1979´da İran Devrimi gerçekleşti. Devrimden sonra bir çok iranlı Almanya´ya geldi. Bu sebeple Hannover Eyalet Protestan Kilisesinde aynı sene iranlılara yönelik manevi rehberlik hizmeti kurdu. 2003 senesinden itibaren bu hizmeti papaz Günther Oborski yönetiyor.
Oborski´nin açıklamalarına göre mülteci olarak Almanya´ya gelen iranlı şiiler Hristiyanlığa geçiyor. Oborski´nin 2003´de görevi almasından bu yana yaklaşık 2000 iranlı hristiyan olmuş. Afganların da din değiştirmeye ilgi gösterdiklerini belirtiyor Oborski. Focus dergisine göre aynı gelişme Berlin´deki protestan kilisesine bağlı teslis kilisesinde de gözlemleniyor. Berlin´de yüzlerce afganlı ve iranlı mülteci hristiyanlığa geçmiş. Fakat Hristisyanlığa geçen bu insanların daha önce müslüman mı yoksa inançsız mı olup olmadığı ile ilgili bilgi yok.
Genel olarak Almanya´da yaşayan müslümanlar arasında hristiyanlığa geçme konusunda meyil olmadığı belirtiliyor. Kiliseler, hristiyanlığa geçenler ile ilgili istatistik tutmadıklarını belirtiyorlar. Alman Piskopos Konferansının 2009 senesinde düzendışı yaptığı kayıtlara göre 300 müslüman Almanya´da hristiyan olmuş.
Yine haberlere göre, özellikle iranlılar arasında Almanya´da mülteci olarak kabul edilebilmek için “Hristiyan oldum, İran´da can tehlikem var “diyenler varmış. Bunların bir kısmının gerçekten hristiyan olduğunu, bir kısmının da sırf Almanya´ya gelebilmek için kendilerini hristiyan olarak gösterdikleri, haberlere göre var sayılıyor. Uyum ve Mülteciler Bakanlığı din değiştirerek hristiyan olan ve bu durumdan dolayı kendi ülkesinde zarar görebilecekleri Almanya´da mülteci olarak kabul ediyor. Hristiyan olduklarını ise vaftiz belgesiyle ispatlamak zorundalar. Bazıları vaftiz belgesini Almanya´ya geldikten sonra alıyorlar. Oborski´nin görevli olduğu bölümde bu belgeyi 6 ay sonra alabiliyorlar, katolik kilisesinde 1 sene sonra.
Sosyal-psikoloji açısından baktığımızda haberin kilit noktası Oborski´nin “İranlıların ruhu hristiyanlığa İslam´dan daha yakın“ açıklaması. İranlıların yarısının eskiden hristiyan olduğunu ve İranlıların en eski hristiyan topluluklar olduğunu söylüyor Oborski.
Ruh´larının hristiyanlığa daha yakın olması Oborski´nin de belirttiği gibi tarihsel bir bağdan dolayı olabilir. Nitekim İslam´dan önce İran kültüründe var olan bazı davranışların müslüman olduktan sonra devam edildiğini tespit edebiliyoruz. Nitekim şiilerin on iki imamlarını günahsız olarak görmeleri de yine katoliklerde papa´nın günahsız olmasıyla bir benzerlik taşıyor.
Fakat ruh yakınlığının asıl sebebi belki de başka bir düşüncede yatıyor. Bu bağlamda “İranlıların ruhu hristiyanlığa İslam´dan daha yakın” sözünü duyunca hemen aklıma Bediüzzaman Said Nursi´nin nefis tesbiti geldi. 1932 yazdığı “4. Lem´a“´da Bediüzzaman şöyle der: “Ehl-i Sünnet ve Cemaate karşı şîa-i velayetin hakkı yoktur ki, Ehl-i Sünneti tenkid etsin. Çünki Ehl-i Sünnet, Hazret-i Ali'yi (ra) tenkis etmedikleri gibi ciddî severler. Fakat hadîsçe tehlikeli sayılan ifrat-ı muhabbetten çekiniyorlar. Hadîsçe Hazret-i Ali'nin (ra) şîası hakkındaki sena-yı Nebevî, Ehl-i Sünnete aittir. Çünki istikametli muhabbetle Hazret-i Ali'nin (ra) şîaları, ehl-i hak olan Ehl-i Sünnet ve Cemaattir. Hazret-i İsa Aleyhisselâm hakkındaki ifrat-ı muhabbet, Nasara için tehlikeli olduğu gibi; Hazret-i Ali (ra) hakkında da o tarzda ifrat-ı muhabbet, hadîs-i sahihte tehlikeli olduğu tasrih edilmiş.”
Son cümle konuyu anlamak için anahtar hükmünde. Yani Hz. Ali´ye yönelik aşırı sevgi, Hz. İsa´ya olan aşırı sevgiden doğan ´İsa tanrı´dır´ düşüncesi gibi tehlikelidir. İkisi de aynı hisden besleniyor ve aynı kapıya çıkabiliyor, ki bugün – çok küçük bir grup da olsa – şiilerin arasında “Hz. Ali tanrıdır “diyen grupların var olduğu biliniyor. Oborski´nin “ruhları hristiyanlığa daha yakın “demesi de bunu teyid ediyor.
Evet, neden iranlı şiilerin hristiyanlığı daha çabuk benimseyebildiklerini buradan anlamak mümkün. “Aşırı sevgi “benzerliği ruh yakınlığını doğurabiliyor.
Son Söz: „Ayetlerimi az bir değer karşılığında satmayın” (Kur´an, 5:44), “Benim ayetlerimi, az bir dünya menfaatiyle değiştirmeyin.” (Kur´an, 2:41)
https://www.facebook.com/CemilSa
https://twitter.com/Cemil_Sahinoez