oruç tutar

Amerika'da yaşayan Mısırlı Dr. Norhan Norii Mohammed ilk defa Ramazan'ı bir yabancı ülkede geçiriyor

Behlül Çetinkaya'nın haberi:

İstanbul'da yaşayan insanlardan "yetmiş iki buçuk millet" olarak bahsedilir. Bugün "İstanbulluluk" ve "İstanbul Kültürü"nü oluşturan işte bu halklardır. İstanbul'a her şeyleriyle gelen halklar Ramazan alışkanlık ve kültürlerini de getirdiler ve o kültürü yaşatmaya devam ettiler. İstanbul'a eğitim almak için gelen Amerika'da yaşayan bir Mısırlı olan Norhan Norii Mohammed de geçici de olsa İstanbul halkından biri... Ramazan'ın bir bölümünü İstanbul'da geçirecek olan Mısırlı Dr. Norhan Norii Mohammed Ramazan'ın heyecanını başka yaşıyor. Dr. Norhan, Türkiye'de Ramazan'ı ve bayramı Amerika'ya göre daha iyi hissedebileceğine inanıyor.

İNGİLİZCE DERSLERİ VERİYOR

Norhan, 21 yaşında. Ailesi ile birlikte New York'ta yaşıyor. Tıp eğitimini bitiren Norhan artık "Doktor Norhan"... Yüksek Lisans yapacağı tıp alanı dışında bir de dini eğitim alıyor. "Amerika'da yeteri kadar Müslüman din adamı, İslami eğitim veren kurum, cami ve mescit yok maalesef. Ben de İslamiyet'i daha iyi öğrenmek için buraya geldim. Aynı zamanda İngilizce dersleri de veriyorum." sözleriyle Türkiye'de bulunma sebebini anlatan Norhan, Ramazan'ın ilk haftasını Türkiye'de geçirdikten sonra Amerika'ya dönecek.

Mısırlıların ve Amerikalıların Ramazan'a özel neler yaptıklarını sorduk Norhan'a. Cevaba yemeklerle başladı: "Fata diye bir yemeğimiz vardır. İskender'e benzer ama pirinç de bulunur içinde. Mahşi de sizin biber ve kabak dolmanıza benzer. Bu yemekleri iftarda yeriz. Bir de yanında hoşaf olur. Ama bu hoşaf Süt ile yapılır."

AMERİKA'DA RAMAZAN: ZOR

Norhan'ın Amerika'da bir Müslüman olarak Ramazan'ı nasıl geçirdiklerine ise verdiği cevabı "Zor..." oluyor. "Çünkü insanlar oruçlu olduğumuzu bilmiyor, karşımızda yemek yiyor. Ezanı duyamıyoruz. Ramazan'ı tam manasıyla hissedemiyoruz. Ancak arkadaşlarımızla hep beraber iftar ve sahurlar düzenleriz. Hatta Hıristiyan olan arkadaşlarım bile bize iftara gelirler ya da bizi davet ederler. Benim için oruç tuttukları bile olur." Mısır'da ise insanların öğlene kadar uyuduğunu, uyanınca da televizyon izlediğini, iftardan sonra namazlarını kılıp tekrar uyuduğunu anlatan Norhan, Türkiye'de Ramazan coşkusunun sokaklarda yaşanmasından mutluluk duyduğunu ifade ediyor.

Yeni Şafak

Güncel Haberleri