Abdullah Özyurt'un haberi:
Çukurova Üniversitesi'nde öğrencileri odasına çağırıp, özel yurtta kalanları tehdit eden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Yalçın Mendi'ye tepki yağıyor. Akademisyenin görevinin ilim öğretmek olduğunu aktaran Adana milletvekilleri sert çıktı: "Sen kendi işini yap."
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Yalçın Mendi'nin öğrencileri odasına çağırarak kaldıkları yerlerle ilgili sorular sorması ve özel yurtta kalanları 'sonucuna katlanırsınız' şeklinde tehdit etmesi, tepkiyle karşılandı. MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Mendi'nin tavrını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Her gün en az 15 kişinin yurt ihtiyacı için kendisine başvurduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Üniversite öğrencilerinin barınma probleminin had safhada olduğu dönemde böyle bir sorunun sorulması abesle iştigaldir. Öğrenciler istedikleri yerlerde, rahat edebilecekleri, başarılı olabilecekleri yerde kalabilirler." dedi. Öğretim üyesinin başörtülü öğrencileri derse almamasına da tepki gösteren Yılmaz, şöyle konuştu: "Kılık kıyafetle uğraşmak ve insanların inançları gereği giyindikleri için onların eğitim haklarını elinden almak anlaşılır şey değil."
AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar, tepkisini "İnsanların nerede kalacağına öğretim üyesi mi karar veriyormuş?" sözleriyle dile getirdi. "Öğrencinin nerede kaldığı öğretim üyesini ilgilendirmez." diyen Ünüvar, şöyle konuştu: "Hele hele bunu tehdit edici ve insanları aşağılayıcı şekilde ifade ediyorsa bu çok daha feci bir durum. Gönül arzu ederdi ki, ÇÜ'de bu nevi haberlerle gündeme gelmesin. Adana milletvekili olarak kendi üniversitemizin bu tür konularla anılması beni üzüyor."
AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan Zopçuk ise öğretim üyelerinin öğrencinin kaldığı yeri araştırmak yerine eğitimle ilgilenmesi gerektiğini vurguladı. Zopçuk, "Biz özgürlüklerden yanayız. Kızlarımızın okuması için kampanyalar yapıyoruz. Başı açık da olsa kapalı da olsa biz kızlarımızın eğitim almasını istiyoruz. Artık bu dönemde insanlar kılık kıyafetlerine göre değil, başarılarına göre değerlendirilmeli." şeklinde konuşuyor.
Adana Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Öztürk ise Adana'da yükseköğretim öğrencilerinin kaldığı 11 özel yurdun bulunduğunu ve bu yurtların tamamının devletin gözetimi ve denetiminde olduğunu aktarıyor. Öztürk şunları söyledi: "Bu yurtlarla ilgili herhangi bir şikayet ve olumsuz durum intikal etmemiştir. Bu konuda başvuru olursa derhal gereği yapılır."
Doçentin savunması: Mevzuatı uyguladım
Doç. Dr. Yeşim Yalçın Mendi, basında çıkan haberlerin ardından kendini savundu. Öğrencileri tehdit etmediğini iddia eden Mendi, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Başka şehirlerden gelerek üniversitemize kayıt yaptıran 1. sınıfların danışman öğretim üyesi olarak, öğrencilere yardımcı olunması bakımından, kendilerinin hangi şartlarda eğitimlerine devam ettiklerinin tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerin henüz yabancısı oldukları ilimizde hangi şartlarda barındıkları, harcamalarını ne şekilde karşıladıkları kendilerine sorularak öğrenilmekte ve böylece üniversitemiz imkanları dahilinde eğitim bursu, yemek, giyim vb. yardımların objektif kriterler dahilinde yapılması sağlanmaktadır. Kılık kıyafet uygulaması açısından mevcut mevzuat hükümleri uygulanmakta olup bu şekilde öğrenciler arasında ayrım yapıldığı beyanları da gerçeği yansıtmamaktadır."
Zaman