Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan: Ekmek üretiyoruz

“2013'ten beri hijyenik şartlara uygun ambalajlı olarak personel ve öğrenci yemekhaneleri için ekmek üretiyoruz. '

Doç. Dr. Süleyman DOĞAN sordu, rektörler cevapladı

Çorum ili Karadeniz bölgesinin İç Anadolu'ya açılan kapısıdır. Çorum'da vücut bulun Hitit Üniversitesi kısa zamanda parlayan yıldız haline gelmiş. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, genç, çalışkan, sempatik ve iletişim becerisi gelişmiş bir portre çiziyor. “Uygarlığı aydınlatan bilgi güneşi” sloganını ilke edinen Rektör Alkan, Çorum ile bütünleştiklerini ve bir aile oluşturduklarının altını çiziyor. Kendisiyle yaptığım söyleşi ile baş başa bırakırken katkılarından dolayı basın sorumlusu İsmail Eker'e teşekkür ediyorum.

Üniversiteyi ve üniversitenizi nasıl görüyorsunuz?

Üniversite sonu olmayan bilim deryasında bir kurumun adıdır. Çorum ise Anadolu şehirleri için yaşamı konforlu bir şehirdir. Adımız Hitit ve Hitit araştırma merkezimiz var. Arkeoloji bölümümüz var. 4 bin öğrencisi olan yüzde 95 öğrencisi olan meslek yüksekokulumuz var. Yeni bölüm açarken istihdamı kolay olan ve piyasanın ihtiyacı olan bölümleri açtık. Mesela kaynakçı ihtiyacı var. Alaca Meslek Yüksek Meslek Yüksekokulu'na Kaynakçı Teknolojileri bölümünü açtık. Kuyumculuk ve takı tasarımı programını açtık. Sebep sonuç ilişkilerini araştırarak bölümleri açıyoruz.

Kampüsten çıkıp halk ile iç içe olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Birinci sınıf işler birinci sınıf insanlarla iyi niyetli insanlarla yapılır. Bunlar hepsi insan için yapılıyor. Üniversitemiz Çorum'da halk ile iç içe geçmiştir. Ben halkla bütünleştim. Beni garsonlar ve lokantacılar dâhil tüm meslek ve esnaf birliklerini tanır ve konuşurum. Üniversite ve rektör olarak onlarla bütünleştik. Sırça köşklerle yaşayıp onlara yukardan bakmıyoruz. Onların yanına gider sohbet eder çay içerim. İşleri bina yapmaz insan yapar. Onları ete ve kemiğe büründürmek gerekir. Çorum fabrikalar yapan bir şehirdir. Biz öğrencilerimizin müteşebbis olması için uğraşıyoruz. Artık valiler ve rektörler de ulaşılabilir ve konuşulabilir biri oldu. Bu önemli bir gelişmedir.

Üniversite olarak ekmek ürettiğinizi öğrendim. Nasıl oldu bu?

2013 yılında Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü'yle üniversite kendi ekmeğini üretmeye başladı. Ekmek genelgesine uygun, hijyenik koşullarda üretilen ekmekler (tam buğday/beyaz ekmek) ambalajlı olarak personel ve öğrenci yemekhanelerinde tüketime sunuluyor. Üniversitede günlük ekmek ihtiyacına uygun ekmek ağırlığının belirlenmesi (50 gram) ve ekmeklerin ambalajlanarak bayatlamanın geciktirilmesi uygulamaları ile üniversite bünyesindeki ekmek israfı, üretim ve tüketim aşamalarında büyük oranda engellendi. Üniversitemizde ekmek üretimiyle birlikte yüzde 25 oranında tasarruf sağlandı. İsraf değerlerinin azaltılmasının yanında, üniversitenin Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen panel, seminer vb. etkinlikler ile topluma daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla da “tam buğday ekmeği” tüketilmesi teşvik edildi. Dış piyasadan çok ciddi bir talep var ama henüz üniversite dışına satış yapmıyoruz. 

Üniversiteyi nerede konumlandırıyorsunuz?

Üniversitemizin içinde herkesin her şeye yapması gerektiğini düşünmüyorum. Mühendislik fakülteleri ve iktisadi idari bilimler fakültelerimiz sanayi ve toplum ile iş birliği yapıyor. Ama her bölümümüzün ayrı bir fonksiyonu var. Kalite olgusu bizim için çok önemli. Nicel olarak büyüdük. 200'den fazla üniversitemiz var. O nedenle rekabet var. Yarış içinde iyi olmak için çalışmak zorundayız. Bu çerçevede Sudan, Azerbaycan, Kazakistan, Fas vb. ülkelere giderek tanıtımlar yaptık. 2014 yılından beri 300 öğrencimize kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ihtiyaç sahibi 500 öğrencimize karşılıksız yemek bursu desteği veriyoruz. Çorumlu iş adamları Ömer Derindere, Çorum Hitit Vakfı, ÇEKVA, Aksu Makina ve TEV tarafından da öğrencilerimize karşılıksız ve özel burs destekleri sağlanmaktadır.  

Öğrenciler neden Hitit Üniversitesini tercih etsinler?

Ankara ve İstanbul'a ulaşımın iyi olması ve Karadeniz'e yakın olmasından dolayı ilk başta tercih edebilirler. Türkiye'nin neredeyse ortasında bulunuyor Çorum. Yurt problemi yok. Çorum'da öğrenciye ayrı yerliye ayrı iki farklı fiyat ve kiralama yoktur. Çorum halkı öğrenciyi sever ve sahip çıkar.  Eğitimde kaliteye çok önem veriyoruz.

Çorumlu olarak Çorum'da rektör olmak nasıl bir duygu?

Hayatımda şunu olmak diye bir düşüncem olmadı. Bulunduğum alanda ve meslekte en iyisini yapmaya çalıştım. Aynı prensiple çalışıyorum. Hedefim çok iyi şeyler yapmak. İTÜ'de iyi şeyler yapmak için uğraşıyordum şimdi de iyi şeyler yapmak için var gücümle çalışıyorum. Buralı olmak iyi iletişim kurmamı ve halkıma daha faydalı olmamı sağlıyor. Bu da önemli bir avantajdır.  Bütün Çorumluların bana gelmesini sağlıyor. Bundan da mutluyum. Herkes üniversiteyi sahipleniyor.

İkinci dönemde hiçbir aday çıkmadan tek adayın çıktığı bir rektörlük seçimi geçirdiniz. Sanırım Türkiye'de bu bir ilktir? Nasıl bir yönetim modeli oluşturdunuz da sizi seçtiler?

Kimseyi ötelemedik. Herkesten görüş aldık. İnsanlar bizi sevdi ve benimsedi. Benim yönetim şeklim herkesi sistemin içine katmak ve şehirle bütünleşmektir. Üniversitesinin her kademesinde yer aldım o nedenle yönetim sistemi içinde herkesin fikrine önem verdik. Herkesin düşüncesine saygı duyduk. Kötü yönetim sergilemedik. Kendimizi diğer insanların yerine koyarak bugünlere geldik.

İkinci döneminizde yeni plan ve programlarınız nedir?

Birinci dönemde koyduğumuz hedefleri sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Vizyonumuza koyduğumuz hedefleri gerçekleştirdik. Kartopunu, yapacağımız işleri başlattık ancak onu daha yuvarlayarak geliştirmek istiyoruz.  Üniversitemizin ilk 500 arasında olmasını istiyoruz.

Mahalli idarelerle ilişkiniz nasıl? Bir kıskançlık ve rakiplik var mı?

Bizde rakiplik olmaz. Vekillerimiz ve belediye başkanımızla birlikte işlerimizi başardık. Onlarla iyi bir diyalogumuz var. Onlarla sürekli iletişim halindeyiz. Başarıyı birlikte gerçekleştirdik. Bütün kesimlerle birlikte çalışıyoruz. Herkes kendi işini yapsın ve doğru yapsın. Bu görüşteyiz.

Üniversite sanayi iş birliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Artık üniversiteler sadece en temel işlevleri yerine getirmek değil, topluma her anlamda yol göstermelidir. Üniversite olarak bilgiyi uygulamaya dönüştürmek, Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedeflerinde belirtiler çerçevede dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabilmek adına üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmak istiyoruz. Üniversite-sanayi, üniversite-sivil toplum, üniversite şehir iş birliğini geliştirmiş bir üniversite olarak inanıyoruz ki üniversitemizin ürettiği bilim, teknoloji ve tecrübenin reel sektörle buluşması Çorum'un ekonomik ve sosyal gelişiminin temel dinamiği olacaktır. Çünkü Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik sonucu üretilen bilgi ekonomik büyümenin itici gücünü oluşturmaktadır. Üniversite olarak teknopark kurarak sanayi ile bütünleştik. 

Diğer üniversitelerden ayrılan özellikleriniz nelerdir?

Türkiye'de çok az sayıdaki üniversitede bulunan ve iş imkânı yönüyle ön plana çıkan Moleküler Biyoloji ve Genetik, Antropoloji, Mekatronik, Lojistik, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği gibi pek çok yeni programlar açtık. “En Özel Devlet Üniversitesi” sloganıyla, bir aile olarak Çorum ve ülkemiz için var gücümüzle çalışıyoruz. “Marka Şehir, Dünya Üniversitesi” sloganıyla çıkmış olduğumuz yolda uluslararasılaşma çalışmalarına hız kesmeden devam eden üniversitemiz, sadece ulusal değil uluslararası alanda da iddialıdır. 

Bilimsel yayın açısından üniversitenizin durumu nedir?

Bilimsel Araştırma Projeleri Birimimiz 2010 yılında yaklaşık 47 binlik bütçesiyle 14 projeye destek verebilirken (proje başına verilen ortalama destek miktarı 3,350 TL); bugün yoğun gayretleri sonucunda bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmaktadır. 2015 yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 46 proje, 587 bin 722 bin TL ile desteklenmiştir. Çorum'un problemlerinin çözümü, sosyal kültürel hayatın geliştirilmesi, ilimizde yaşayanların hayat standartlarının iyileştirilmesi ve benzeri amaçları yerine getirmek için Çorum Belediyesi görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda proje yapmak üzere “Çorum İçin Bir Projem Var” isimli bir proje protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında Üniversite-Belediye iş birliği sağlanarak çeşitli konularda araştırma projeleri, yüksek lisans ve doktora tezlerinin hazırlanması ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

2016'da Üniversitelerarası Dünya Güreş Şampiyonası Çorum'da mı yapılacak?

Evet, 2016 yılında ev sahipliği yapacağı Üniversitelerarası Dünya Güreş Şampiyonası için hazırlıklar başladı. Dünya Güreş Şampiyonası dünyanın pek çok ülkesinden çok sayıda spor insanının katılımı ile gerçekleştirilecek bu şampiyonanın, üniversite ve Çorum açısından büyük bir önem taşımaktadır. Üniversitemiz bugüne kadar ev sahipliği yaptığı organizasyonlardan başarıyla çıkmıştır. Bu organize Çorum'un kültürü ve sporuna büyük katkı sağlayacaktır. Bu organizasyonu şehrimizin tüm kesimleriyle birlikte yapacağız.

Mezun olan öğrencilere ne tavsiye ediyorsunuz?

Öğrencilere “ben ne yapacağım” kaygısı yaşamadan, özgüveni tam ve alanında yeterli bilgi birikimine sahip anlayışını veriyoruz. Dünyayı ve dünyadaki gelişmeleri yorumlayabilen, girişimci, öğrenmeyi öğrenmiş mezunlar olabilmeleri için her türlü eğitsel, sosyal ve kültürel altyapıyı sunarak, onların dünya ölçeğinde yetişmiş başarılı birer paydaşımız olmaları için her türlü imkânı sağlıyoruz.

Kimdir?

Prof. Dr. Reha Metin Alkan 1969 yılında Çorum'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümünü 1990'da bitirdi. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği programından 1993'te yüksek lisans, 1998'de doktora derecesi aldı.  2006 yılında Ryerson University (Toronto- Kanada)'de, 2008 yılında ise Bernese GPS Eğitim Kursunda (Bern-İSVİÇRE) çalışmalarda bulundu.  2005'te doçent, 2010'da profesör oldu. Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK) ve European Geosciences Union (EGU) gibi bilimsel kuruluşların üyesidir. GNSS Uygulamaları, Hidrografik Ölçmeler, Mühendislik Ölçmeleri, Kamulaştırma Mevzuatı ve Uygulamaları çalışma alanlarında çok sayıda ulusal/uluslararası makale, bildiri ve araştırma projesi bulunmaktadır. Mayıs 2011'de Hitit Üniversitesi Rektörlüğünü yürütmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Hitit Üniversitesi Künyesi

Bilgi güneşi

Kuruluş: 2006                                     
Fakülte: 8, Yüksekokul: 2, Meslek yüksekokulu: 7
Uygulama ve Araştırma Merkezi: 11
Akademik Personel Sayısı: 603
Öğrenci kulübü: 83
Toplam Öğrenci Sayısı: 15 bin 912 (8.267 lisans, 1.354 lisansüstü, 6.291 önlisans)
Kapalı alan:  95 bin 709 metrekare
Slogan: Uygarlığı Aydınlatan Bilgi Güneşi
Misyon: Bilimin ışığında, uluslararası standartlarda ve çağın gereklerine uygun  nitelikli eğitim ve öğretim yapan, araştırma geliştirmede, özgün, estetik değerlere sahip, donanımlı  bireyler  yetiştiren  ve  bulunduğu yöreye, topluma  her anlamda  katkı sağlayan, çağdaş ve lider bir üniversite olmak.
Vizyon: İsmini Anadolu Hitit Uygarlığından alan üniversiteyi, demokratik şeffaf, özgürlükçü, ehliyet  ve liyakata dayalı bir yönetim anlayışıyla ülkemiz ve dünya üniversiteleri arasında daha saygın bir yere getirmek; tercih edilebilirliği ve bilimsel kalitesi sürekli artan bir üniversite olmak.


Türkiye 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri