Hizmet, ilham verici bir reform hareketi

Alexander Scott, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki ilişkileri inceleyen ABD'li bir akademisyen...

Kenan Baş, Cihat Ünal'ın haberi

Alexander Scott, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki ilişkileri inceleyen ABD'li bir akademisyen. Ona göre hizmet, küresel anlamda ilham verici sosyal bir reform hareketi.

Ramada Otel'de düzenlenen 'Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplumun Etkisi, Hizmet Hareketi Modeli' konulu konferansta konuşan Scott, hizmet hareketinin Türkiye'de tartışılan bir konu olduğunun farkında olduğunu söyledi. Ne var ki Prof. Dr. Scott'a göre, bu durum hareketin Türkiye'de ve dünyadaki başarısıyla bağlantılı. Hizmetin gelenekselliği ve çağdaşlığı birleştiren bir hareket olduğuna işaret eden Scott, "Hizmet, inançları yaşatırken, çağdaş dünyaya da ayak uydurmaya çalışmıştır. Çağdaşlığın, ilkeleriyle uygun olmayan kısımlarını da reddetmiştir." dedi.

Hizmet hareketine karşı gözlemlerinden birinin karşılıklı eleştirel değerlendirmenin yapılması olduğuna dikkat çeken Scott, hizmetin bu özelliğine vurgu yaparak "Katolik bir Hıristiyan olarak en çok bu beni etkiledi." diye konuştu. ABD'li profesör Scott, diyaloğun sağlıklı toplumlar açısından 'kilit rol' oynadığı tespitinde bulundu. Birçok ülkede etnik köken ve din açısından çoğulculuk olduğuna değinen Scott, "Bu ülkelerde diyalog ilkesinin benimsenmesi gerekir. Aksi takdirde diyalog olmadan toplumlarımız çoğulcu olmaya devam edebilir." şeklinde konuştu. Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM) tarafından düzenlenen programa Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile gazeteci Emre Aköz de katıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de çoğulcu bir yapıya sahip olan hizmet hareketinin 'barışçı, her kesime açık, kucaklayıcı, gönüllü fedakârlık hareketi' olduğunu söyledi. Yeşil, din özgürlüğü, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi evrensel değerleri savunan hareketin finansmanıyla ilgili "Kurtuluş Savaşı'nın yapılmasını sağlayan kaynak neyse, hareketin kaynağı da odur." dedi.

Gazeteci-yazar Emre Aköz ise karşı çıkmadan önce hareketi öğrenip anlamaya çalışmanın daha doğru olacağını belirtti. Aköz, "Hareketin parçası olan bazı insanlar demokrat olmayabilir ama hareketin kendisi demokrattır. Hareket, Türkiye'nin demokrasisine müthiş katkıda bulunuyor." yorumunu yaptı. Antalyalıların büyük ilgi gösterdiği konferans sonunda konuşmacılara plaket verildi.

Zaman
 

Güncel Haberleri